Coronaweek 9. De eerste week met parttime onderwijs.

Over het combineren van thuiswerk en thuisonderwijs was ik verdeeld enthousiast. In de eerste week, toen nog alles nieuw was, ging ik helemaal los op zelfbedachte lessen zoals “tuinles” en “kookles”. Ik schreef daar hier al over. Maar al snel kwam ik toch wel in de knel. Thuisonderwijs is veel minder leuk wanneer je een deadline hebt en niet aan je werk toekomt. Ik schreef daar hier over: het voelde als hardlopen door drijfzand.

Na vier weken zorgde ik voor een wifiverbinding door ons hele huis en ging Zonne zo nu en dan een uurtje op haar kamer werken. Drie weken later ging ik op kamers in eigen huis en nam ik mijn werkplek op zolder in gebruik met de uitdrukkelijke instructie “alleen bij bloed of botbreuken binnenkomen”. Wanneer ik op zolder aan het werk ben ga ik wel ieder uur even “preventief” kijken hoe het met haar is zodat ze toch even wat interactie heeft.
Om het kort te houden: die zolder was echt een goed idee. Ik overweeg nu de rest van het huis te verhuren (nee grapje). Zonne heeft haar eigen manier gevonden om de “bloed en botten regel” enigszins om te buigen: ze schuift gemiddeld één keer per dagdeel een briefje of een maaksel waar ze echt héél trots op is onder de deur door. Vanzelfsprekend vind ik zo’n briefje dan altijd binnen vijf minuten omdat ik toch toevallig van plan was om thee te zetten in de keuken en kan ik op zo’n moment gepast reageren. Ik vind dat een prima compromis.

De afgelopen twee weken werkte ik door in de meischoolvakantie, een vakantie waarin ik gelukkig geen deadline en ook niet veel “zwaar nadenkwerk” had en het bovendien fantastisch buitenspeelweer was. Thuiswerken met kind om me heen was daardoor geen enkel probleem.

Deze week is weer een schoolweek. Zonne gaat twee dagen naar school en volgende week anderhalve dag; de school is dan immers weer twee dagen dicht vanwege Hemelvaart.

Superjuf had het alweer helemaal voor elkaar: klas ingedeeld in twee delen en het thuiswerk stond afgelopen vrijdag weer online. De school had het óók voor elkaar met duidelijke richtlijnen voor de ouders en stoepkrijtpijlen op het schoolplein. Ieder klasje heeft een eigen ingang aangezien alle klassen grenzen aan het schoolplein (“de moestuinklasse-ingang”). (Ja onze school heeft moestuintjes) (had ik al verteld hoe fantastisch deze school is?).

Mijn eerste gevoel, zo halverwege deze nieuwe week waarin het fulltime thuisonderwijs is omgezet naar een combi van onderwijs op school en thuis, is positief. Inmiddels is Zonne gewend aan de regelmaat en ze wordt steeds zelfstandiger in het uitvoeren van haar schoolwerk. Bijkomend voordeel is dat de door mij aan het thuisonderwijs toegevoegde “doe-lessen” hun vruchten afwerpen: in de afgelopen vier weken hield ik me op het vullen en aanzetten van de wasmachine na, niet bezig met de was. Het ophangen, afhalen, opvouwen en opruimen van de was is een vaste “Zonnetaak” geworden. Idem voor het middagrondjehondje en het uitruimen van de vaatwasser. En vandaag, aan het begin van de middag, werd de benedenverdieping gestofzuigd terwijl ik even een lambalpauze had na een ingewikkelde werktaak.

De nieuwe barbie die Zonne met een deel van deze klusjes kan verdienen is al aangeschaft. Nog veertien klusjes verdeeld over een week of twee. En ik denk dat ik dan toch maar weer wat kooklessen ga toevoegen aan het curriculum.

Ik hoop dan ook dat volgende week níet besloten wordt dat het basisonderwijs vanaf 1 juni weer fulltime open gaat….

16 gedachten over “Coronaweek 9. De eerste week met parttime onderwijs.

