Uitgaven in de eerste vier maanden van 2020

Deze foto maakte ik een paar jaar geleden tijdens de meivakantie, in Frankrijk. Hopelijk kunnen we er volgend jaar weer naartoe in de meivakantie. De foto heeft niets met het onderwerp van deze blog te maken, maar het is wel leuker om naar te kijken dan naar een foto van munten of zo.

Dit is het eerste blogartikel van een serie van drie.

In dit eerste artikel schrijf ik over wat mijn maandelijkse uitgaven zijn.

Vervolgens geef ik een inkijk in mijn inkomsten van de afgelopen jaren.

Tenslotte schrijf ik over mijn vermogen.

Er is een tijd geweest dat ik maandelijks of zelfs wekelijks blogde over mijn financiën. Ik had dat toen ook echt nog nodig omdat ik in een veranderingsproces zat: van een leven van betaalde factuur naar betaalde factuur (de ondernemersvariant van “van salaris naar salaris”) naar een financieel leven waarin plannen en nadenken centraal staat.

Dat is inmiddels zo’n zes jaar geleden. En – zoals Roland van Gilead zou zeggen – de tijd is verder gegaan. Ik heb een uitgavepatroon waar ik tevreden over ben. Ik heb zelfs financiële reserves, ik heb een hypotheekschuld die een slok lager is dan de waarde van mijn huis en maandelijks daalt en een flink bedrag geïnvesteerd in aandelen. Dit alles heeft ertoe geleid dat ik aardig op weg naar financiële onafhankelijkheid, werken zal dan niet langer noodzaak zijn. Een deel van die financiële vrijheid ervaar ik nu al: sinds wij in OnsDorp wonen en mijn vaste woonlasten meer dan gehalveerd zijn, kan ik immers parttime werken en houd ik nog steeds geld over om te investeren in mijn financiële toekomst.

Natuurlijk is die crisis van nu niet leuk. Maar voor mij is het een stuk minder “niet leuk” dan voor heel veel andere mensen, óók wanneer ik daar volgend jaar aan de inkomstenkant last van ga krijgen. Met dank aan de keuzes die ik in de afgelopen tien jaar gemaakt heb en een fikse dosis geluk ben ik daar goed op voorbereid. Ik besef maar al te goed hoe bevoorrecht ik ben en om die reden heb ik toch wel wat schroom gekregen om openheid van zaken te geven over mijn financiën. Toch ben ik nog steeds wel een voorstander van openheid over dit thema. Ik heb zelf immers erg veel geleerd van het lezen van blogs van anderen die open waren hierover en in die zin ben ik schatplichtig. Om die reden geef ik vandaag maar weer eens een inkijkje in mijn uitgaven van de afgelopen vier maanden. De inkomsten bewaar ik voor een later blogje en mijn investeringen in reserveringen (voor de nabije èn verdere toekomst) is dan deel drie.

Eerst de uitgaven, lekker overzichtelijk en heerlijk kneuterig. Komt ‘ie.

Ziet u die hypotheekkosten dalen? Fijn hè? Dat krijg je als je af en toe een extra aflossing doet. Ik los iedere maand 200 euro extra af, wat me een daling van de maandelijkse kosten (aflossing plus rente) oplevert van zo’n anderhalve euro. En in februari deed ik een extra aflossing van €1.500. Mijn maandbedrag gaat nu gestaag richting de 500 euro, het zou mooi zijn (en meer dan realistisch) om nog dit jaar onder die grens te duiken. Dit is overigens een bruto bedrag, de HRA wordt jaarlijks verrekend in de aangifte inkomstenbelastingen.

Maar…. manmanman wat een heerlijk vooruitzicht om vanaf volgend jaar nog maar “vierhonderdzoveel euro” te betalen om te kunnen wonen….!!

En verder heb ik voor u nog de volgende toelichtingen:

