Fleur, Elsa, Bloesem en Steffie.

Jij had twee barbiepoppen. Een “Elsa” die je een keer kreeg toen je een jaar of drie was èn een barbiepop die ooit van mij geweest was: een Fleur uit de jaren ’80. Naast die retro barbiepop hadden opa en oma ook nog wat kleertjes bewaard, al die jaren. Jij was er maar wat blij mee.

En een dikke maand geleden, middenin coronatijd, brak de “barbie-tijd” aan.

Steffie

Het lot van Fleur

Je speelde de afgelopen maanden dagenlang, van ’s morgens tot ’s avonds, met je nieuwe beste vriendin die op het pleintje woont. Zij heeft heel veel barbiepoppen, liet je weten. En ook heel veel kleertjes.

Na de eerste dag barbie-spelen liet jij me Fleur zien. Die miste een been. Of ik haar kon repareren. Toen ik in haar binnenste wilde kijken om te zien wat er aan de hand was viel haar andere been eraf. De elastiek die de benen veertig jaar lang op hun plek hadden gehouden, had het eindelijk begeven.

Exit Fleur.

Sparen door veel klusjes te doen

Dat was het moment dat jij ging sparen voor een nieuwe barbiepop. Dat kan op twee manieren: door zakgeld te sparen maar óók door veel extra huishoudklusjes te doen. En dat deed jij. De was werd voor me opgehangen en afgehaald. Je leerde de was opvouwen tot een aanvaardbare kwaliteit. Je ruimde op. Pippa werd extra uitgelaten. De vaatwasser kreeg niet eens de kans om vol te geraken. Er werd gestofzuigd en gedweild.

Na drie weken lang hard werken had jij voldoende “kruisjes gespaard” en kwam Bloesem in ons leven. Het was nog steeds heerlijk weer en samen met je pleinvriendinnetje speelde je kappertje en werd Elsa’s haar, dat in de tijd veranderd was van goudglanzende lokken in een onontwarbare suikerspin, gedurende 24 uur in de wasverzachter gelegd. Maar in tegenstelling tot alle beloften van dokter Google was het resultaat weliswaar zichtbaar, maar niet afdoende. Ondanks mijn waarschuwingen werd er ook flink de schaar gezet in diverse kapsels. Ik liet het gebeuren. Ik ben immers van het ervarend leren. Ook de knipbeurten hielpen niet echt om Elsa weer toonbaar te maken. Ze heeft ook wel een dik hoofd, vond jij. En rare grote ogen en een hele witte huid.

De nieuwe favoriet

Het moge duidelijk zijn dat Bloesem, de nieuwe pop, een favorietenrol vervulde. Je raakte wel binnen een dag haar armband kwijt, maar die vond je tóch stom, liet je weten. Ik knikte en glimlachte, dacht “ervarend leren” en mompelde iets over een onhandige combinatie van spelen in het zand en kleine accessoires.

Je wilde sparen voor extra kleren maar ik schrok me een ongeluk van de prijzen voor zo’n centimeterlang stukje stof. Bovendien ben ik niet zo’n fan van al die suikerzoete outfits. En ach…. coronaleven… dus tijd genoeg om aan de slag te gaan met naald en draad. Ik maakte een paar rokken voor Bloesem, een jurk, een stoere hippiebroek en een lekkere trui.

Ook bij mij was Bloesem inmiddels favoriet.

Zo hadden we er dus allebei een tijdelijke hobby bij: jij speelde met de pop en ik kleedde haar aan.

Het lot van Bloesem

En toen, gisteren, kwam je geschrokken naar boven, naar mijn nieuwe werkplek op zolder. Je was Bloesems haar aan het doen, vertelde je, en toen was haar hoofd eraf te gaan.

Nou kan ik me van vroeger nog herinneren hoe gemakkelijk dat ging, zo’n hoofd eraf. Vol zelfvertrouwen benoemde ik mezelf tot poppendokter maar zodra een nadere diagnose gesteld was moest ik toch vertellen dat de hardhandige kapbeurt Bloesem fataal was geworden. Het hoofd lag er niet alleen naast maar twee essentiële onderdelen waren afgebroken. En dat is helaas niet meer te repareren…

Bloesem bleef ondanks deze catastrofe vrolijk glimlachen. Zo zijn barbiepoppen. Die blijven altijd positief.

Ondertussen mompelde ik nog iets in de trant van “Ik hoop dat je ervan geleerd hebt…” en draaide me om om weer aan de slag te gaan met het inrichten van mijn nieuwe werkplek.

Tot ik na een paar minuten besefte dat je er wel èrg geschrokken uit had gezien…

Toen ik naar je kamer ging om te kijken hoe je mijn terdoodveroordeling van wat jouw lievelingspop geworden was, verwerkte, trof ik een intens verdrietig meisje aan. Je zat onder je bureau op de grond. Alleen al die plek zei me genoeg.

Nou had je helemaal geen barbie meer, snikte je. Want Elsa was gewoon echt stom. Je had het zo niet bedoeld. Je wilde Bloesem alleen maar mooi maken.

Steffie

Dit was meer leed dan dat ik kon aanzien.

Dus toen zijn we samen naar de winkel gefietst. Met jouw eigen bankpasje in de tas, dat dan wel weer. Er staat genoeg geld op je rekening.

En nu is daar Steffie. Met zonnebril en koffer. Ik hoop dat zij nog lang bij ons zal blijven.

18 gedachten over “Fleur, Elsa, Bloesem en Steffie.

