Geen dierenbeschermer meer maar politieagent

Heel voorzichtig vertel ik mijn dochter van acht de kinderversie van wat er in de afgelopen week in de Verenigde Staten aan de hand is. Ik leg haar uit dat racisme iets is dat al heel lang speelt, ook in Nederland en geef haar een paar voorzichtige voorbeelden.

“Mama stop, ik kan het niet meer aanhoren!” roept ze uit, met tranen in haar ogen.

Ik knuffel haar en vertel dat het ook echt heel verdrietig is dat mensen van kleur zo anders behandeld worden dan mensen die wit zijn zoals zij en ik. Ik stel haar ook gerust: in Nederland gaan politieagenten veel langer naar de politieschool dan in de Verenigde Staten, waardoor ze zich meestal veel rustiger en slimmer gedragen en de mensen beschermen in plaats van onterecht pijn doen of erger.

Ze kalmeert. Na nog een paar minuten op mijn schoot gaat het onderwerp geleidelijk over op andere zaken. Ze gaat spelen.

Na een half uur komt ze naar me terug.

Ze weet het zeker nu. Ze wil geen dierenbeschermer meer worden. Ze wil politieagent worden in de Verenigde Staten zodat ze andere politieagenten kan leren hoe het beter kan.

Ik had geloof ik toch liever een dierenbeschermer als dochter, maar ik ben blij dat ze haar gevoel van machteloosheid heeft kunnen omzetten in iets wat voor haar te overzien is.

14 gedachten over “Geen dierenbeschermer meer maar politieagent

 1. Volgens mij heb ik het al vaker geschreven: jouw dochter doet me vaak aan mijn dochters denken! Dat is een groot compliment van mij voor jou en Zonne ❤️

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zie zoveel berichten voorbij komen dat ik er depressief van word. Maar dit bericht doet mij goed. Vooral hoe ze er mee om gaat. Die gaat zeker mooie dingen doen in de toekomst.
  En goed dat je het haar uitlegt. Dat zouden meer ouders moeten doen. Racisme zit heel diep in samenlevingen. Heel veel mensen begrijpen het niet of willen het niet begrijpen. Voor heel veel blanken bestaat het niet of ze vinden het ongemakkelijk on het erover te hebben.

  Geliked door 1 persoon

  1. Kinderen begrijpen meer dan je denkt.

   Ik heb haar ook meteen verteld, nu ik toch bezig was, waarom zwarte piet voor sommige mensen zo pijnlijk is.

   En ondanks dat ze soms nog denkt dat de Sint nog bestaat (het geheim werd afgelopen oktober gedeeld) vond zelfs zij dat roetveegpiet maar een matig compromis is, en dat de Sint ook best eens een gekleurde huid zou mogen hebben.

   Dat ze een vriendinnetje heeft die donkerbruin is helpt wel, trouwens. Daardoor kon ze zich veel beter verplaatsen en begrijpen.

   Like

   1. Kinderen begrijpen idd veel meer dan we denken.
    Ik durfde niet over zwarte piet te beginnen. Gevoelig onderwerp voor velen (voor voor- en tegenstaanders). Dat mensen geen racistische bedoeling hebben met het vieren van Sinterklaas begrijp ik maar dat ze niet in zien dat het racistisch is vind ik onbegrijpelijk. Als een kind van 8 dit al begrijpt. Respect dat je kind zo opvoedt. Respect voor de medemens ongeacht kleur, religie of afkomst.

    Geliked door 1 persoon

   2. Het is mijn blog, dus ik mag het lekker zelf weten om dit te noemen… 😉

    En ik denk inderdaad niet dat iedereen die iets met zwarte piet doet racistisch is. Maar het is wèl racisme.

    Ik hoop ook echt dat pinksteren zal worden vervangen door keti koti. Gewoon twéé bevrijdingsdagen per jaar, lijkt me heel gepast!

    Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s