Het TikTok dilemma

**

De grote trend op het schoolplein van het moment is TikTok. Als moeder van een achtjarige krijg je daar dus tegen wil en dank mee te maken.

TikTok is één van de meest populaire en veelgebruikte apps in de wereld, vooral omarmd door jongeren en kinderen. Officieel geldt er een minimumleeftijd van 13 jaar maar daar trekt het merendeel van de klasgenootjes van Zonne (en hun ouders…) zich niets van aan. Je kunt gewoon een ander geboortejaar invullen en vervolgens aan de slag.

Kinderen (en volwassenen) kunnen zichzelf met behulp van TikTok filmen terwijl ze playbacken, dansen of zingen. Eén van de meest bekeken TikTokkers is Sarah Cooper, een comedian die Trump playbackt, uit haar filmpjes wordt pas echt duidelijk hoe belachelijk de uitspraken van Trump zijn. Mocht je ze niet kennen en/of eens flink willen lachen, check dan hieronder. Ik vind Sarah echt hilarisch.

Sarah Cooper

Van de zes vriendinnetjes van Zonne zijn er vier actief op TikTok. Het buurmeisje en een meisje dat een groep lager zit hebben geen account, de klassevriendinnetjes wel allemaal. Sommige vriendinnetjes hebben (al) een eigen telefoon of tablet met die app erop, anderen mogen de telefoon van hun ouders daarvoor gebruiken. Even voor de duidelijkheid: dit zijn dus meisjes van acht en negen jaar oud, ze zijn dus vier of vijf jaar jonger dan de aanbevolen minimum leeftijd voor deze app. In de klas van Zonne lijkt TikTok vooral populair te zijn onder meiden, de jongens zijn meer van het gamen. De jongensouders in de klas hebben dus andere uitdagingen in de opvoeding, denk ik. Daar gaat het vooral over game-tijd en het type games dat de kinderen mogen spelen. Vooral het geweld in sommige games lijkt een issue te zijn. 

Voor mij is het best moeilijk om te begrijpen dat ouders het goed vinden dat hun kinderen actief zijn op TikTok. Er zijn bijvoorbeeld problemen met de beveiliging van de app. Alleen al dat de app eigendom is van een Chinees bedrijf vind ik overigens al wel een dingetje… niet in ieder land worden dezelfde eisen gesteld aan het beschermen van persoonlijke gegevens, waaronder filmpjes van minderjarigen. TikTok heeft bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden staan dat zij al het film-materiaal mogen gebruiken voor reclames. Ook filmpjes van acounts die niet openbaar zijn.

Sowieso wordt aanbevolen aan ouders om het account van hun kinderen van “openbaar” naar “privé” te zetten. Hierdoor kunnen de filmpjes alleen gezien worden door anderen indien hiervoor toestemming gegeven wordt. Enge mannetjes moeten zich dus in een extra bocht wringen voordat filmpjes zichtbaar zijn. Ouders die ik spreek over deze app zeggen ook allemaal dat ze het account op privé gezet hebben. Ik krijg dan de indruk dat zij daarmee denken dat ze voldoende gedaan hebben in de begeleiding van hun kinderen.

Wat leert je kind op sociale media?

Mijn grootste bezwaar is echter niet persé de veiligheid, hoewel ik er niet aan moet denken dat mijn achtjarige dochter in haar onschuld iets online zet dat vervolgens door verkeerde ogen wordt bekeken en gedeeld. Waar ik echter vooral moeite mee heb is dat deze kinderen op hun jonge leeftijd een perverse prikkel krijgen om zichzelf anders voor te doen dan dat ze zijn en daarvoor “beloond” en “beoordeeld” worden in de vorm van aantallen “likes”.

Kinderen van deze leeftijd hebben een nog pril en groeiend zelfbewustzijn. We ontwikkelen ons beeld van onszelf ons hele leven door, deze kinderen zijn hier pas net mee begonnen. Dan is het regelmatig (ja echt, sommige kinderen “TikTokken” dagelijks) actief zijn op sociale media wel een grote extra invloed op deze ontwikkeling. Ik heb er echt moeite mee dat de vriendinnen van mijn dochter enthousiast met elkaar bespreken (ja.. die heb ik zelf gehoord…) hoeveel “likes” ze hebben. Hoe beter getimed en “sexy” een dansje, hoe meer het lijkt op voorbeelden van veel oudere mensen, hoe meer “likes”. Kinderen leren elkaar en zichzelf dus om (een deel van) hun zelfwaardering te halen uit het verdienen van likes. Ze voelen daarnaast ook een bepaalde peer pressure om elkaar te liken en in gesprekjes hoor ik dat ze heel goed in de gaten houden wie welk filmpje al dan niet “geliked” heeft. En likes verdien je dus met de juiste kleding, de juiste muziekkeuze, de juiste blik en de juiste manier van bewegen. U kunt zich wel voorstellen dat hier voor jongens en meisjes andere stereotyperingen gelden…. Ik vind daar wat van….

