Een eigenwijze thuisjuf, nu al….

Zonne en ik heb de slag goed te pakken qua thuis blijven, thuisonderwijs en thuis werken. Ik schreef daar hier al eens een keertje over. We hebben een fijn ritme, waardoor ik redelijk aan mijn werk toe kom en er ook voldoende tijd over blijft voor leuke dingen. Vooral voor haar, dan, want ik heb nu eenmaal best een aantal taken die óók zo nu en dan aandacht vragen. De was opruimen bijvoorbeeld…

Inmiddels wordt er ook vanuit school volop gecommuniceerd en meegedacht. In eerste instantie was dat heel prettig. Maar nu de juf het in de vingers begint te krijgen komen “de moetens” eraan. Er is zelfs een rooster, inmiddels. Blijkbaar is het erg belangrijk dat het rekenen om half tien begint en niet om negen uur of tien uur of ieder ander tijdstip.

Hartstikke leuk en aardig, maar in dit huishouden loopt géén niet-werkende, zich al dan niet vervelende ouder rond die dat wel eens even allemaal fixt op de tijden waarop de juf het wil. In dit huishouden staan er twee roosters centraal en één daarvan is het rooster van degene die ervoor zorgt dat er genoeg geld binnen blijft komen. Dat rooster is dus net zo belangrijk….

Dus toen ik (pas) gistermiddag een berichtje kreeg dat de hele klas vanaf vandaag om negen uur ’s morgens samen opstart met een video-chat, ging ik even met de hakken in het zand. Voor mij is het behoorlijk aanpoten, dat thuisonderwijs als extra taak in een al behoorlijk dagvullend programma (met óók iedere dag heel veel leuke dingen trouwens!). Ik pak dat zo positief mogelijk op maar bij dit soort berichten ga ik wel meteen de weerstand in. Op de korte termijn van zondagmiddag naar maandagochend even mijn eigen werk-agenda leegvegen is wel een beetje veel gevraagd. Zonne doet trouw haar schoolwerk, dagelijks, en meer dan dat de bedoeling is. Ik vind dat goed genoeg.

Ik liet dus maar meteen even weten dat Zonne er niet bij zou zijn, bij die chat de volgende ochtend. Ik had ook al een meeting op afstand namelijk, leek me niet zo praktisch om er twee op hetzelfde moment te doen.

Het viel me daarnaast ook op dat er wel héél veel digitaal onderwijs wordt aangeboden, nu. Ook dáár vind ik wat van. Dus werd de schrijfopdracht vandaag gewoon geschréven en niet getypt. Zonne maakte er ook een prachtige tekening van en ik scande die versie in zodat de juf het wel kan lezen.

Spelling gaat prima maar dat handschrift kan nog wel wat oefening gebruiken…. en zo’n prachtige tekening maak je ook niet zomaar op een beeldscherm….

Yep. Ik ben een eigenwijze moeder. En een eigenwijze thuisjuf, nu al, na anderhalve week thuisonderwijservaring. Zo ben ik geboren, daar kan ik niets aan doen…

En na de recalcitrante oprispingen heb ik het toch maar zo geregeld dat Zonne morgen er wel bij is. Op het moment dat juf het wil. Vooruit dan maar…

26 gedachten over “Een eigenwijze thuisjuf, nu al….

 1. Mijn jonste zoon deed de T.yptopia cursus toen hij in groep 8 zat. Het is echt een pittige cursus, niet “alleen leuk”, voor jongere kinderen niet zo geschikt. Of heb je nu voor meerdere leeftijscatagorien?

  Like

 2. Begrijpelijk. En zeker als het goed gaat.
  Hoop alleen dat de juf niet met 25 recalcitrante ouders te maken heeft. Ze doet ook haar best.

  Like

  1. Precies mijn gedachten. Ik snap echt wel dat het erg veel digitaal ineens is, maar het is voor school. Soms is het niet anders. Ik heb makkelijk praten, onze dochter is 15 en werkt op school ook veel digitaal. En dan heb ik nog niet eens over privé.. Ze staat nu net een tik tok dansje te doen naast me.

