Over geld

Tja dat geld heeft even geen prioriteit in mijn leven. Ik was de afgelopen weken totaal niet gemotiveerd om erover na te denken. Maar de btw-aangifte komt eraan. Dus ik werkte maar alles even braaf bij. Ook mijn privé uitgaven.

De uitgaven….

Kijk… dat potje voor de vakantie en uitjes dat wordt alleen maar voller en voller, in deze tijd. Goed nieuws dus, zei ik met een zure glimlach. En ook de kosten voor sporten zijn gereduceerd naar nul: ik heb immers geen abonnementen en betaal nu ook geen losse entree meer. Onze klimschoenen verslijten niet. De boodschappen zijn stabiel, ik deed immers niks aan hamsteren. Niets nieuws onder de zon wat betreft uitgaven. Geen schokkende dingen. ’t Was een zuinige maand.

De inkomsten….

Ik heb op het moment alleen langdurige trajecten. Ik werk voor gemeentes, ministeries, provincies en organisaties in de semi-overheid die vallen onder de Cruciale Sector. Mijn werk loopt voorlopig gewoon door en de inkomsten dus ook.

Toch had ik daar opeens een eenzijdige opzegging van een opdracht, totaal onverwachts. Ik begreep best die coronopaniek bij deze opdrachtgever maar toch was ik het niet helemaal eens met de argumentering. Ik twijfelde bovendien ook aan de rechtsgeldigheid van de opzegging. Als het nou een opdrachtgever uit een sector zou zijn die door deze coronashit zwaar geraakt zou zijn had ik natuurlijk niet moeilijk gedaan, maar dat was zeker niet het geval. Dit was een gemeente en de budgetten zijn al vorig jaar vastgesteld en blijven vaststaan. Ik vond het best gek dat nu de nationale overheid ZZP’ers als mij ondersteunt met de mogelijkheid tot het aanvragen van een uitkering en iedereen oproept om ondernemers te steunen, deze lokale overheid me in de kou liet staan.

Ik nam dus maar eens contact op met mijn branchevereniging met de vraag of dit zomaar kon. De jurist liet weten dat ik een punt had, juridisch gezien. Dus na een zorgvuldige voorbereiding zocht ik uit wie binnen de betreffende organisatie eigenlijk de beslissingsbevoegdheid had over de opdracht en belde de goede man. Hij was er niet dus verzond ik een e-mail. En tot mijn verbazing nam mijn contactpersoon zonder dat ik de beslissingsbevoegde gesproken had, contact met me op. Blijkbaar hadden ze zich toch bedacht. De opdracht ging toch door.

En het stomme is dat ik ontzettend blij was met dit bericht, maar me ook meteen realiseerde dat ik het dus toch weer een tandje drukker zou krijgen. Iets van voordelen en nadelen en hoe nauw die met elkaar verbonden kunnen zijn…

Kortom… met ons gaat het goed, financieel gezien.

Voorlopig zitten wij goed, qua geld. Ik ga gewoon mijn BTW betalen en ik hoef niet naar een loket bij mijn gemeente. Vanzelfsprekend maak ik me wel zorgen, iederéén maakt zich zorgen. Ik maak me niet alleen zorgen over de gezondheid van mezelf, mijn naasten en ook de mensen die ik niet ken, ik maak me ook zorgen om de economie. En daar hoor ik zelf ook bij. Ik werk inmiddels al bijna 20 jaar in deze branche en ik weet inmiddels dat die economische malaise ook mij zal bereiken. Later een keer. Ik verwacht sowieso dat ik voorlopig geen offertes hoef te schrijven.

Maar goed, weet je, ik kom het jaar wel rond. Gelukkig heb ik vorig jaar een buffer opgebouwd. Gelukkig heb ik vanaf oktober heel veel werk gehad en nog steeds. Gelukkig heb ik lage woonlasten omdat ik in de afgelopen jaren zo veel heb afgelost en vervolgens bescheiden bleef in mijn keuze van ons nieuwe huis.

Oh ja. Aandelen…

Sinds februari houd ik me steeds minder bezig met beleggen en dat is fijn. Ik hield het natuurlijk wel een beetje in de gaten en ook kocht ik in de afgelopen weken zo nu en dan een plukje op een moment dat ik dacht dat dat handig was, nu de beurzen gedaald zijn. Mijn aandelenportefeuille is natuurlijk óók in waarde gedaald, maar tot mijn verbazing bleef ik in de plus, dankzij de individuele aandelen. Ik heb blijkbaar ofwel veel geluk gehad in mijn keuzes ofwel ik heb er kijk op. En inderdaad: géén aandelen Shell…

Ook ontving ik “gewoon” dividend, hoewel ik heb begrepen dat dat de komende tijd zomaar heel erg kan veranderen. In maart ontving ik ongeveer 136 euro. In april komen er nog wat grote betalingen aan en daarna zien we wel. Als er even geen dividend komt dan overleven we dat ook wel weer.

