De BTW-aangifte

Het lijkt nogal makkelijk te zijn voor ZZP’ers en bedrijven om gebruik te maken van de regelingen die de overheid opgetuigd heeft om de economie enigszins op gang te houden. Ik ga daar geen gebruik van maken. Vooralsnog ondervind ik geen financiële schade door de coronamaatregels: mijn werk gaat – ietwat vertraagd – gewoon door. Die vertragingen kosten me weliswaar óók gewoon omzet, want uitgestelde omzet haal je niet meer in. Ik vind dat echter gewoon vallen onder ondernemersrisico.

Ik houd wel rekening met twee magere jaren: 2021 en 2022. Daar sparen we dit jaar dus maar voor, om die jaren te kunnen overleven (en wie weet valt ’t mee en kan ik gewoon lekker blijven investeren in een vroegpensioen en een HOT-leven, we wachten maar even rustig af….

2020 wordt voor mij financieel gezien gewoon een prima jaar. Ik deed die aangifte dus gewoon en zoals gebruikelijk tijdens die aangifte keek ik vooruit naar de de komende drie kwartalen. Hoe dat eruit ziet, ziet u hieronder: mij hoor je niet klagen.

Overigens heb ik mijn verwachting voor q4 wel moeten bijstellen, u ziet dat er in dat kwartaal – in tegenstelling tot de meeste andere jaren in de afgelopen vijf jaar – niet veel omzet zal gaan opleveren. Misschien pakt dat uiteindelijk positiever uit maar in deze tijden lijkt het me goed om me niet te vroeg rijk te rekenen. Mijn prognose voor de komende kwartalen is nu dus uitsluitend gebaseerd op lopende opdrachten.

Voor wie het zich afvraagt: 2015 was mijn “Van BV naar ZZP” transitiejaar. Het was voor mij het laatste jaar dat ik nog hoge zakelijke vaste lasten had vanwege de huur van een groot kantoorpand en wat personeel. Die kosten drukten zwaar op het bedrijfsresultaat.

2 gedachten over “De BTW-aangifte

  1. Dat zeg je goed. Het lijkt. In de praktijk komt er erg veel bij kijken. Het verbaasde mij zo dat zo veel bedrijven, ook met veel personeel en kapitaal, nauwelijks een buffer hebben. Ik kom uit bedrijfswereld waar dat altijd al niet zo geweldig was. Je schip is je pensioen. En geen arbeidsongeschiktheids verzekering en zo. Dat schip kun je dan eerst gaan verkopen en opeten. Ik volg je nog trouw maar altijd met verbazing. Je hebt het goed voor elkaar. Zekers. Voor een vrouw alleen. Klinkt seksistisch. Is niet zo bedoelt. Wel de realiteit dat heel veel vrouwen dat niet hebben. En niet alleen vrouwen. Soms sta je daar zo ver van af. Zo lang je het over jezelf hebt. Prachtig. Maar voorzichtig over anderen.

    Like

    1. Eerlijk gezegd houdt mij het niet zo bezig of andere bedrijven (geleid door mannen óf vrouwen) een buffer hebben en hoe groot die is. Ik zie wel meer mensen daar hun verbazing over uitspreken. Maar ik kan alleen maar in mijn eigen financiën kijken. En dat is dus ook wat ik doe.

      Like

Reacties zijn gesloten.