Die juf

Die juf hè, die juf…

Die is dus helemaal top.

Echt.

Iedere ochtend als een volleerde volksmenner in staat om binnen een halve minuut vijfentwintig door elkaar kakelende kinderen stil te krijgen in de digitale-meeting-klas.

Eén april grapjes opsturend naar kinderen. En via allerlei verschillende communicatiekanalen binnen no time reageren als ze een grapje met haar uithalen.

Ouders gerust stellen, ouders coachen. Ook mij zo nu en dan, zo fijn.

Kinderen aanmoedigen, complimentjes geven.

Allerlei leuke opdrachten zoeken en uploaden.

Het prima vinden dat deze eigenwijze moeder daar dan een niet-digitale versie van maakt.

Zich zorgen maken over die twee kinderen in de klas die van de radar verdwenen zijn, deze kinderen die het juist zo hard nodig hebben…

Ondertussen is ze ook nog eens zelf moeder van twee kinderen thuis die ook liefde en aandacht en onderwijs nodig hebben. Hoe doet ze dat toch, die combi van werk en kids thuis? Mij lukt dat immers niet en ik heb er maar eentje die leergierig en ijverig is bovendien…

Ik werk gewoon maar ’s avonds.

Op haar vrije dag die andere juf helpen die niet zo digitaal vaardig is.

Wat een topwijf.

Manmanman… die juf… die juf van mijn kind….

Ik neem mijn hoed voor haar af en maak een diepe buiging.

23 gedachten over “Die juf

 1. Juf of meester zijn is een vak en als je daar goed in bent, is een klas ‘mennen’ geen enkel probleem. De kinderen zijn dat ook gewend en accepteren dat van de juf, maar niet van hun ouders want die hebben een heel andere rol in hun leven.

  Ik sprak vanmiddag nog een juf van onze school en die geeft gewoon toe dat zij het ook heel moeilijk vindt om thuis te werken met een kleuter en dreumes. Zij gaf als tip vooral zoveel mogelijk loslaten. Wel ondersteunen maar je hoeft er echt niet de hele tijd naast te zitten. Op school moeten ze zich ook alleen redden als de juf even met andere kinderen bezig is.

  Bij ons thuis werkt vooral apart zitten heel goed voor allemaal om het (school-)werk af te krijgen. Ook geef ik geen onderwijs, als ik kan help ik en anders zeg ik vraag aan de juf, die kan het je uiteggen.

  Like

 2. Ik ken deze juf uiteraard niet, maar ik maakte altijd al een buiging voor mensen in het onderwijs. Ga er maar aanstaan …
  Wel zorgelijk: die twee kindjes … 😦

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat kwam bij mij ook op. Zouden deze twee kindjes niet net als kinderen van ouders met vitale beroepen op school opgevangen kunnen worden? Of zouden er niet een paar ouders uit de klas (per toerbeurt) als buddy- ouder kunnen fungeren?

   Geliked door 1 persoon

   1. Hier wordt volop over nagedacht inderdaad. Er zijn nog veel meer ideeën van verschillende personen en instanties dan de twee die jij noemt maar de situatie is complex. Ik wil er eigenlijk niet te veel over zeggen.

    Like

 3. Wat een fantastische juf, en wat heb je dat mooi verwoord.
  Ik krijg er kippenvel van, en tranen in mijn ogen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Helemaal met je eens. Ik doe het ook te weinig. Gaat mij niet makkelijk af. Vorige week wel een collega laten weten dat ik haar dankbaar ben voor alles wat ze heeft geregeld zodat we thuis kunnen werken.

    Geliked door 1 persoon

 4. Ik denk maar: ze zal ’s avonds ook wel een zuchten dat ze het zo zwaar heeft. Maar top dus, dat ze dat overdag niet laat merken.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ja wauw he! Hier zijn de juffen van school opeens volop aan het appen, vloggen en filmpjes aan het uploaden. En eens per week alle kleuters even bellen. M’n vriendin (ook juf) stuurt soms filmpjes door voor de leuk of om even te weten wat wij ervan vinden.

  Ik vind het heel knap hoe iedereen zo vlot die omschakeling heeft gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.