Wie mag jouw filmpjes zien?

Wat voor mij ook wel een dingetje is: hoe meer mensen jou in jouw afgeschermde account “volgen”, hoe meer “likes” je potentieel kunt “verdienen” en dus kan het zomaar gebeuren dat er ook kennissen van kennissen van kennissen toegang krijgen tot deze kinderaccounts, en wellicht zijn die kennissen helemaal niet het buurjongetje van het achternichtje van dat vroegere klasgenootje maar zit er een griezel naar dat filmpje te kijken. Het minste dat ouders dus wat mij betreft zouden moeten doen is meekijken en controleren wie toegang heeft tot de accounts van hun kind. Gelukkig doen de meeste ouders dat ook wel.

“Ik wil later influencer worden”

In een vriendinnenboekje las ik dat twee vriendinnetjes later “influwenser” (tja spelling is een dingetje) of “Tiktokker” willen worden. Ook dat vind ik zorgwekkend. Naar mijn mening geven vele jongvolwassen professionele influencers enorm veel op voor hun beroep: een heel groot deel van hun persoonlijke leven bijvoorbeeld. Dat is onomkeerbaar. Bovendien kun je ook als 20jarige zomaar echt gaan geloven dat jij die altijd hotte chick bent die met een zwoele blik in de ogen in badpak een groot deel van je billen laat zien. Je gaat misschien wel – tegen betaling – keuzes maken in je leven die je anders niet zou maken en vervolgens is het dan dus wél de bedoeling dat je daar enthousiast over bent in je posts. Je kunt zomaar gaan denken dat het uitmaken met je vriendje wel even voor de camera moet gebeuren, goed voor de “exposure” immers. En vervolgens ga je misschien wel geloven dat dat normaal is. Als er even niets gebeurt in je leven… wat moet je dan posten..? En hoe houd je je imago in stand? Dat influencer-zijn lijkt mij behoorlijk wat beperkingen èn uitdagingen geven. Ik kan me voorstellen dat mensen zichzelf kwijt raken bij zoveel aandacht voor alle buitenkant. Zo hier en daar zie je dat nu ook al gebeuren, de druk om altijd maar weer interessant genoeg te zijn voor je volgers lijkt me immens moeilijk om mee om te gaan…

Voor mijn dochter zie ik dus liever een ander rolmodel dan een influencer.

Afgerekend worden op een foutje

De voorbeelden van jonge influencers die even voor de foto of het filmpje bij Black Lives Matter protesten poseerden, trokken veel negatieve aandacht. De foto bovenaan deze pagina is van zo’n infuencer, er is ook een filmpje te zien op sociale media waaruit je duidelijk kunt zien dat de dame niet deelnam aan de demonstratie maar enkel even poseerde voor de foto. Ik vond daar ook wel wat van, van dat geposeer, maar toen vervolgens een hetze tegen haar ontstond maakte ik me vooral zorgen. Deze influencers zijn vaak jonge mensen die hun persoonlijke leven met iedereen delen en zich laten betalen door bedrijven om een goed woordje te doen voor producten. Door dit vanuit die persoonlijke context te doen maken ze zichzelf heel kwetsbaar. Als je dan de publieke opinie tegen je krijgt, wat blijft er dan van je zorgvuldig opgebouwde leventje over…?

Terug naar het schoolplein. Het moge duidelijk zijn dat Zonne niet actief is op TikTok. Ze oefent soms wel een dansje en dan film ik haar weleens. Als ze dat graag wil deel ik die filmpjes één op één met oma of een paar vriendinnetjes via de ouders. Ze vraagt me weleens of ze ook “op TikTok mag” met het verhaal dat ze Echt De Enige In De Hele Wereld Is die dat niet mag van haar moeder. Maar soms vertelt ze me ook dat ze een hekel heeft aan TikTok. Sommige vriendinnetjes hebben de hype volgens haar behoorlijk te pakken en oefenen tijdens alle speelpauzes tiktokdansjes. Daar speelt ze dus maar even niet meer mee. Dat vindt ze toch wel erg saai.

