Terug naar school, nog x nachtjes slapen…

Gisteren keek ze samen met mij naar de persconferentie van de minister-president, zoals zo veel kinderen deden. De introductie van Rutte was wel wat wollig en lang voor een achtjarige, maar toen hij eindelijk “to the point” kwam, was hij heel duidelijk: na de meivakantie mag ze weer naar school. En dat nieuws ontroerde haar zichtbaar.

Foto op Pexels.com

Zonder valse bescheidenheid: ze had het slechter kunnen treffen qua thuisonderwijs, want van welke juf mag je nou zelf een smoothie maken en krijg je iedere dag een ijsje? En zo kan ik nog wel even doorgaan met mezelf de hemel in prijzen….. hmmzz… Maar goed, uiteindelijk is het voor ons allebei beter dat ze zo af en toe in een klaslokaal zit met kinderen om zich heen en een èchte professionele juf die véél beter voorbereid is op de onderwijstaken dan een goedwillende amateur als ikzelf.

Zonne en ik hebben beide veel geleerd van het thuisonderwijs. Er zitten veel mooie kanten aan en ik vind het dan ook gewoon écht een fijn idee dat ze vanaf 11 mei niet fulltime, maar slechts twee dagen of vier dagdelen naar school zal gaan. Zo’n weekindeling kan ik immers prima combineren met het HOT- leventje dat ik precorona leidde. Die twee dagen of vier halve dagen dat ze weer naar school zal gaan, geven mij nét de ruimte die me nu ontbreekt en die ik nodig heb voor de werktaken waar ik mijn concentratie hard voor nodig heb en ze geven háár de mogelijkheid om zich zowel cognitief, maar ook sociaalmaatschappelijk breed te (blijven) ontplooien. Steeds eenzelfde omgeving is wel erg beperkend, denk ik. En juist de afwisseling van school en thuis geeft ons beide – hoop ik – ruimte en tijd te om het thuisonderwijs – dat nu al geen straf was – op een nog prettigere manier vorm te geven. Ik hoop dat daarmee de voor- en nadelen van zowel het thuisonderwijs als het onderwijs op school, elkaar gaan aanvullen.

En dan even wat breder kijken dan tot de eigen voordeur…

Ik ben vooral heel blij voor de kinderen die school nog veel harder nodig hebben dan Zonne; omdat ze het thuis niet leuk hebben of omdat er daar gewoonweg niet de middelen en mensen voorhanden zijn om thuisonderwijs vorm te geven. En daarnaast maak ik me zorgen over de juf, die geweldige juf die na de vakantie voor de klas zal moeten gaan staan en daarnaast óók nog digitaal onderwijs zal moeten geven. Ik kan me echt niet voorstellen hoe dat er dan uit zou zien, ze kan zichzelf niet doormidden knippen. Ik hoop dan ook dat er een lesmethode gevonden wordt met minder digitaal onderwijs en meer op papier. Eventueel help ik met liefde bij het nakijken van dictees en sommen…

Eerst nog “even” een saaie meivakantie

We gaan het meemaken. Voorlopig nog twee dagen onderwijs (want deze woensdagmiddag is Zonne immers vrij) en dan twee weken schoolvakantie waarin voor mij het werk grotendeels doorgaat. Wat niet zo veel uitmaakt trouwens, we gaan toch nergens heen. En hoewel ik besef dat ik gewoon verwend ben mag ik daar toch gewoon echt een beetje van balen: de tent blijft op zolder….
Dat wordt nog even flink doorbijten voor mij, ben ik bang. Ook ik kan mezelf immers niet doormidden knippen en mijn dochter entertainen terwijl ik aan de statistiek zit en helaas zit een logeerpartijtje bij opa en oma er immers ook niet in….

Ik hoop maar op veel beschikbare buitenspeelvriendjes en – vriendinnetjes, liefst één tegelijk. Aan het weer zal het in ieder geval niet liggen…!

5 gedachten over “Terug naar school, nog x nachtjes slapen…

 1. De juf hoeft zichzelf niet in 2-en te gaan knippen hoor. Volgens het protocol van de PO-raad wordt het afstandsonderwijs gestapt en krijgen kinderen huiswerk mee voor de dagen dat ze niet op school zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. Fijn dat Zonne er zin in heeft…
  En ja… Ik ben blij voor al die kinderen voor wie het leven thuis niet is zoals een leven thuis hoort te zijn, dat zij weer naar de (betrekkelijke) veiligheid van het schoollokaal kunnen gaan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Is de tuin niet groot genoeg om achterom te kamperen en zo “vakantie “ te vieren? Hier zie ik wel meer tenten opstaan in de achtertuin om de kinderen toch het gevoel van vakantie te geven!

  Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s