   Like

   1. Kleine aanvulling, dochterlief zet geen filmpjes van haar dansjes op tik tok. Dat willen we niet en daar houdt ze zich netjes aan. Ze doet alleen de dansjes.

    Like

   1. Groot gelijk dat je zelf de voorrang van zaken bepaald.

    Hier 2 kinderen: 1 kleuter en 1 (steeds ontploffende) 9 jarige met een behoorlijke rugzak.

    Ik heb een poging gedaan om ze samen aan het (school)werk te houden, maar dat vroeg teveel van iedereen.

    En dan werk ik wel niet voor geld, maar mijn taken thuis gaan ook door – naast dat schoolwerk, het de hele dag door reguleren van zoon en wat er verder allemaal moet en nodig is in deze gekke tijd.

    Nu starten we na het ontbijt met een uur klusjes. Na het eerste tussendoortje doet dochter 1 of 2 taakjes. Verder wordt er geknutseld, gebakken (zoon leest de recepten en doet het wegen), veel dingen samen gedaan en heel veel gespeeld.

    Het is goed zo.

    Geliked door 1 persoon

   2. Ik snap het best van de juffen, dat ze geen blik kunnen werpen in de gezinnen die hun ideeën zouden moeten uitvoeren. Maar ik denk maar zo: als je moet kiezen tussen ouders die een tikje eigenwijs zijn of ouders die opbranden of hun kinderen uit het raam gooien, dan zijn eigenwijze ouders die keuzes maken in het belang van hun kinderen èn zichzelf, altijd de beste keus!

    Geliked door 1 persoon

 3. Doen wat goed voelt voor jou en je dochter; dat doe je goed!
  Wat een leuk bericht van Zonne, toch veel leuker om in je inbox te krijgen dan zo een getypt berichtje 👍👍⚘

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn alleenstaande, thuiswerkende dochter met drie kinderen (Sterre 9 jaar, Bloem en Splinter 7 jaar) is nu ook ‘missmamma’
  Splinter doet zelfs zijn schooluniform aan en wil om 10.45 uur precies zijn morningtea en lunchen uit zijn school-lunch-trommel.
  Ze hebben weektaken, veelal in werkboeken en dat gaat erg goed. Sterre werkt ook op de Ipad, net als op school.
  In ‘dramaclasses’ zijn ze ook thuis erg goed 😉 en bij alle drie is lezen/voorlezen, tekenen en knutselen een favoriete bezigheid.
  Mijn dochter, is net als jij, een goede ‘missmamma’

  Geliked door 1 persoon

 5. Mijn beide dochters krijgen van de juffen elke vrijdag een takenoverzicht voor de komende week. Bij mijn oudste (groep 8) staan alleen de taken erop, ze ziet maar wanneer ze alles doet; bij mijn jongste (groep 6) is het per dag opgedeeld.
  Ik heb jouw voorbeeld gevolgd en een kinderrooster en een ouderrooster opgesteld, waarbij we elkaar bij de maaltijden ontmoeten. Papa en mama werken allebei voltijds vanuit huis, en papa hangt daarbij steeds aan de telefoon (IT). Hij zit dus in ons kantoortje, oudste zit in de speelhoek, en jongste en ik aan de keukentafel.
  Hier wisselt papier en computer elkaar af voor schoolwerk.
  De oudste heb ik ingeschreven voor een online typecursus (Typetopia) met goede aanbevelingen. Zij moet in de brugklas waarschijnlijk verplicht zo’n cursus doen, en die zijn redelijk duur, bovendien heeft ze het dan druk genoeg met nieuwe school en veel huiswerk, dus ik heb mijn kans te baat genomen. Overdag geen tv/scherm buiten schooltaken, dus als ze zich verveelt, gaat ze typen of pianospelen (ook via een app: SimplyPiano).