Maar wanneer dan wél…?

Ik ben niet van plan om alle sociale media weg te houden bij Zonne. Het leren omgaan met sociale media hoort inmiddels bij de opvoeding. Wij, ouders van jonge kinderen, hebben hierin echter nog geen voorbeelden en we moeten het wiel dus deels zelf uitvinden. Voor mij als opvoeder is dat een pittige zoektocht, ik praat daar dan ook graag over met ouders van kinderen in dezelfde leeftijdscategorie. Dat is best moeizaam af en toe omdat ouders over opvoeddingen soms nogal snel in de verdediging gaan. Gelukkig geldt dat niet voor alle ouders en ik snap ook best waarom sommige ouders zeggen dat zij liever nú hun kind begeleiden in het gebruik van deze apps, nu ze nog niet in de puberteit zitten en dus nog wat meer open staan voor tips van hun ouders. Dat is echt een goed argument…

… maar als ik dan die gesprekjes van de meiden hoor over aantallen likes… mwah… dan stel ik het moment dat mijn dochter actief wordt op dit soort apps toch nog even uit…. …. en ik steek dan nog even mijn hoofd in het zand…

Gelukkig zijn nog lang niet àlle kinderen actief op TikTok… en gelukkig zit Zonne het komend schooljaar voor het eerst in drie jaar in een combinatieklas waarin zij bij de oudste helft hoort. Ze is dan dus even een schooljaar lang niet de jongste van de klas. Kan ze nog even kind zijn… nog even dan….

Eigenlijk weet ik namelijk misschien wel zo’n beetje wat ik niet echt een goed idee vind. Maar ja…. hoe dan wèl, hè?

** de foto bovenaan deze pagina is van @rusabnb

30 gedachten over “Het TikTok dilemma

 1. Hier (in een klein dorp in het noorden van het land) speelt dat niet zo. Ik krijg het idee dat ‘influencers’ voor haar hetzelfde zijn als stripfiguren.

  Er over praten, bewust laten worden dat onze wereld niet DE wereld is. Dat er een andere kant is die je niet ziet. Tot nu toe werkt dat.

  En of het nu social media is of tv (wat we niet hebben) of theater of internet, er is zoveel niet echt dat wij het belangrijk vinden dat zij hier op jonge leeftijd al mee in aanraking komt.

  Like

 2. Onze dochter is net tien geworden en heeft toen haar smartphone gekregen. Ons idee was dit pas te doen bij 11 jaar, echter heeft iedereen er in haar groep al eentje. Ja dan kun je zeggen dat je niet onder druk van peerouders moet toegeven, maar dat hadden we al paar jaar (sommige vriendinnen hadden er met zes al eentje) niet gedaan en wij vinden dat ze niet de uitzondering hoeft te zijn. Dan wordt t meer een verboden vrucht en dat lijkt ons ook niet goed. Dochter tiktokt ook sinds enige maanden (eerst op onze oude IPad en nu dus sinds weekje op haar smartphone), wel op privé account en wij kijken mee wie mag volgen en ook alle geplaatste filmpjes.
  Zelf zijn wij niet van de social media (alleen man zit op LinkedIn voor werk) en streven wij er ook naar om de smartphone bewust te gebruiken en niet overal mee naar toe te nemen.
  In de bieb had ik een boek een tijdje geleden gelezen over smartwise opvoeden (wel erg Amerikaans maar principe stond me aan) en dat hebben wij gebruikt om met dochter afspraken te maken over gebruik smartphone. Bv hij blijft beneden tijdens bedtijd, na ontbijt mag ie pas weer aan, als we iets ondernemen gaat ie niet mee, communiceren ermee doe je op een manier zoals je ook vis a vis zou doen en zelfs met de ouder ernaast staand, wij kijken geregeld mee, etc.
  Over rolmodellen hebben we t niet in relatie hiermee gehad, maar dat doen we wel op andere tijdstippen, bv bij jeugdjournaal als iets langs komt.
  Overigens vind ik t bij TikTok niet zo gaan om rolmodellen en er mooi uitzien, althans niet voor dochter. Die tiktokt ook in haar (kuise) pyjama en met haren door de war. Bij instagram heb ik meer dat gevoel, daar draait t meer om de buitenkant.
  Wat ik geleerd heb van t bewuste boek is dat opvoeden doorgaat bij gebruik digitale media en dat je daar dus ook goede voorbeeld moet geven, communicatie moet blijven voeren, grenzen moet stellen etc. Dat spreekt me aan, want hoe je t ook wendt of keert de smartphone hoort erbij voor kids. Lastig is t wel!!
  Fijn om hier ook van anderen te leren weer

