Maandag. Een gewone dag waarin toch weer zo veel anders is.

Het is maandag en de nieuwe week is begonnen. Een week met iets minder uurtjes genieten van de zon in de tuin, omdat het prachtige voorjaarsweer van vorige week wat minder stabiel lijkt te worden deze week. Maar dat is geen ramp. En het is ook geen ramp om ook deze week thuis te werken samen met mijn 8-jarige collega. Ze is hardop aan het rekenen, op dit moment. Iets met 85, 45 en 22.

Het dilemma van de dag: wel of niet het bos in.

Mijn hoest is zo goed als verdwenen dus vandaag ging ik weer met Pippa het bos in. Ik kan dat wel zo mooi in een paar woorden opschrijven, maar ik vond het een lastig besluit. Als je nog één keer per dag hoest, ’s morgens bij het opstaan, ben je dan nog verkouden? Moet je dan binnen blijven en je hond laten uitlaten door de buurjongen of mag je er zelf even op uit…? In vroegere tijden, tot een week of drie geleden, zou die hoest me niet eens opgevallen zijn. Inmiddels heb ik last van hoestobsessie, hoestangst en hoestschaamte.

Ik ging dus tóch het bos in. Ons bos is leeg. Ons bos heeft ook ellenlange paden, je ziet mensen al van verre aankomen. En als ze van om de hoek aan komen dan is er altijd nog Pippa die aan haar gedrag laat zien dat daar iemand is. Ik kan dus door het bos lopen zonder mensen tegen te komen. Desnoods schieten we van het pad af. Dus ondanks dat ik gisterochtend en ook vanmorgen na het wakker worden een keertje hoestte ging ik het bos in.

Had ik nou toch maar….

Ik ga nog niet naar de winkel. Dáár kan ik immers níet die afstand van minimaal 50 meter hanteren die in ons bos wèl mogelijk is. Inmiddels heb ik er al een beetje spijt van dat ik mijn burgerlijke plicht heb gedaan door niet te hamsteren. We hebben nog twee halve rollen wc-papier en een half brood. Boodschappen bestellen bij de A.H. was al een tijdje niet meer mogelijk: alle bezorgmomenten zijn “niet beschikbaar”. Onze plaatselijke super kon vorige week wél nog een bestelling bezorgen maar inmiddels is ook deze grutter overbelast geraakt.

Een paar maanden geleden nam ik een abonnement op een lokaal biologisch groentepakket dus wat verse (biologische) groenten betreft heb ik geen probleem en een extra pak macaroni en rijst had ik altijd al achter de hand. We hebben zelfs nog een paar maaltjes snijbiet in de tuin en wanneer die dagelijkse ochtendkuch blijft, eten we een tijdje pannenkoeken tussen de middag. Ik durf zomaar te voorspellen dat er in ons huishouden iemand woont die dat geen enkel probleem vindt.

En voor het afvegen van de billen heb ik uit onze kampeerkist nog een rol weten op te duikelen.

Deze week komen we echt nog wel door.

“We Doen Het Samen”

Toen ik op een whatsappgroep of twee liet weten dat wij nog even binnen bleven, had ik eerlijk gezegd wel een hulpaanbod verwacht. Ik deed dat namelijk wel, ik vind dat best normaal…

Maar helaas, toen ik liet weten dat ik vanwege hoestklachten mezelf in huisarrest had gezet bleef het stil. Héél stil. Mijn buren moeten gehoord hebben dat wij hoestten, ze waren immers af en toe in de tuin terwijl wij de achterdeur open hadden staan en hoorbaar hoestten. Maar het bleef stil. Gelukkig was daar overigens wél die buurjongen die met Pippa ging lopen. Maar wat betreft de boodschappen…. zelfs toen ik in ons hondenwandelgroepje vroeg of er iemand toevallig naar de bakker ging, die dag, kreeg ik pas ’s avonds één lauwe reactie. Ik heb geen zin om me daar druk over te maken – inmiddels was het me namelijk gelukt om een bestelling te doen bij de buurtsuper, toen kon dat nog – maar wel heb ik me voorgenomen om dit voorbeeld niet te volgen.

Dus als ik morgen ook ’s morgens niet meer hoest, ga ik overmorgen nogmaals briefjes in de bus doen bij mijn buren. Ik beraad me nog over de tekst, ik wil immers de drempel om te reageren zo klein mogelijk maken. Ik had ook bedacht om wat bossen bloemen te kopen en die bij de mensen voor de deur te zetten. Gewoon om het goede voorbeeld te geven, om mensen op een idee te brengen.