 1. Dat van die lieve briefjes onder de deur (op mijn kussen/op de tafel/overal) herken ik. Zo lief.
  We zouden (dochter van 10 en ik) naar Castlefest gaan deze zomer. Omdat het festival niet doorgaat hebben we verzonnen dat we het gewoon thuis vieren. Volgende week met mooi weer staat het gepland, ze is al slingers aan het knutselen om het tentje in de tuin mee te versieren, we gaan in vol ornaat verkleed, stellen de castlefest playlist samen, bakken brownies vooraf. Spelletjes doen, haar verzamelde mooie stenen uitstallen als winkeltje. Heb er zin in!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat goed om te lezen dat je een goede werkbare oplossing hebt gevonden. Dochter is echt niet gemotiveerd om langer dan een half uur iets aan haar thuiswerk te gaan doen. Opstartproblemen, uitstelgedrag, de kont tegen de kribbe, heb je daar nu echt geen last van?
  Onze oplossing is om ’s morgens om 8 uur naast elkaar te gaan zitten aan mijn bureau in mijn werkkamer. Dan werken we tot ong. 12.00 uur. De ene keer gaat dit fantastisch en heeft ze dan al haar werk af, de andere keer is het een drama en is de gezelligheid ver te zoeken.
  Omdat ik om de taak haar werk moet nakijken of haar moet motiveren kom ik zelf amper aan het werken toe. ’s middags proberen we wat leuks te doen en als ik geluk heb (ojee, wat voelt dit slecht) gaat ze bij een ander kind spelen en kan ik nog wat werken. Als ik pech heb moet ik zodra haar vader thuis komt of ’s avonds de rest van mijn werk doen. En in het weekend doe ik dan de rest…
  Ik maak lange werkweken, met meer uren dan gebruikelijk, omdat mijn bestaande opdrachten zijn omgevormd naar coronacrisis opdrachten. Ik zal blij zijn dat mijn dochter weer fulltime naar school gaat en 2 middagen naar de bso, dan is de coronacrisis ook achter de rug en kan ik uitrusten. Want ook in de meivakantie moest ik volle bak werken (vanwege de opstart van kinderopvang en scholen).
  En hoef ik me ook niet meer schuldig te voelen over de aandacht die mijn dochter tekort komt en de sfeer die minder gezellig is nu ik eigenlijk continu te weinig tijd heb voor mijn werk…

  Like

  1. Mijn dochter is leergierig en gemotiveerd, geen last van opstartproblemen. Overigens werkt zij nooit vier uur achter elkaar (van 8 tot 12?) maar met pauzes zoals ook op school en afwisseling tussen taken. Ze vindt een uur achter elkaar rekenen fijner dan een kortere periode, maar binnen dat uur werkt ze wel aan meerdere typen sommen.

   Zonne werkt van half negen tot tien, vervolgens van half 11 tot 12 en vervolgens van 1 tot half 3. Tijdens de ochtendpauze werk ik door, dan gaat zij vaak puzzelen of dansen. Lunchen doen we samen.
   ’s Middags doet ze alleen expressievakken, verhaaltje schrijven, experimenten etc en dat doen we altijd samen of naast elkaar werkend, ik probeer dus in de ochtend alle nadenk-klussen te doen. Ze moet van school ook lezen maar dat plannen we nooit in; lezen is haar hobby.

   Zonne gaat wanneer haar schoolwerk af is eigenlijk altijd buiten spelen, op de eerste twee weken van de “intelligente lockdown) na heeft ze altijd met een pleinvriendinnetje gespeeld. Sinds de meivakantie speelt ze ook met enkele schoolvriendinnetjes. Ik kan dus na gewoon weer werken, tussen 3 en half zes. Gemiddeld heb ik twee avonden overgewerkt sinds het coronaleven startte, maar nu ze weer naar school gaat heb ik nog niet ’s avonds gewerkt en krijg ik mijn werk overdag af.

   Ik hoef haar werk niet na te kijken. Rekenen wordt automatisch nagekeken omdat school met een digitaal leersysteem werkt. Taal en andere dingen doet de juf (eerder deed de juf dat ook al maar dan moest ik wel alles uploaden of emailen).

   Maar even een vraagje… de vader van jouw dochter doet niets aan thuisonderwijs?? Komt deze taak helemaal bij jou terecht terwijl je ook fulltime werkt? Want dat voelt niet helemaal eerlijk? En als jij in de meivakantie moest werken vanwege opstart kinderopvang en scholen, werk je dan in die sector? In dat geval mag je kind toch al fulltime naar school?