 1. Wat een heerlijk verhaal:)
  Barbies ! Ik had er ook twee en natuurlijk een barbiepaard waar ik allerlei dingen voor fröbelde. ( ik was een paardenmeisje) Mijn broertje had indianenbarbiemannen en daar waren mijn barbie dames helemaal verliefd op 😅

  Geliked door 1 persoon

 2. Ach ja die barbies. Hier ook een hele periode in huis gehad. Tig exemplaren met allemaal wilde bossen haar. Ze hebben er wat mee afgespeeld. Ik hoop dat Steffie heel lang gezond van lijf, leden en haar blijft.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een leuk stukje.
  Toen ik als 8 jarige (in 1978) een Fleur pop kreeg in plaats van de vurig gewenste barbie, was ik even diep teleurgesteld. Toen ik zag dat ze uitgedost was als stewardess inclusief bolletje op haar hoofd, was ik er toch erg blij mee. Ik had ook een hele neppe andere barbie, van een tante gekregen, die ook een lading kleertjes voor Fleur maakte, waaronder een satijnen kamerjas en een gebreide bikini. Ik kreeg ook een opberg koffertje met een doorzichtig deel zodat je Fleur kon zien en heel groot haar naam erop. Ik ging vaak bij een vriendin spelen, die had naast Ken en Skipper, een groot huis, cabrio, paard en boomhuis (allemaal meegenomen door haar vader uit de VS). Zo samen spelen was tof, alleen was ik er snel mee klaar. Ik was wel enorm voorzichtig ook met big Jim, die ik van mijn broer had gekregen.
  Mijn dochter had voor ze zes was al een doos vol met barbies de echte wel te verstaan. Mijn man heeft jongere broers en zussen en die kwamen om de haverklap met poppen klein en groot. Ook mijn ouders konden er wat van. Ik maakte er wel grapjes over, zij wel en ik niet. De barbies zijn nu wel ongelofelijk goedkoop in vergelijk met 1978. Ze was een echt poppenkind en elke pop werd met liefde en aandacht ontvangen en er werd veel mee gespeeld.
  Van ons kreeg ze er geen. Ze speelde wel veel met Fleur, haar vintage kleding en spulletjes waaronder een grote tent etc. Na een tijdje liet een been van Fleur los helaas. Ze heeft nog een tijdje voor spek en bonen meegedaan maar toen hebben we afscheid van haar genomen. Dochter was vooral verdrietig voor mij.
  Inmiddels is dochter 15 en heeft ze alleen een paar poppen bewaard bij wat anders speelgoed, de rest is naar twee nichtjes. De kleertjes van tante heb ik er stiekem uitgepikt. Die wil ik nog even zelf houden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ahh wat een mooi en zo te zien van alles geleerd. Ben benieuwd of onze dame als ze zo oud is als Zonne ook met Barbies gaat spelen. Heb er zelf nooit veel mee gespeeld.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ach wat een lief verhaal! Ik had (net als zonne?) een groot tekort aan Barbies in mijn leven als kind. Met als gevolg dat mijn dochters omkwamen in de Barbies, waar ze niet naar omkeken, maar waar ik heerlijk mee gespeeld heb. Japanse Barbie, Marie-Antoinette Barbie en natuurlijk Ariel hebben zelfs mijn minimalistische fase overleefd. Ik ga ze morgen lekker stylen, nu al zin in.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inmiddels heeft ze er nóg eentje bij. Kadootje van een vriendin van mij.

   Ik had er zelf altijd (maar?) twee en ik had niet her gevoel dat ik iets tekort kwam… meer is niet altijd beter…. 😉

   Like

 6. Ahh wat fijn dat ze een nieuwe heeft. En zelfgemaakte kleertjes zijn zoveel leuker.

  Ik was vroeger dol op barbies maar eerlijk is eerlijk. Liefst een Mat.tel. die waren toch wel het meest degelijk van allemaal. Hoewel skipper na de zoveelste wasbeurt met haar kop in de wc belandde… afgebroken door het zwaaien (om haar droog te maken). Mijn nichtjes waren erbij en haar naam werd pleebarbie. 😂 ik heb haar niet weg kunnen doen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat weet ik nog goed hoe dat is, spelen met barbies. En ik vind dat jullie het heel knap doen zo met zijn tweetjes. Wat denk je, zou Zonne het een leuke verrassing vinden als Steffie een vriendinnetje krijgt? Dat ik via Bol punt com haar een barbie stuur? Ik houd zelf van onverwachte verrassingen, doe doe dat ook graag voor een ander. Misschien wil je niet je prive adres geven, maar heb je een ander adres waar ik het naar toe kan sturen? Als je het een leuk idee vindt, mogen jullie samen een leuke barbie uitzoeken en mij een linkje sturen van de keuze. Kan ik eens wat voor jullie doen als dank voor het delen van jullie verhalen.

  Hartelijke groet van Jacqueline

  Geliked door 1 persoon

   1. Nou maak je mij weer verlegen….:) maar ik ben blij voor Zonne! Dat haar moeder ziet wat haar bezighoudt, haar serieus neemt en met haar meedenkt. Da’s pas lief!

    Groetjes Jacq.

    Geliked door 2 people

 8. OMG, blij dat ik zulke drama’s niet meer hoef mee te maken!
  Fijn dat Zonne nu een Steffie heeft. Steffie, een degelijke naam voor een degelijke barbiepop(hoop ik)

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s