  Like

 3. Oudste dochter (12) heeft een tiktokaccount, maar alleen voor het maken van conceptfilmpjes; ze mag ze niet publiek maken, hoe beschermd dat dan ook is. Ze volgt een paar vriendinnetjes en oefent dan dezelfde dansjes. Voorlopig heeft ze daar genoeg aan, en begrijpt ze onze redenering.

  Ze heeft zich een heel jaar netjes moeten gedragen op een oude smartphone van ons, en heeft net een eigen smartphone voor haar verjaardag/eindeschool gekregen. Wij kijken nog steeds mee, en ik ben van plan om dat ook nog een tijdje te blijven doen. Ze heeft soms nog wat sociale hulp nodig in het sturen van berichten, en in het niet-reageren op alles, vooral in de klasse-whatsapp. Op zich gaat de klas er netjes met elkaar om, er worden veel virtuele knuffels en complimenten gegeven, en eerlijke feedback.

  Like

 4. Holly crap. Wat een dilemma. Dat lijkt me zo moeilijk. Ik heb/ had er al moeite mee dat ander ouders de blote kindertjes in het pieren badje filmden. Had gelezen dat het eens op een strand een rel geworden was om dat “ een rare “ man ze gefilmd had. Ze wilden zijn mobiel af pakken. Nou lijkt mij een rel maken waar de kindjes bij zijn niet zo slim. Maar ik heb weleens een man op zijn schouder getikt. En hem aan gesproken dat hij er heel verdacht langs liep. Man in pak, zijn arm strak langs zijn lijf met het camera gaatje naar buiten, op het pieren badje gericht. Zo loopt niemand met zijn telefoon. “ Mijn kindje “ had al een heel mooi Afrikaans atletisch lijfje. Bah. Ik moet er niet aan denken. En met dat tiktokken doen ze het zelf. En wat je zegt. Hoe ze haar zelf moeten stylen. Zo triest. Ooit moest je een tightgap hebben. Of zo iets. Spleet tussen je boven benen. Ik zie jonge meisjes nog steeds zo raar verdraaid op foto, s staan. Volwassen dames ook. Verschrikkelijk. En hoe leg je dát uit aan een jong meidje ? Zelfde discussie als met strings voor kleintjes. Dan word er gezegd. Ze snappen de lading niet. Die leggen wij er in. Zelfs Marlies Dekkers. Die van de zwarte touwtjes beha’s wilde haar dochter niet in de strings. Laat kinderen toch kinderen zijn. Misschien een idee ooit om haar te stimuleren het anders te doen. Toneel stukjes als clown of heks. Maar zelfs bergbeklimmende filmpjes zouden viespukken “ wat mee kunnen “ Moeilijk hoor. Je mag je kind niet anders laten zijn. Komt telkens terug in deze discussies. Wat mankeert daar dan aan denk ik dan ? En wat als kindjes niet zelf gekozen anders zijn. Een handicap of transgender. Of donker. Mijn meezorg kind vraagt nu als 17 jarige waarom zijn moeder hem donker gemaakt heeft. . . . .

  Like

  1. Ja dat kinderen niet “anders” zouden mogen zijn, of niet de uitzondering, dat snap ik ook niet zo heel goed. Ik leer mijn dochter dat iederéén soms uniek is en soms gemiddeld. Ik voel helemaal niet de behoefte om me te conformeren aan opvoeding van anderen, eerlijk gezegd…

   Dat van die strings voor kinderen is gelukkig even langs me heen gegaan.

