Van nertsenfokkers naar tofu

Toen de nertsenfokkerijen een tijdje geleden weer in het nieuws kwamen vanwege de dier – op – mens coronabesmettingen kwam er bij veel mensen – en ook bij mij – het besef dat het volslagen belachelijk is dat deze bedrijven nog bestaan.

*

In Nederland is in 2013 een verbod op het fokken van nertsen gekomen, maar de fokkers mogen nog tot 2024 doorgaan met hun bedrijven. Er staan twee nertsenfokkers in de lijst met 100 rijkste van Nederland van de Quote 500. Het fokken van nertsen is dus blijkbaar behoorlijk lucratief dus ik vermoed dat er niet veel mensen vrijwillig eerder zullen stoppen.

Maar nu is er corona en ondanks dat ze zeker niet armlastig zijn en al 7 jaar gehad hebben om zich om te scholen, zullen de fokkers waarvan de dieren nu gedood zijn of zullen worden, een financiële compensatie krijgen en wanneer zij besluiten om niet opnieuw op te starten en dus 3 jaar eerder te stoppen, nog meer financieel tegemoet worden gekomen.

Ja. Ik vind daar wat van, dat daar mijn belastinggeld naartoe gaat. Maar dat vind ik van wel meer besluiten die genomen zijn de laatste tijd…. kuch… KLM….

Terwijl ik me daar toch wel boos over maakte groeide bij mij ook het onbehagen over mijn eigen consumentengedrag. Ik koop weliswaar géén voedingswaren uit de bio-industrie, maar dat wil niet zeggen dat de dieren die wíj opeten nou ineens zo verschrikkelijk gelukkig zijn. En ook díe dieren worden alleen maar gefokt omdat ik zo nodig stukjes kip bij mijn noedels wil….

Een week of twee geleden besloot ik daarom dat “alleen biologische producten en dan maximaal drie keer per week, en géén vlees op brood” voor mij niet voldoende compromis was qua vleesconsumptie. Ik kocht maar eens even helemaal geen vlees meer.

Inmiddels zijn we twee weken verder, ook de laatste worstjes die nog in de vriezer lagen zijn op gegaan en ik besprak gisteren met Zonne de optie om voortaan vegetarisch te eten. Zonne, die inmiddels toch maar weer dierenbeschermer wil worden en géén politieagent in de VS, had niet veel tijd nodig om te besluiten dat vega eten wat haar betreft helemaal prima was. Daarbij helpt het wel dat zij dol is op linzen en alle soorten peulvruchten, trouwens.

Ons vega-weekmenu van deze week is:

 • pitabroodje mexicano met een geroerbakte prut van zwarte bonen, nepgehakt, mais, uitje in een mex-saus, met frisse tomatenkomkommersalade
 • Tortellini gevuld met spinazie en ricotta, met spinazie – kaassaus en pijnboompitjes
 • gebakken aardappeltjes met vega-kipsaté en broccoli
 • lasagne met salade
 • noedels met tofu en boontjes
 • linzensalade met onder andere paprika, tomaat, komkommer, feta en kappertjes

Rond mijn twintigste at ik al weleens een paar jaar alleen vegetarisch. Toentertijd was dat nog een stuk lastiger omdat het aanbod aan vleesvervangers kleiner was en de recepten ook minder beschikbaar waren. Ik kan me nog herinneren dat mijn toenmalige schoonmoeder altijd een gepaneerde kaasplak voor me maakte van ongeveer vierduizend kilocalorieën. Tegenwoordig is het een stuk gemakkelijker om vegetarisch te eten, het is ook veel normaler geworden. Het voelt voor mij goed dat ik dit besluit nu genomen heb.

De vorige keer dat ik iets schreef over mijn zoektocht naar diervriendelijk eten en overstapte van pakken biologische melk van de supermarkt naar glazen flessen biologisch dynamische zuivel van de biowinkel, kreeg ik een tirade over welke vreselijke ziektes je wel niet kunt krijgen van melkproducten. Toen ik liet weten dat ik daar niet op zat te wachten en waagde op te merken dat er aan heel veel producten voor- en nadelen zaten (het ongevraagde advies kwam van een bier-fan, u weet het wel, dat drankje wat echt zo verschrikkelijk supergezond is…. …..) werd ik bestookt door onderzoeksresultaten over zuivel en gezondheid. Dat die onderzoeken in de VS waren uitgevoerd, waar minder strenge eisen gesteld worden aan bijvoorbeeld hoeveel groeihormoon er in melk mag zitten was even niet relevant.