Geld is eigenlijk helemaal niet zo interessant…

Nou het is me gelukt. Ik heb iets geschreven over geld. Sommige bloggers schrijven er nog steeds dagelijks over of in ieder geval meerdere malen per week. Ik vind dat knap. Het kan me op het moment totaal niet boeien, dat geld. Ik leef even met de dag. Ik maak me druk over dat ik mijn meisje naar haar kamer moet sturen terwijl ze niets verkeerds gedaan heeft, behalve dan dat ze bestaat en dat ze me afleidt van mijn werk. Ik maak me druk over verdrietige verhalen van vrienden en familie, groot en klein leed.

Rutte heeft laten weten dat het nog wel een tijdje duurt en hoewel ik dat niet echt als een verrassing kwam, was het toch geen leuke boodschap op te horen. Ik wil gewoon dat ik niet meer hoef te hoesten zodat ik weer boodschappen kan doen voor anderen in plaats van dat anderen voor mij de boodschappen halen. Ik wil een dagje ongestoord kunnen werken aan mijn rapport. Of een half dagje dan misschien. Ik wil ’s avonds vrij in plaats van werk inhalen omdat ik daar overdag niet aan toe gekomen ben omdat ik dan juf ben. Ik wil weer eens iemand tegenkomen en daar een gesprek mee voeren inclusief nonverbale communicatie. Ik wil sporten. Ik wil vakantieplannen maken. Ik wil op een terrasje zitten met die vriendin die het zo moeilijk heeft. Ik wil dat mijn kind gewoon lekker buiten òf binnen kan spelen zonder hierover vantevoren hele ingewikkelde gesprekken te voeren. Ik wil niet teleurgesteld raken in mensen omdat ze niet eens de moeite willen doen om een fucking brood voor me te halen bij de bakker omdat ik daar zelf niet naartoe kan.

Tja waar hebben we het over, hè, in deze rijke witte bubbel… We hebben het eigenlijk zo goed vergeleken met heel veel anderen.

Maar toch…

8 gedachten over “Over geld

 1. Ik hoop dat je hoestje snel over is. Zo leer je mensen wel kennen zeg. Pfff geen brood voor je meenemen de f*rs. Bij de ‘witte bubbel’ sluit ik me maar aan, met schaamrood op mijn kaken. In mijn taalklas (voor emigranten) werd ik even terechtgewezen door een Syrische medestudent die mij gerust wilde stellen ‘Ach, Helena, dit is nog niks. Wacht maar tot er oorlog is’ . Tja, daar was ik stil van.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb een Disney plus abo afgesloten voor de periode dat de scholen dicht zijn. Laat de kinders maar eens wat klassiekers kijken en deze periode ook wat positief bijzonders hebben. Ook vertel ik ze wanneer ze zelfstandig moeten werken en ze even niet mogen storen. Op school kunnen ze dat 🙂

  Like

 3. Natuurlijk mag je af en toe van alles willen en je verdrietig of teleurgesteld voelen. Dat is toch menselijk. Ik manoeuvreer momenteel ook tussen uiterste gedachten, verlangens en wat dies meer zij.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik begrijp je helemaal! En ondanks dat geld er niet toe doet nu, bewijst het wel hebben van buffers en lage lasten nu toch weer zijn nut in de vorm van rust.

  Beeldbellen jullie trouwens al? Niet voor werk, maar met familie en vrienden? Krijg je toch wat meer non-verbale communicatie mee.

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn dat je voor dit jaar financieel goed zit.

   Hopelijk is die hoest straks weg. Hier is het na 3 (of 4?) weken hoesten eindelijk klaar. Om dan weer enigszins gewoon naar buiten te kunnen doet een mens echt goed. Zeker als je dan ook weer dat brood kan halen….

   Sterkte met de zorgen en het juffen / werken. Ach en weet je: kinderen leren hier weer andere dingen van.

   Bijvoorbeeld dat jij (als rolmodel) soms een poos onafgebroken hard werkt.

   Perfect gaat niet, dus zal ‘goed genoeg’ soms even moeten volstaan.

   Geliked door 1 persoon

 5. Heel begrijpelijk.

  En herkenbaar – ik heb ook een week of twee met een hoestje rondgelopen dat maar niet definitief wilde vertrekken. Nu is het écht weg, hiep hoera.

  Maar voor jou dus … geduld dan maar gewenst. Hopelijk voel je je snel weer helemaal fit!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.