Weekoverzicht: week 15 en de vierde coronaweek

Yasz….weekend…!

Ik heb het even moeten opzoeken want de tijd heeft veel minder aanknopingspunten dan ik gewend ben: we zitten aan het einde van de vierde coronaweek. De “intelligente lockdown” begon dan wel misschien een week later, maar aangezien wij in die tussenliggende week al in thuisquarantaine zaten vanwege hoestklachten, veranderde daar niets.

Vier weken en nog minimaal vier te gaan. De “wenperiode” loopt tegen het einde. Om met onze minister-president te spreken: het is het einde van het begin (vrij naar Winston Churchill: “Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”).

Een werkmarathon van vier weken

Vanmorgen rondde ik één grote ingewikkelde taak – waar ik de afgelopen weken heel druk mee was, toch in ieder geval in mijn hoofd – en twee kleinere dringende taken af en rond een uur of half twee klapte ik mijn laptop dicht. Het voelde voor mij alsof ik een werkmarathon van vier weken heb afgerond. Bovendien lijkt het volgende week mee te vallen met het aantal taken dat op me ligt te wachten. Ik voel me hoopvol en tien kilo lichter.

Hardlopen door drijfzand

Het moge duidelijk zijn dat ik zowel het thuiswerk als het thuisonderwijs an sich helemaal prima vind, maar de combi is me de afgelopen weken zwaar gevallen. Zeker in de laatste twee weken voelden de dagen als hardlopen door drijfzand: veel energie kwijt raken en weinig vooruit komen. Ik had het druk en toch kwam er maar weinig werk uit mijn handen en dat lag eigenlijk ten dele aan het aangename maar toch ook wel aandachtvragende gezelschap van Zonne. De andere oorzaak lag gewoon bij mezelf. Mijn relaxte leventje lag overhoop en het lukte me niet goed om in die nieuwe werkelijkheid gefocussed en gemotiveerd te blijven. Ik heb in de afgelopen weken heel hard gewerkt maar ook heel hard gelambald.

De omslag van deze week

Uiteindelijk maakte ik deze week een omslag. Ik werd ’s morgens een half uur eerder wakker van de wekker en in plaats van relaxed-aan te doen, samen in bed, lekker bijpraten, ging ik dagelijks tussen half zeven en half acht uur met Pippa het bos in. Wat óók heel fijn is trouwens.

Ik investeerde in een paar wifi-versterkers waardoor we nu in het hele huis draadloos kunnen werken. Zonnes deelname aan de gezellige klassikale opstartsessies via videobellen vond op haar kamer plaats en vervolgens werkte ze daar zelfstandig aan haar rekentaken en eventuele spellingsopdrachten, tot half elf.

Voor mij betekende de ochtendverhuizing van Zonne naar haar kamer, dat ik mijn werkdag ongestoord kon opstarten. Of… nou ja… min of meer ongestoord. Eén keer was er een achtjarige collega-leerling-dochter die acuut hulp nodig had bij het berekenen van de oppervlakte van achterkanten van vrachtwagens en bodems van kistjes. En een andere keer werd de verbinding met de klas verbroken, nèt op het moment dat er door die dochterleerling een zorgvuldig gecomponeerd paasgedicht voorgelezen werd. Op dat soort momentjes was ik vanzelfsprekend hoofd-paniekbezweerder en dat was natuurlijk prima.

Walvispoep en cactussen

Tussen elf en half één en tussen half twee en half drie werkte Zonne de afgelopen drie dagen beneden, al neuriënd, aan haar dagelijkse dagboek en wat andere opdrachten. Zo leerde ze over de voordelen van walvispoep, milieuvriendelijk op vakantie gaan, correct gebruik van “ng” versus “nk” en was ze druk met haar studie naar het zelfgekozen onderwerp “cactussen” en een leesverslag.

Voor mij waren dit de uren dat ik zelf aan het bellen was, met of zonder beeld erbij, en ik me bezig kon houden met taken waar ik maar de helft van de concentratie voor nodig had.

En dan, om half drie, was Zonne klaar met al het schoolwerk en ging ze heerlijk buiten spelen. Dan had ik vervolgens weer DRIE! uur om met nadenkwerk aan de slag te gaan. En waar ik eerder totaal geen fut meer had tegen de tijd dat Zonne naar buiten ging, lukte me dat in de afgelopen paar dagen juist wél. Het is motiverend om aan de slag te blijven wanneer je in de ochtend al flink wat werk verzet heb. Dat bleek wel.

En zo kon ik in de avonden zonder schuldgevoel lekker relaxen met een goed boek of een film. Of toch een kleine coronanieuwsbingewatch. Ik had deze week maarliefst vier vrije avonden. Wat een heerlijkheid!

Ik ben ook niks meer gewend…

Het is ècht zo: ik ben niks meer gewend. In de afgelopen jaren heb ik vaak lopen pochen dat ik helemaal niet meer zo hard hoefde te werken. Dus vanmiddag heb ik echt genoten. Ik kon eindelijk weer eens zelf boodschappen doen. Ik kocht al mijn guilty pleasures. Vevolgens installeerde ik me in het zonnetje met heerlijke knabbels en een glaasje bubbels. Toen dat op was trakteerde ik mezelf op karamelzeezoutsoesjes. Ik at ze lekker allemaal achter elkaar op en mijn koelkast en diepvries zijn gevuld met nog veel meer lekkers.

Morgen gaan we kamperen in de huiskamer, Zonne gaat samen met oma via een scherm paaspoppetjes bakken en zondag gaan we paaseieren zoeken in de slaapkamers.

Ja. Wij gaan een fijn weekend tegemoet!

8 gedachten over “Weekoverzicht: week 15 en de vierde coronaweek

Reacties zijn gesloten.