We moeten namelijk wel zo veel mogelijk binnen blijven, maar ook dán kun je jezelf van je beste kant laten zien. Applaudiseren en een hartje voor je raam is één ding… maar gewoon iets concreets, daar kun je mensen dus echt mee helpen. Dat heb ik nu wel ervaren. Want liever had ik gewoon nog een heel brood in huis gehad en dan over een paar dagen een vers exemplaar. Met pitje.

Ach. Misschien ga ik er zelf maar eentje bakken….

20 gedachten over “Maandag. Een gewone dag waarin toch weer zo veel anders is.

 1. Lastig is dat toch, onrechtstreeks hulp te vragen! Ik zat met hetzelfde probleem, opgehokt wegens (allergisch?) Snuiven – en toen aardig door mijn voorraad heen. Ging wel een kaartje posten, ontmoette de buurvrouw die het heel fijn vond om voor allerlei buren naar de super te kunnen. (Want geen werk, en teveel alleen thuis). Blij mee!!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Volgende keer misschien gewoon je vraag rechtstreeks neerzetten? Wie wil wc-papier en brood voor ons halen. Ivm hoest blijven we liever even binnen.

  Ik zou het ook lastig raden vinden wat iemand wil. Als die de vraag niet rechtsteeks neerzet.

  Mijn ervaring is dat mensen geen beroep op je willen doen ivm bezwaarlijk. We blijven toch Nederlanders, we doen alles zelf wel. Ik heb ook al diverse mensen hulp aan geboden, maar niemand neemt iets aan.

  Als mijn buurvrouw of vriendin zou appen: ” we hebben geen wc-papier wie kan er een krant brengen of een rolletje papier” ben ik de eerste die reageerd. Kleine moeite. Wij hebben altijd plentie wc-papier want ik ben nogal gehecht aan mijn Duitse papier en we wonen 1,5 uur van de grens dus komen er niet vaak. Dus als we er zijn gaat er altijd papier mee.🙈

  Hopelijk snel je hoest kwijt. Sterkte.

  Like

 3. Vervelend is dat he, zo’n halve hoest. Hier blijft die hoest ook ellendig lang hangen. Ik ben oprecht blij dat ik in een hoestloze periode voldoende eten heb ingeslagen.

  Hopelijk is die hoest straks echt helemaal weg – en is het pleepapier dan voorradig!

  Als een van mijn buren zonder brood / wcpapier zou zitten zou ik er niet apart om gaan (we gaan zelf ook niet naar de supermarkt nu), maar zou ik toch zeker wel wat brengen (we bakken zelf, dus brood is hier altijd wel te regelen). Je moet immers verplicht binnen blijven als je verkouden / grieperig bent. En dat komt soms heel slecht uit!

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat jammer dat niemand reageerde. Niet erg sociaal! Ik heb beide (tachtigers) buurvrouwen hulp aangeboden. Een buurvrouw heeft een hulp die alles doet, gewoon omdat ze dat belangrijk vindt, voor de andere doe ik regelmatig boodschappen.
  Tevens doe ik alle boodschappen voor mijn broer (72, COPD-patiënt en diabeet) en voor ‘n goede vriendin die in quarantaine zit.
  Pas goed op jezelf en op Zonne, sterkte!

  Like

 5. Wat flauw dat je zo weinig respons kreeg. Ik verbaas me er helemaal over.
  Hier is ook via de supermarkten niets meer te bestellen. Dus men moet er echt zelf op uit als niemand het voor je wil/kan doen.
  Lief dat je zelf positief je hulp blijft aanbieden aan je buren.
  Goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen.
  Gelukkig is het hoesten een beetje over 😃

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik snap het ook wel hoor! Mensen denken bij burenhulp misschien wel vooral aan oudere mensen in de straat, terwijl ook jongere mensen niet zo veel kunnen als ze zichzelf huisarrest geven.
   Gelukkig is het inderdaad ver over, dus kan ik binnenkort weer gewoon vers brood kopen!

   Like

 6. Bij ons een beetje andersom. Bij diverse buren briefjes in de bus gedaan en geen respons gekregen. Ook niet van buurtjes die beiden een zware hartoperatie hebben gehad ook niet na vragen in de tuin. Ze hebben gelukkig veel hulp.
  Afgelopen vrijdag werd er gebeld en lag er bos tulpen op de mat. En bij al onze buren. De gulle gever was spoorloos. Maar bijzonder lief en leuk.

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s