Financiële plannen wanneer de wereld even stil staat

Voor veel mensen die streven naar financiële onafhankelijkheid is de waarde van de beleggingen de grootste financiële onzekerheid. Voor mij is dat niet het geval. Ik maak me niet zo druk over de waarde van mijn beleggingen, dat wordt pas op zijn vroegst over een jaar of tien relevant. Nee… voor mij zijn de inkomsten de grootste onzekerheid. Ik ben immers zelfstandige. Wanneer we in een recessie belanden en er ook door mijn opdrachtgevers minder geld uit te geven is, ga ik dat zeker merken.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Nou zit ik wel in een “veilige” branche; zo’n 80% van mijn werkzaamheden verricht ik in opdracht van lokale en regionale overheden. Bovendien houd ik me bezig met het type werk dat niet zomaar wegbezuinigd wordt. Nu nog niet, in ieder geval. In de afgelopen maand kreeg ik slechts één annulering van een opdracht en toen ik daarover in gesprek ging en een beroep deed op redelijkheid, werd de opdracht alsnog gegeven. Wat wél wat zorgen baart is dat ik in de afgelopen vijf weken geen offertes meer schreef. Maar dat lijkt me in de huidige situatie een luxeprobleem.

Voorlopig heb ik dus nog inkomen, de komende maanden. Met de lopende projecten kom ik het jaar wel door. Terugkijkend ben ik erg blij dat ik in de afgelopen twee jaar veel geïnvesteerd heb in langetermijnopdrachten. In tegenstelling tot veel andere ZZP’ers en ondernemers zit het door de combinatie van branche waarin ik werk en het type werk dat ik doe, voorlopig nog wel snor met mijn omzet.

Ik zie mijn huidige financiële jaar, waarvan nét het tweede kwartaal begonnen is, met vertrouwen tegemoet. Deze ZZP’er hoeft niet aan te kloppen voor ondersteuning en betaalt gewoon netjes alle belastingen. Dat is een grote luxe, ik besef dat maar al te goed.

Rekening houden met twee magere jaren: 2021 en 2022

Toch geloof ik er niet in dat deze financiële crisis helemaal aan mij voorbij zal gaan. Met de enorm toegenomen overheidsuitgaven om de economie overeind te houden, verwacht ik dat er in de komende jaren ook wel weer ergens bezuinigd zal worden en het zal me verbazen wanneer ik daar niets van zou merken.

De eerste tekenen dat de bakens ook in de lokale en regionale overheden verzet worden en bepaalde besluitvorming minder prioriteit zal krijgen zie ik al. En wat voor mij dan wel een wat ongelukkige samenloop van omstandigheden is, is dat er in 2022 gemeenteraadsverkiezingen gepland zijn. Gemeenteraadsverkiezingen zijn voor mij immers goed voor 6 maanden nauwelijks omzet….

Ik verwacht dus twee magere jaren. Ik laat me vanzelfsprekend graag verrassen om te ontdekken dat het mee gaat vallen….

Hamsteren, maar dan niet in toiletpapier

Gelukkig heb ik mijn financiële zaakjes op dit moment prima voor elkaar en bovendien duurt het nog wel effe totdat mijn inkomsten dalen.

De basis van de financiële stabiliteit die ik gecreëerd heb ligt in mijn uitgavenpatroon. Deze heb ik in de afgelopen jaren zó grondig herzien dat ik eigenlijk gewoon heel goed voorbereid ben op een inkomensdaling. Zo zijn mijn vaste lasten meer dan gehalveerd en daarnaast let ik ook op (al) de kleintjes. Voor mij is “shoppen” geen hobby , ik heb geen overbodige lidmaatschappen en ik heb alláng ontdekt dat nieuwe kleding, uit eten gaan of verre vakanties niet tot de noodzakelijkheden van het leven behoren.

Ik heb dus nog even de tijd om een extra financiële buffer op te bouwen bij de bank: van acht maanden uitgaven naar minimaal 12 maanden uitgaven. Dat lijkt me een prima basis om twee jaar verder te kunnen op een lager inkomen.

En de plannen voor beleggen en aflossen…? Nou… ik kocht wat bij tijdens de dip van een paar weekjes geleden en voorlopig wil ik het daarbij houden (tenzij de beurs nóg een keer met 30% daalt, ik weet niet of ik me dan niet kan beheersen….) maar voorlopig… voorlopig… wordt er hier even niet gekocht….. Ook de extra aflossingen van mijn hypotheek staan on hold, met uitzondering van de vaste ophoging van 200 euro per maand.

9 gedachten over “Financiële plannen wanneer de wereld even stil staat

 1. Klinkt alsof je prima weet waar je het over hebt en wat je kunt verwachten. Heel prettig lijkt me. Slim ook om nu die buffer op te hogen nu het kan. Tuurlijk ‘zuur’ om het op te moeten maken tzt, maar wie weet valt het mee!

  Geliked door 1 persoon

 2. Door ziekte heb ik weinig buffer op kunnen bouwen, maar ik zag vandaag een advertentie staan dat ze nog bezorgers zoeken van ons lokale krantje. Mochten ook hier de opdrachten wegblijven kan ik dat altijd nog gaan doen. Ik denk niet dat het zover kom, maar het is op zijn minst een geruststellende gedachte.

  Geliked door 1 persoon

  1. Tijdens dit soort tijden ben ik gewoon héél erg blij dat ik al een tijd lang bezig ben met mijn financiële gezondheid en financiële onafhankelijkheid. Natuurlijk zal het jammer zijn dat ik een tijd wat minder kan investeren in die 100% financiële onafhankelijkheidsdoelen die ik op de lange termijn heb. Maar op de kortere termijn is er gelukkig niet zo veel meer aan de hand.

   Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s