   Ik denk ook echt dat seksestereotypering via sociale media door veel ouders onderschat wordt. Er wordt vooral nagedacht over veiligheid en schermtijd en men is zich er niet zo heel bewust van dat kinderen via die sociale media óók continu voorbeelden zien van hoe je zou moeten of kunnen zijn…. Dat blijkt zelfs uit de reacties op mijn blogje: dit gaat vooral in op veiligheid en schermtijd en minder op het onderwerp dat ik het uitvoerigste besprak, die seksestereotypering. Ik snap dat ook wel hoor, het is ingewikkelde materie en niet iedereen vindt dat vrouwen en mannen gelijkwaardig zijn aan elkaar, niet iedereen vindt dat vrouwen overmatig bezig zijn met uiterlijkheden en/of op uiterlijk afgerekend worden en dat mag natuurlijk ook.

   Like

   1. Ik heb met de meiden (9 en 12) en de mensen die dan toevallig daarbij zijn regelmatig dit gesprek bij muziekvideo’s: het is niet eerlijk dat de meisjes in bikini dansen en de jongens compleet gekleed zijn en stilstaan of stilzitten. Meisjes in bikini? dan de jongens in zwembroek! En meedansen!

    Bij youtoobfilmpjes van infloewensers spelen we vaak de spelletje ‘wie raadt het snelst waarvoor zij/hij reclame maakt?’ en ‘hoe vaak zegt hij/zij ‘geweldig’ ‘keitof’ ‘allerbeste vriendin’, etc…’

    Geliked door 1 persoon

   2. Ken je het gedicht van Kahlil Gibran. Uw kinderen zijn uw kinderen niet. Daar moet ik vaak aan denken. Kinderen in een sportief gezin die liever muziek maken. Of anders om. En dan een eenling zijn die niet begrepen wordt. Of gestimuleerd. Ik vind het zo triest dat het hele gender verhaal terug gebracht wordt naar stickertjes op pleedeuren of labeltjes op h.ema kleertjes. Het gaat over kinderen in een rol duwen die ( nog) niet bij hun past. En misschien wel nooit. Wat je zegt , dat ze geen ruimte krijgen om hun eigen indentiteit vorm te geven. Op het ranzige af soms. Ik zie het bij kleindochters van vrienden wel. Uiterlijk al een hele vrouw , innerlijk een kind van 13. En dan al gezeur over heb je al een vriendje. Kind weet niet waar ze moet kijken. En dan nog door gaan ook. Met zo, n lijf dat wil een jongen toch wel. Bah vreselijk. Kom je op ; de vrijheid van de een mag de vrijheid van de ander en zo.

    Like

 5. Onze dochter is 9 en kreeg de oude telefoon van oma, waar geen beltegoed op zit, maar alleen wifi. Ze gebruikt het om filmpjes op internet op te zoeken en om te appen/videobellen met familieleden en vriendinnetjes uit haar vorige woonplaats.
  En om te tiktokken en dit is hilarisch. Ze heeft 2 ‘volgers’: een ouder vriendinnetje die haar heeft aangestoken en geholpen om tiktok op haar telefoon te zetten en haar oma (die er helemaal nooit naar kijkt). Filmpjes maken voor tiktok doet ze graag en ik moet zeggen: wat een fantastische app, zonder editen hele leuke filmpjes maken. Er is geen enkele groepsdruk bij en ook ‘beoordelen/likes’ speelt hier geen rol. Al spelenderwijs leert ze wel omgaan met de techniek en haar telefoon: verslaving aan de telefoon is een echt risico en het is mooi om te zien hoe ze hier wijzer in wordt. Liever nu dan straks op de middelbare school dit ervaren, want nu hebben wij nog grote invloed en straks zou ze het helemaal alleen moeten doen.

  Wij gaan er vrij ontspannen mee om vind ik zelf, maar hanteren wel duidelijke regels/grenzen al laten we haar die eerst zelf ervaren: wat gebeurd er als… o nee, dat is niet fijn, ok hier ligt dus de grens. Ach en wij zijn zelf ook helemaal niet gevoelig voor de sociale media. Zelf heb ik geen facebook, instragram, blog en weet ik veel wat nog meer. Dat scheelt volgens mij ook: voorleven heeft volgens mij meer effect dan het ene vertellen en het andere doen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Hier een TikTok-account, al een jaar of 4/5 denk ik (ze is nu 13), maar ‘insta’ is populairder merk ik. Ze haalt er vooral veel inspiratie vanaf voor leuke kleren, recepten en kamerdecoratie. Al haar accounts zijn afgeschermd, niet geheel naar haar zin, maar daar moet ze het mee doen.
  Gelukkig is een uitleg waarom, met helaas ook wat waargebeurde voorbeelden, genoeg om het wel te begrijpen, ook al is het niet altijd leuk.
  De regel is ook hier dat ik er altijd op mag kijken als ik dat wil. Dus code is mij bekend en mag ook niet gewijzigd worden.
  Ze mag ook niet in bikini online ofzo, dat is weleens lastig, want op mooie dagen in de tuin denkt ze daar totaal niet aan. Die onschuld is mooi, maar toch moeten we dan natuurlijk even streng zijn.
  Over het algemeen is ze vrij gehoorzaam mbt de regels. Telefoon gaat ook gewoon mee ’s avonds, die staat op niet storen en dat gaat goed.