Maar bij deze: wij eten en drinken afwisselend dierlijk en plantaardig zuivel. En ik ben dol op kaas. Dus wij gaan niet vegan. Shoot me.* foto Polina Tankilevitch

23 gedachten over “Van nertsenfokkers naar tofu

 1. Wat een drama, dat je op je eigen blog zoiets goeds aankondigt, maar dan wel het gevoel hebt dat je je schrap moet zetten voor negatief commentaar 😦 hartstikke goeie stap van jullie! En het gaat ook echt in stapjes, bij mij ook steeds minder vlees en meer bewustzijn. Misschien gaan we over 10 jaar wel vegan 😉 Gaaf dat Zonne zoveel lust! Mijn dochter houdt helemaal niet van vlees en vis, maar is ook niet zo enthousiast over linzen en kikkererwten enzo 🤔

  Geliked door 1 persoon

 2. We eten hier inmiddels één dag in de week vleesloos (en dan dus ook geen vleesvervangers). En soms zijn het zelfs twee dagen. Maar het helemaal schrappen, dat doen we niet.

  Like

 3. Shoot me…is dat een uitnodiging? Nee, grapje hoor. Ikzelf eet sinds mn 9e vegetarisch (ik vond vlees en vis gewoon verschrikkelijk vies smaken) en ik heb mn ouders na verloop van tijd ook vooral vegetarisch zien worden. Mijn partner en drie kinderen eten af en toe nog een beetje vlees, alhoewel ik bij oudste dochter merk dat ook zij het meestal niet graag eet.
  Ik verplicht haar nooit om vlees te eten, er zijn meestal alternatieven.
  Jongste dochter en zoontje zijn een ander verhaal. Dat zijn echte carnivoren.
  Hier in huis wordt er dus het grootste gedeelte van de tijd vegetarisch gekookt. Ongeveer 2 of 3x per week is er voor een deel van het gezin een keuze uit iets van vlees.
  Achja, het leven bestaat uit compromissen. Zo eten we wel kaas en drinken we melk, proberen we zo veel mogelijk verplaatsingen met de fiets en te voet te doen, maar kopen we meestal geen bio voedsel (de prijs!). We proberen zo vaak als het kan eten te halen dat anders zou weggesmeten worden, via Free Food. Meestal kan je daar wel een vegetarische variant vragen.
  En dat van die nertsen, daar wil ik liever niet over nadenken, bleh.
  Nina

  Like

 4. Mooie acties. Kreeg eens zo, n lekker menuutje voor gezet. Was niet zo van de prefab. Brocoli, cashewnoten, groene curry, vegakipstucjes en gedroogde, geweekte oesterzwammen. En daar dan lekkere rijst bij. Ik ben door de corona spieringkjes gaan drogen als beloningsbrokjes voor de hond. De meeste van die zakjes komen uit China en die kanten op. Dom gevlieg met zakjes voornamelijk lucht. En die dieren zullen het echt niet goed gehad hebben. De spierinkjes komen uit het Ijsselmeer.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ook ik schrok van de beelden van de nertsenfokkerijen, vreselijk!
  Goed dat jullie bewust minder dierlijke produkten eten.
  Vanaf 1999 eet ik geen vlees en de laatste jaren ook geen vis en zuivelprodukten meer.
  Kant-en-klare vleesvervangers eet ik heel weinig. Veel peulvruchten en zelfgemaakte falafel. Ben nog steeds op zoek naar een lekkere veganistische kaas.
  .

