Huppelend je huis door.

Een opgeruimde lade.

Toen ik twee jaar geleden mijn huis in de verkoop had, was ik maandenlang bezig met opruimen van troep. Ik reed ontelbare malen naar de milieustraat en naar de kringloop en zag regelmatig door de bomen het bos niet meer.

Kasten en lades doorakkeren.

Dit nooit meer,” bedacht ik toen. En in de afgelopen week werkte ik daaraan, want voordat je het weet slibt je huis weer helemaal vol… Dus ruimde ik de kast onder de trap leeg. Ik vond een vergeten doosje met oud papier en ordende de tassen. Samen gingen we door het speelgoed en Zonne kreeg de opdracht om per kastje of lade twee dingen weg te gooien. De dozen op zolder werden weer even nagelopen: wat zit er in, wat wil ik bewaren en wat kan weg? Het bleek mee te vallen. De kerstspullen mogen blijven. Ook kon de meeste kleding na zorgvuldige inspectie gewoon weer de kast in.

…. Gebruik je die auto ook weer eens een keertje….

Waar ik in mijn oude huis uiteindelijk maandenlang bezig was met het uitmesten – ik had daar immers èn een zolder… èn een kelder…. èn een ongebruikte tuinkamer… ik had ook bedacht dat ik al die kantoormeubels uit mijn BV-tijd nog nodig had… en die dozen vol enveloppen / briefpapier / telefoontoestellen / etcetera ook…. en dan had ik nog een schuur dan nu met allerlei materialen om ooit eens mee te klussen, wat ik nooit deed – was het hier na een week wel klaar. Een doos met afgedankt speelgoed, twee beeldschermen en zak te klein geworden kleding kan naar de kringloop, volgende week een keertje. vanmorgen reed ik naar de milieustraat met vier cartridges en een kapot gebeten hondenmand. Gebruik je je auto ook weer eens een keertje….

Ondanks alle berichten was het niet druk op de milieustraat.

Een kind kan de was doen.

Na het geplande bezoek aan de kringloopwinkel (zijn die eigenlijk open in dit coronatijdperk? is mijn voorjaaropruimactie af. Als je geen zooi koopt is dat dus zó gebeurd. En nu de spullen die mogen blijven weer wat geordend zijn bereikte wat ik hoopte: er zijn nu dagelijks weer veel momentjes waarop ik even extra geniet. Zo word ik blij van de koelkast die ik even uitgeruimd, uitgeveegd en wat overzichtelijker ingeruimd heb. Alle bewaarbakjes liggen weer overzichtelijk in de bewaarbakjeslade, ik weet welke theesoorten ik voorlopig niet meer hoef te komen en er liggen geen kruimeltjes meer in de bestekla.

Weet je wat ook zo fijn is? Geen bovenkastjes in je keuken. Want bovenop die kastjes krijg je namelijk al snel zo’n ranzige laag vettige stof. Nu heb ik dat eventueel alleen op de afzuigkap. Maar die veeg ik gewoon eens in de twee of drie weken schoon. Ook al zo fijn: afzuigkaponderdelen die in de vaatwasser kunnen.

En, opruimende vrouw, wat heb je nu geleerd?

Les één: Van spullen wegdoen kun je twee jaar later opnieuw blij worden.

Les twee: Koop geen spullen die je niet nodig hebt en dus niet gaat gebruiken.

Les drie: Een praktisch ingericht huis is wel zo handig.

Les vier: zo nu en dan je huishoudelijke taken een beetje laten versloffen heeft zo zijn voordelen: na het opruimen ben je weer extra blij.

9 gedachten over “Huppelend je huis door.

 1. Bij ons in het dorp wordt 2 x per jaar een kinderkleding en speelgoedbeurs gehouden. Dit was voor mij steeds reden om al het speelgoed en de kleding van mijn jongens uit te (laten) zoeken en op die beurs te gaan verkopen. Het geld was voor de jongens, die er trouwens vaak weer speelgoed van kochten! Zelf scoorde ik er regelmatig mooie kleding.
  Dit systeem van 2 x per jaar de boel uitmesten en weg doen, werkte voor ons heel goed. Misschien is er bij jou in de buurt ook zo’n beurs?

  Like

 2. Klinkt heerlijk. Ik ben nog lang niet zo ver. Ben heel blij met mijn bovenkastjes – tot het plafond dus geen vettige laag bovenop – waar ik gewoon af en toe een verrassing in vind: Ooo, zijn die cakevormpjes hier (terwijl ik op een wiebelig vintage keukentrapje sta). En die drie kaasfonduepannen, laatst hebben we ze gebruikt, echt waar (dat vrijwel iedereen die daarbij was met liefde zo’n pan voor die avond meegebracht had, negeer ik even).

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik pas les 1 t/m 4 regelmatig toe.
  Hier komt de auto alleen van stal wanneer ik de grote boodschappen doe. Heb in februari voor het laatst getankt en als ik zo weinig blijf rijden, red ik het nog wel twee maanden met de inhoud van deze tank.

  Zit de volgende grote opruiming al te overdenken. Maar soms is een auto handig…pfff.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vind dit ook nog dagelijks een zegen. Ik weet nog dat ik mn oude huis de kelderkastdeur soms niet open kon bloos of lades vast bleven zitten, zoveel troep zat erin!

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s