  Al met al tot nu toe gelukkig geen vervelende ervaringen, maar wel regelmatig controle en wat opvoedgesprekjes.

  Succes!

  Like

  1. Hier hetzelfde beleid al was dochter 10 toen ze haar telefoon kreeg. Ik wilde liever nog wat wachten maar haar vader had er 1 over en dan is direct met je dochter kunnen communiceren ipv eerst je ex aan de lijn te krijgen wel fijn. Hij houdt het dan ook via googlefamily allemaal in de gaten. Krijg ik weer opmerkingen dat ze zo laat op haar telefoon is, op plek x of y is geweest. Toen ben ik heel boos geworden en gezegd dat deze schending van mijn en haar privacy moest stoppen. We voeden op in vertrouwen en laten stap voor stap los is mijn idee. Dus was de telefoon eerst samen met mij en nu vrijwel zelfstandig, ze is 15. Tiktok en insta beiden idd. Op insta plaatst ze weinig, tiktok is vooral om de dansjes na te kunnen doen. En dat oefenen kan wel eens 2-3 dagen in beslag nemen.

   Idd: regelmatig controle en opvoedgesprekjes. Op de midelbare ontkom je er niet meer aan. Roosters, roosterwijzigingen, huiswerk, en regelmatig ook lesonderdelen (kahoot) gaan via de mobiel, zelfs als het een chromebook school is.

   Like

   1. Zo grappig hoe het bezit van een mobiel een noodzaak lijkt te zijn geworden in ons leven. Ik herken het gemak van naar dat ding grijpen wel, maar wil mijn dochter óók gewoon leren dat er niet zo veel mis mee is om even naar het buurmeisje te lopen aan aan te bellen, in plaats van dat ik namens haar de buurvrouw moet bellen om te vragen of ze thuis is. Dat buurmeisje woont dus letterlijk op hetzelfde pleintje… 😉

    Wat vind jij van de rolmodellen die via insta en tiktok aan kinderen en pubers worden gegeven? Hoe ga je daarmee om?

    Like

  2. En hoe ga jij om met die rolmodellen die kinderen krijgen via sociale media? Hebben jullie daar ook gesprekken over? Wat doe je eraan om je dochter een realistischer beeld te schetsen van hoe “echte mensen” zijn?

   Want juist dát vind ik erg lastig, merk ik…

   Like

   1. Hier (klein dorp in het noorden van het land) spelen die rolmodellen niet zo erg merk ik. Geloof dat ze het een beetje vergelijkt met stripfiguren, die zijn ook niet echt.

    Praten helpt bij de bewustwording dat onze wereld niet DE wereld is. Maar ook dat datgene wat je ziet niet de waarheid is, maar maar één kant van het verhaal. Vergelijken met wat ze ziet en met wat ze kent werkt bij ons ook goed: wat zie je en wie ken je die dit ook doet of heeft? Zou het misschien zijn dat dit niet echt is of dat er maar heel weinig mensen zijn die dit zo doen of hebben?
    En af en toe wat overdrijven en de draak steken met al dat nepgedoe of uiterlijke schijn helpt ook.

    Geliked door 1 persoon

 7. Ik vind er ook wel wat van. Nou is het zo dat wij het geluk hadden dat het toen onze meiden nog jong waren het redelijk normaal was om pas in groep 8 aan je kind een smartphone te geven, dus dan zijn ze al wat ouder. Dat kon toen nog in ons dorp, maar ik begrijp dat ook die leeftijd al aan het verlagen is.
  En tja, social media, we proberen de meiden zo op te voeden dat ze er verstandig mee omgaan. En ik heb de pincodes, dus kan ze controleren. Eventueel.