  Like

  1. Argument tegen die typcursus: mijn Mensendieck-therapeute vertelde me juist dat NIET met 10 vingers typen en daardoor meer bewegen over het toetsenbord veel beter is voor je polsen. Ik typ wel blind, maar niet volgens de typcursus-regels…

   Geliked door 1 persoon

   1. Je zou dat kind eens moeten zien eenvingerig typen… lijkt me erg frustrerend om vijf minuten te doen over die éne zin, terwijl je gedachten al veel verder gaan…!

    Like

   2. Ik ben directiesecretaresse en typ 250 aanslagen per minuut. Dat red ik niet met 6 of 8 vingers; bovendien word ik zeeziek als ik steeds naar mijn vingers moet kijken, en krijg ik last van mijn nek. Het lijkt me beter juist wel goed blind te leren typen, en dan regelmatig pauzes daarvan te nemen.
    De kinderen krijgen hier (Belgie) veel huiswerk, heel veel projecten ook, en dan is het zoveel gemakkelijker als ze hun gedachten redelijk simpel op papier kunnen zetten en hun tijd echt aan het opnemen van nieuwe stof kunnen besteden.

    Geliked door 1 persoon

 6. Hier nog een hele eigenwijze moeder. Vanochtend pas om 11 uur een nieuw rooster. Ik heb ze zelf maar aan het werk gezet want om 8 uur moest ik op kantoor zijn.

  Elke dag een nieuws van de dag bericht in sharepoint plaatsen, nou na 45 minuten klooien was ik er klaar mee. We maken er wel een nieuws van de week bericht van en uploaden die wel.

  Inlog van rekenen en taal om het digitaal te maken. Ook zonder hele duidelijke instructie. Hier pen en papier schrijf maar op, de groeten ik moet het ook zelf nakijken. 😇 #hoelangnog?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ah de instructies zijn hier helemaal top, valt niets van te zeggen. Het is alleen erg veel beeldscherm.
   En ook qua timing, helemaal top dat de leerkracht op zondagmiddag al dingen aankondigt voor maandagochtend. Ik snap ook wel dat zij er niet bij stil staat dat deze moeder óók nog haar agenda heeft…

   Geliked door 1 persoon

 7. Hier doen ze een uurtje per dag de kernvakken.
  Ze zijn erg snel, dus andere kinderen doen er misschien iets langer over.
  Maar bezigheidstherapie bedenk ik zelf wel, op maat. Dat hoeft juf niet te doen.

  Like

  1. jij wel. Maar het gezin waar ik voorlees, daar heeft de moeder echt veel moeite knutselzaken te verzinnen. En zaken op maat te maken. Laat staan de combi… (en deze moeder is heel trots dat ze de 2 jarige universiteitsopleiding in haar Afrikaanse land heeft volbracht.)
   Dus met dat gezinnetje ga ik af en toe samen “hardlopen” in de speeltuin, en help moeder en kids.

   Geliked door 1 persoon

 8. Deze meester begrijpt dat helemaal! Op onze school hebben we vorige week afgesproken dat we juist zo min mogelijk digitaal gaan doen. Er is wel werk mee gegeven voor drie weken, en de leerkracht mailt per dag wat er gedaan moet worden. Tevens zijn we beschikbaar voor vragen per mail binnen en als het naar het oordeel van de leerkracht nodig is kan er gebeld worden. Dit omdat we al heel snel doorkregen dat in veel gezinnen oudere broertjes en zusje ook veel digitaal moeten doen terwijl er in de meeste gezinnen hooguit twee laptops/ipads etc aanwezig zijn, Daar komt bij dat basisschool kinderen leren door te doen en niet door te kijken naar een scherm en ook lijfelijk bezig moeten zijn. Als dit langer duurt zullen we wel instructiefilmpjes moeten maken, maar ook dan kiezen we weer voor een zo toegankelijk mogelijk model.

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.