  Like

 6. Altijd interessant om te lezen hoe mensen hun afwegingen maken. Ik heb een tijd vegan geprobeerd, maar voelde me er niet prettig bij. Nu alweer jaren 80/20, dat bevalt prima. Ik kies er zelf voor wel kip te eten bij de avondmaaltijd (in die 20%). Juist om de kaasconsumptie af te remmen. Want kaas…..zo lekker. Vegetarisch eten met een boel kaas is geen enkel probleem voor mij, maar zet zowel voor het milieu, als voor de dieren weinig zoden aan de dijk. Dus beetje kaas, beetje kip, af en toe ei, vis, yoghurt. Nu ik dit typ merk ik dat ik er toch niet blij mee ben en dat ik misschien toch meer richting vegan wil. Dus in ieder geval bedankt voor je blog en de stof tot nadenken!

  Geliked door 2 people

 7. Maar waarom in hemelsnaam nep gehakt en vega kip?
  Waarom zou je nep – producten willen eten? Vega kip bestaat niet.
  Heb je wel eens op de ingrediëntenlijst van deze producten gekeken?
  Ik persoonlijk zou dat niet willen eten.

  Like

 8. I’m with you! Ik eet heel graag niet-vlees producten. Dat maakt minder-vlees-eten behoorlijk eenvoudig. Ik vind het heerlijk om een half uur voor het vegaschap van de Jumbo te dralen. Alles bekijken. Wat is er nieuw? En dan uiteraard ook een mooi voorraadje in mijn mandje te smijten. Sinds kort liggen daar in de vriezer ook fijne vegaproducten. En IG account wateetjedanwel heeft ook de meest fantastische vegan tips.

  Geliked door 1 persoon

 9. Oh oh de nertsenfarms! Verbijsterend! Lopen wij te klagen over de Chinese markten met vleermuizen en aap, hebben wij zelf in ons eigen mini-landje miljoenen nertsen. Voor de export, naar oa China. En zo zielig dat de beesten nu geruimd worden, huilen de fokkers, anders was dat pas in het najaar gebeurd, oogsten noemen ze dat. Te walgelijk voor woorden. Wat een klote-land is dit toch.
  De nertsenfokkerijen zijn trouwens gelieerd aan de varkens-slachterijen: zij verwerken het slachtafval. Ook de hokkenbouwers verdienen goud-geld aan deze treurige business. Zou me trouwens niets verbazen als de fokkerijen die hier gesloten gaan worden hun gore zaakjes vervolgens in een vaag oost-europees of voormalig sovjet-land gaan voortzetten. Lekker goedkoop en veel minder regels!
  Misschien is het zo slecht nog niet als de mensheid uit sterft door Corona, zijn we daar mooi van af.
  Sic, even een glaasje melk drinken, en aan mijn bloeddruk werken.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik shoot niks 😉 ik vind het super. Toen ik op kamers was (heel lang geleden) probeerde ik ook vegetarisch te eten en dat vond ik toen ook best ingewikkeld. Met van die gedroogde stukjes die je dan moest weken, bléh.
  Nu eten wij ook veel vegetarisch maar de mannen hier willen niet helemaal zonder. Dus eten we (eigenlijk voornamelijk zij) bio vlees en maak ik zoveel mogelijk schotels waar het helemaal niet opvalt dat er geen vlees in zit.
  Pita broodjes met zelfgemaakte falafel vinden ze hier ook best lekker …
  Van die nertsen farms was ik verbijsterd, ik dacht echt dat die al jaren en jaren geleden waren verboden. En dat ze dan nog vergoeding krijgen ook, onbegrijpelijk. Maar dat vind ik met wel meer dingen…
  Fijn dat jij en Zonne op één lijn zitten en nu helemaal vegetarisch eten.
  Het lijkt me ook gemakkelijker als dat besluit eenmaal genomen is.

  Geliked door 1 persoon

 11. Super goede stap vind ik om geen vlees te eten, al vind ik ook dat iedereen het zelf mag weten. Ik eet zelf nu een tijd vegetarisch maar ik snap ook waarom mensen wél vlees eten, dat ik het niet eet betekent niet dat ik het niet lekker vind. Maar er zijn tegenwoordig inderdaad zoveel alternatieven. Vwb het stukje over de nertsenfokkerijen… ongelooflijk vind ik het! Kan ik me heel kwaad om maken! Er zijn zoveel mensen die écht goede dingen doen maar daar financieel niet zo goed voor beloond worden, die kunnen die steun veel beter gebruiken.

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s