 • Het minbedrag voor kinderopvang in maart is inclusief een teruggaaf KOT voor extra BSO-dagen die ik in 2019 nodig had.
 • In februari betaalde ik een jaarafrekening voor water. Deze viel hoog uit vanwege een lekkage.
 • Qua verzekeringen: ik betaal mijn zorgverzekering jaarlijks in januari, in één klap.
 • Opvallend zijn de relatief hoge boodschappenkosten in maart en april. Dat heeft alles te maken met de dikke drie weken dat ik met hoestklachten en coronarichtlijnen thuis zat en boodschappen moest bestellen, tegen hoge bezorgkosten. Daarnaast ben ik me ook wel veel meer dan anders “te buiten gegaan” aan troost-eten en dat is duurder.
  Ik lees hier en daar dat de boodschappen ook gewoon duurder geworden zijn, maar eerlijk gezegd houd ik het niet meer in detail bij, dus daar kan ik niets over zeggen…
 • Hoge dierenartskosten in de maand April vanwege allergische huidklachten van de poes èn een kleine ingreep die ervoor gaat zorgen dat die éne poes er dit jaar niet opeens 8 gaan worden.
 • Niet getankt in maart en april. Met dank aan corona. Laatst reed ik even naar de milieustraat. Gelukkig startte de auto nog gewoon…
 • Kadootjes voor jarigen van de familie valt bij ons onder “kleine aankopen”. Zonne betaalt kadootjes voor kinderfeestjes van haar vriendinnen van haar zakgeld maar daar ben ik niet altijd even consequent mee. Dit soort uitgaven zijn dus meestal niet opgenomen in dit overzicht, soms echter wel. In de afgelopen vier maanden kocht ik voor haar vooral wat kleding en daarnaast – in coronatijd – wat extra speelgoed. Stoepkrijt bijvoorbeeld. Die inmiddels weer op is… En kleurpotloden.
 • Onder “zorgkosten” vallen in dit huishouden óók hoestdrankjes, voor het betere placebo-effect, en lenzenvloeistof. Verder zijn er eigenlijk niet echt zorgkosten.
 • Geen uitjes in maart en april. Wél een maaltijd afgehaald bij een lokaal restaurant.
 • Uit de reserveringen voor vakanties kocht ik in maart onze nieuwe tent.
 • Sinds februari hebben wij weer keukenplinten, deze en andere grote uitgaven betaal ik uit de reserveringen voor het onderhoud van het huis.

Voor mij blijft het belangrijk om inzicht in mijn uitgaven te houden. Zo voorkom ik bijvoorbeeld leefstijlinflatie. Daarom houd ik mijn uitgaven nog steeds bij. Dat kost me ongeveer een kwartier per week. Die kwartiertjes houden me bij de les en zorgen ervoor dat ik niet te veel ga uitgeven. En dat dát loont, dat is me wel duidelijk geworden in de afgelopen jaren!

15 gedachten over “Uitgaven in de eerste vier maanden van 2020

 1. Wat leuk om te lezen, en je bedrag aan hypotheek! Heerlijk hoor. Wij zitten op 557 en wil hem ook graag naar de 500 brengen…beetje psychisch ook hoor 😉
  Wat betreft de boodschappen, ze zijn idd duurder geworden. Ik red het ook niet meer met het budget wat ik ervoor had. Bijvoorbeeld rookworst van de l.idl, kostte eerst 1,09 en ik zag dat hij nu gewoon 1,30 euro kost!! Ik keek daar zo raar tegen aan…En zo langzaamaan gaat alles omhoog. Maar we kunnen het wel betalen, maar het valt wel op. En mooie foto van je dochter hoor!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik moet overigens wel eerlijk bekennen dat ik in april een paar keer kaas gekocht heb bij de plaatselijke kaasjuwelier in plaats van fabriekskaas van de super… 🙄

   Like

 2. Mag ik vragen onder welke post je belastingen (behalve gemeentelijk) hebt gezet? Of heb je die bewust hierbuiten gelaten?

  Like

  1. De inkomstenbelastingen zijn afhankelijk van mijn inkomsten, niet van mijn uitgaven. Dus die horen hier wat mij betreft niet bij. BTW betaal ik over mijn omzet, dat zijn dus ook geen uitgaven. Tenslotte de kosten voor het waterschap. Die betaal ik zoals opgelegd in twee delen: in mei en juli.
   Autobelasting zie ik wél als uitgaven en vallen onder de vaste autokosten, net als de autoverzekering.

   Like

   1. OK en goede budgettips ook (auto is trouwens heel goedkoop, is het een deelauto?), net even nagerekend dat het zojuist vertrokken Kamerlid met het dubbele nog niet uitkwam…

    Like

 3. Vooral die hypotheeklast die zo gestaag omlaag gaat 😀
  Ziet er verder hartstikke goed uit. Lekker lage lasten
  Dat de boodschappen zo veel meer zijn vind ik hier ook raadselachtig. Ik doe maar 1 keer in de week boodschappen en ben toch duurder uit. Terwijl ik (nog) minder vlees koop. Wel heb ik extra uitgegeven aan een voedings supplement om onze weerstand zo hoog mogelijk te houden. ( hoop ik dan 😉)

  Geliked door 1 persoon

   1. Duurder wc papier in elk geval. Normaal betaalde ik 1,99 per pak en nu opeens 2,19 voor hetzelfde pak. Denk dat ze die hamsteraars wilden pakken 😉

    Like

   2. Maar die hamsteraars die hebben tot 2024 nog wel genoeg wc-papier, dus juist wij, niet-hamsteraars, hebben daar dan last van…. 😉

    Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s