  Geliked door 1 persoon

 8. Als ouder van twee pubermeisjes (14,5 en 11 jaar) denk ik, vanuit onze eigen ervaring, dat het beter is om kinderen al jong te leren hoe ze moeten omgaan met social media.

  Ik ben blij dat onze dochters nu heel goed weten wat wel/niet mag en heb gemerkt dat de introductie van een mobieltje op steeds jongere leeftijd gebeurt. Was dit bij onze oudste in groep 7, bij de jongste hadden veel kinderen in groep 6 al een telefoon.
  Nu, eind groep 8, wordt er volop ‘geTikTokt’ en geappt en soms een Netflix film gekeken.

  Onze ervaring thuis is dat hoe krampachtiger wij omgaan met het gebruik/verbieden van bepaalde apps en limieten stellen aan het gebruik, hoe meer het een dingetje wordt en hoe feller de discussies hieromtrent thuis worden.
  Laten we de meiden wat meer vrij dan talen ze vaak niet naar hun telefoon.

  Er zijn wel wat harde regels:
  Regel 1 is hier dat de telefoon nooit mee naar boven mag ‘s avonds.
  Regel 2 is dat ze de telefoon meenemen als ze na school gaan spelen of ‘s avonds weggaan.
  Regel 3, MB’s op? Dan zijn ze op tot er nieuw tegoed komt.
  Regel 4 is dat ze elke maand iets van hun zakgeld meebetalen aan hun abonnement.
  Regel 5 is dat wij hun toegangscode weten en dat zij weten dat wij soms meelezen.
  Regel 6; Sparen voor een nieuwe mobiel doen ze zelf van verjaardagsgeld, rapportcenten, zakgeld, klusjes.

  Like

  1. Gelukkig zijn hier geen felle discussies. En wat wijsheid is….Tja….

   Ik denk dat het al heel wat is dat de meeste ouders hier zo goed mogelijk mee proberen om te gaan. Dat zegt iets over hun liefde voor hun kind. En dat is prachtig.

   Like

   1. Ik geloof dat de felheid van de discussies ook iets te maken heeft met de puberleeftijd en iets met de frontale cortex😉.

    Social media heeft bij onze meiden eerder invloed op hun wensenlijst dan op hoe ze er uiterlijk uit willen zien.

    Onze oudste kwam eens met de vraag of ze haar armhaartjes mocht bleken. Toen hebben wij wel even een gesprekje gehad over wat normaal en wat ‘Insta normaal’ is.

    Inmiddels zijn ze wat ouder en doorzien ze allebei heel goed wat echt en wat gepromoot of opgepimpt is. Ook de jongste van 12. Ik merk wel dat ze vaker dan mij lief is vragen om nieuwe truitjes, een kettinkje of een make-upje. Daar hebben ze zakgeld voor, waar weer een deel van gespaard wordt.

    Wij zijn nu in gesprek over kleedgeld, dat gaat denk ik al een hoop verzoekjes schelen, leert ze zelf keuzes maken en budgetteren. We zijn er nog niet uit wat daarin redelijk is en wat ze van het gestelde budget moeten kopen. Opvoeden brengt telkens opnieuw uitdagingen…

    Geliked door 1 persoon

  2. Dit gaat over schermtijd en veiligheid, als ik het goed begrijp?

   Ik ben vooral ook erg benieuwd naar hoe je in de opvoeding omgaat met het toch wel wat erg opgepoetst “plastic leven” dat kinderen zien en dat op sociale media de norm lijkt te zijn. Hoe ga je daar mee om?

   Like

 9. Erg ingewikkeld allemaal, wat moet je doen als ouder…. ik weet het niet en kan me vinden in de vele verschillende meningen hierover, iedereen heeft ergens wel een goed punt. Ik heb geen kinderen en hoef hier dus niet over na te denken. Ik benijd de ouders met kinderen ook deze leeftijd dan ook niet wanneer zij voor dit soort dilemma’s staan. Stella