   Like

   1. O, in dat van 9 tot 12 uur werken zitten ook de pauzes hoor! Maar het is een soort ‘werkblok’. Ik vind het knsp dat Zonne gemotiveerd is om 3×1,5 uur te werken, helaas zit dat er bij mijn dochter niet in. Als ze zin heeft en ik er naast zit kan ze haar schoolwerk in 1,5 uur afhebben, serieus. Ik moet dan ook zeggen dat ze school niet zoveel doet aan maatwerk voor het kind (ieder kind moet op dezelfde dag hetzelfde werk doen en er zit zelfs een volgorde in het thuiswerk: begin met dit, daarna dat, dan pauze etc) en het verhogen van de betrokkenheid. Lezen gebeurd hier alleen in Donald Ducks.

    W.b. de verdeling van de taken met mijn man: wij werken beide niet in een cruciale beroep. Ik ben weliswaar zeer nauw betrokken bij het organiseren van de noodopvang, maar als zzp er. Dus geen opvang voor ons. Ik had daar graag gebruik van gemaakt, al was het alleen maar de ochtenden of 2 dagen ofzo! Mijn man werkt buiten de deur: vertrekt s morgens om 7 uur en komt thuis om ong. 17 uur. Het is werk dat door moet gaan en er zijn veel collega’s afwezig: ziek of in een risicogroep. Verlofdagen opnemen zit er op dit moment niet in. Hij heeft nu 2x een zorgdag opgenomen omdat het bedrijf dat niet mag weigeren en het onbetaald is. Maar hij wil de komende jaren ook graag werk blijven houden en het is te hopen dat het bedrijf blijft bestaan ondanks de corona crisis.

    Straks, als we weer uit de ‘lockdown’ zijn, kan ik weer uitrusten en bijkomen. Ik, als introvert, had het ‘niets doen’ in de lockdown periode: geen werk, geen sociale verplichtingen, geen moeten, geen familiebezoek etc. heerlijk gevonden!

    Like

   2. Ja dat familiebezoek mis ik ook niet…..

    Zonne en ik passen zélf het schoolprogramma aan en bedenken er zaken bij. Het scheelt wel dat zij eerder al opviel als een kind dat meer uitdaging nodig heeft, zij krijgt al 2 jaar extra uitdaging. Ik communiceer de extra taken aan juf via de school-app.

    Toch gek dat mensen als jouw man zo weinig flexibiliteit geboden wordt. Wat nou als jij ook zo’n baan had gehad?

    Like

  2. Emancipatie is nog ver te zoeken bij het bedrijf van mijn man. Er werken geen vrouwen (dus echt 0 vrouwen!!!) en van de collega’s werken de vrouwen niet of maar heel beperkt. Een groot deel van de collega’s zitten regelmatig op booreilanden, dus die vrouwen zijn niet anders gewend dan dat ze het zelf moeten regelen…

   Like

 3. Hartstikke goed dat jullie op deze manier een modus hebben gevonden van iets ‘lastigs’ iets werkbaars, nuttigs en leuks te maken! Fijn dat ook de school haar steentje daaraan bijdraagt. Als meer mensen nu eens op deze manier (creatief, met een open mind, en kunnen loslaten ja 😉) met deze coronatoestand om zouden gaan, zou er misschien wérkelijk iets veranderen op onze wereld…

  Geliked door 1 persoon

  1. Goh eerlijk gezegd heb ik dat nog nooit echt “gemeten”.
   Ze is nog wat minder handig, dus ze doet er wel wat langer over dan jij en ik. En hoe lang doe je over het afhalen, vouwen en opruimen van een was…? Of het stofzuigen van de begane grond? Het uitruimen van de vaatwasser doet ze denk ik al bijna net zo snel als ik, dat doet ze nu al een jaar of anderhalf. En laatst vond ik ook dat ze snel klaar was met vouwen van de was.

   Je moet dan natuurlijk wel kunnen “loslaten” dat het niet helemaal eruit ziet als wanneer jij het zelf zou doen.

   Like

 4. Dat klinkt allemaal goed. Fijn dat jullie samen zo’n lekkere modus hebben gevonden en wat lekker dat ze allemaal klusjes in huis doet en daarmee een Barbie verdient heeft! Hoe vond Zonne het om ook weer in de klas te zitten?

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s