  Geliked door 1 persoon

 10. Ben zoooo blij dat mijn kinderen al jaren het huis uit zijn en dat ik hier nooit wat mee te maken heb gehad. Lijkt me heel moeilijk. In mijn moedertijd (opoe vertelt) zat ik in de vredesbeweging en mocht mijn zoon geen geweldspeelgoed hebben, geen pistolen, geweren of ander tuig. …. maakte hij zelf een geweer van hout en speelde dat ie de “vijand” doodschoot….. pennemennemennemen…. ik hoor t hem nog zeggen.. Wat onschuldig nog vergeleken bij al social media en aanverwante artikelen. Petje af voor de “stevige” ouders die dapper stand houden!!
  Joke

  Geliked door 1 persoon

 11. Hoe wij toch vaak in grote lijnen hetzelfde denken en dan ah eind een andere afslag maken, zo ben ik het nu zo met je eens.
  Mijn dochter mocht eerst helemaal niet op tiktok, ook omdat ik dus zelf helemaal niet weet hoe het werkt. (ook niet hoe je controleerd of een account op prive staat etc..) Nadeel was dat haar vriendinnen het allemaal wel mochten en er na schooltijd filmpjes werden gemaakt en gepost. Ik heb haar dus akkoord voor tiktok gegeven, maar enkel voor filmpjes van onze hond. Op die manier kan ik zien wat haar vriendinnen posten en hoe zij daar op staat. Want dat gebeurd toch.

  Geliked door 1 persoon

  1. filmpjes van de hond is wel een grappig compromis, haha!

   Ik vind het eigenlijk best erg dat ouders blijkbaar toch toegeven omdat vriendinnen zoiets allemaal mogen. Dat lijkt ook onder de vriendinnengroep van Zonne dus de belangrijkste reden te zijn…. peer pressure onder ouders… hmmm…. lastig om daar weerstand aan te bieden, hè?

   Like

   1. Niet omdat zij het ook mogen, maar omdat het mijn enige controlemiddel is wat erop komt.

    Mijn account zouden ze niet accepteren. Die van mijn dochter wel, en daar kan ik gewoon op. En dus zie ik wat er geplaatst wordt, wat ik anders niet zou weten.

    Desalnietemin krijgen ze het dus wel voor elkaar ja.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik vind het trouwens geloof ik erger dat er moeders zijn die onder het mom van ‘dan kan ik mijn kind in de gaten houden’ op Snapchat zitten en hun selfies met honden oortjes en hertjesneuzen doorplaatsen op Facebook en via de Snaplocatie in de gaten houden waar hun kind uithangt.
   Al is Find my iPhone soms reuze handig…🙃

   Geliked door 1 persoon

 12. mijn zoon is 10 en tiktok heb ik m nog nooit over gehoord…games daarentegen ;-). Hij heeft sinds een paar maanden een switch, maar hij mag niet online spelletjes doen en geen gewelddadige spelletjes (ook niet f@@nite) en de tijd die hij ermee mag spelen is gelimiteerd. Uitgelegd en hij begreep het wel, maar blijft wel wel lastig als een groot deel van de klas het wel mag en jij niet… Ik vind het ook heel lastig hoor, Waar doe je goed aan? vergeleken met andere ouders lijken wij vrij streng te zijn. En met andere ouders in gesprek gaan hierover is ook lastig, ervaren wij ook. En dat gedoe met likes enzo….pffffffff…..zo moeilijk vind ik dat.

  Geliked door 1 persoon

 13. Ingewikkelde materie. Sommige kinderen zijn veel gevoeliger voor de mening van anderen. Onze oudste doet zijn eigen ding en het boeit hem weinig wat de rest daarvan denkt. Onze tweede ligt er van wakker als iemand hem misschien niet aardig vindt.
  Oudste (13) mag al jaren gamen en chatten met vrienden, maar tweede (10) moet daar veel langer op wachten.

  Dochter kan zelf oprecht en daarmee onaardig zijn, dus die zou ik ook stevig controleren. Tot 10 jaar sowieso geen sociale media hier. En daarna 45 min per dag. Groepsdruk is hier veel lager gelukkig.
  Op onze christelijke school mogen de meeste kinderen erg weinig qua schermpjes. Dus die van ons zijn hiermee tevreden.

  Ik hoop vooral dat onze kinderen leren dat het echte leven offline is…

  Geliked door 1 persoon

 14. Mooie blog en stof tot nadenken, gelukkig duurt het bij ons nog (even) een hele tijd. Maar zelf wel al heel bewust in niets posten op social van onze mini. Succes met de zoektocht naar een goede modus en fijn dat Zonne volgend jaar nog een beetje kind kan zijn!

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s