Thuiswerken is de bom.

Normaliter ging ik zo eens per week op pad voor mijn werk. Omdat mijn opdrachtgevers in het hele land zitten was ik dan soms voor één vergadering toch wel bijna de hele dag onderweg.

Sinds 12 maart heb ik voor mijn werk mijn huis eigenlijk niet meer verlaten. Alle meetings gingen via het beeldbellen en eerlijk gezegd was dat voor mij best fijn. Vergeleken met een afspraak in de Randstad hield ik immers een halve dag aan reistijd over. Bovendien zijn veel zakelijke contacten veel ontspannender geworden, geen idee waar dat vandaan komt… misschien wel omdat er ineens kinderen in beeld waren, zo hier en daar? De pakken bleven in de kast hangen en het was volstrekt aanvaardbaar dat sommige deelnemers aan de vergadering het beeld uit liepen terwijl iemand anders aan het woord was. En dat je vervolgens op de achtergrond een koffiezetapparaat hoorde.

Ik kondigde een keer aan dat ik vanwege drukte weliswaar aanwezig was tijdens de beeldbelvergadering, maar dat ik tot het agendapunt dat voor mij relevant was nog even aan wat andere zaken werkte. Inmiddels is ook dàt een gewoonte geworden waardoor ik nog wat efficiënter kan werken.

Maar gisteren ging ik weer eens op pad. Voor het eerst sinds 12 maart. Ik zou een korte meeting hebben met mijn opdrachtgever en vervolgens op locatie ook uitvoerend werk doen, gedurende een half dagje. Ik was dus echt acht en een half uur van huis.

Viel me dát eens even tegen….

Op de terugweg naar huis was ik al hardstikke moe. Vervolgens waren daar de moeder-de-vrouw taken, moest er een hond uitgelaten worden en een kind gevoederd. En daarna was ik moe. Echt moe.

Er zijn tijden geweest dat ik een kantoor had waar ik dan de hele dag zat, van ’s morgens acht tot ’s avonds zeven, en dan regelmatig nog even door tot laat op de avond. In die tijd had ik vaak twee externe dagen waarin ik meerdere zakelijke afspraken achter elkaar had.

Er zijn ook tijden geweest dat ik nog geen eigen baas was en óók iedere dag extern was.

Dat kan dus best. Er zijn mensen genoeg die dat doen. Het is helemaal niet zo gek.

Maar voor mij?

Nee.

Zo af en toe een dagje. oké. Maar verder… nee…

10 gedachten over “Thuiswerken is de bom.

 1. Ik vind het ook wel fijn en werkte altijd al een x-aantal uur per week thuis (maar toch nog zo’n 80% op kantoor). Woon erg dicht bij het werk (kwartiertje fietsen) dus wat reistijd betreft schiet ik er weinig mee op. Zou wel een mooie(re) mix willen. Ooit. Als het weer kan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben gespecialiseerd verpleegkundige, en mijn administratieve werk doe ik nu 1 dag per week thuis. Ik vind het geweldig. Het scheelt: reistijd, benzine, dagopvang kosten voor mijn hondje, en het is super relaxed, alsh et mooi weer is werk ik vanuit de balkontuin. De andere 3 dagen werk ik gewoon in het ziekenhuis, maar ik had pre-covid nooit een thuiswerk dag gehad.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben écht heel blij dat ik weer zo af en toe naar kantoor mag – ik vind het alleen thuis zitten, zonder collega’s om mee te sparren, zonder de mensen voor wie ik werk te ontmoeten hélemaal niets – dat wil zeggen: het werkt wel lekker door thuis, maar ik geef er toch de voorkeur aan om – al is het maar een paar dagen per week – OP mijn werk te zijn… Ook omdat ik – alleen wonend, zonder rijbewijs anders niemand spreek, en nergens kom… Ik merk wél dat het op kantoor werken, en die twee uur reizen per dag, supervermoeiend is. er moet VEEL op die ene dag in de week, en ik kan niet zomaar weer even tussendoor naar kantoor, als ik iets vergeet, of als er iets niet goed gaat.

  Like

 4. Tja, net als Goudsjeblom in de eerste reactie vroeg ik mij ook af wat die bom in de titel van dit stukje doet? Ik ging je bericht lezen omdat ik dacht dat er opeens iets drastisch was veranderd, dat er iets was wat opeens de doorslag had gegeven: nooit meer een halve dag op pad voor een vergadering die je thuis ook had kunnen bijwonen, definitief kiezen voor thuiswerken of juist helemaal nooit meer …
  En dat mensen relaxter zijn verbaast me niets: als je niet voor dag en dauw hoeft op te staan, je niet in de menigte andere reizigers per fiets, in bus, trein of file hoeft te begeven die ook allemaal op datzelfde moment dezelde kant uit moeten, als je je eigen koffie kan drinken uit je eigen favoriete kopje in je eigen tijd, als je een fijn huis hebt wat je niet hoeft te verlaten, als je al die andere taken die horen bij je andere facetten moeiteloos tussen andere bezigheden kunt invlechten, als je lekker veel kunt doen in veel minder tijd, kortom productiever en efficiënter kunt werken … het scheelt zoveel tijd en moeite en ergernis.
  Al schrijvend besluit ik dat jouw verhaal mooi illustreert hoe Corona een bom legt onder al die aannames die nu niet waar blijken: files blijken helemaal niet nodig bijvoorbeeld, thuiswerken kan veel meer en in veel meer sectoren dan eerder werd aan genomen, reductie van stikstof en fijnstof en al die andere ongezonde consumptiedrift gerelateerde stoffen is heel eenvoudig, qualitytime is niet enkel aan vrije tijd gebonden …

  Geliked door 2 people

  1. Sprak een directiesecretaresse die nu drie dagen thuis mag werken. Die kan driekwart van haar dubbele , netjes voor het werk moeten zijn garderobe , weg doen. Van die dingen. En er kan veel minder gevlogen worden.

   Geliked door 1 persoon

 5. Het is al laat. Sorry maar ik vroeg me af wat je met de titel bedoelde. Bewust ongehuwde moeder 😷 Zo als je misschien wel tussen de regels door las. Ik ben van de tijd dat dat “ in” begon te raken en dat ze meemoeders ( nodig ) hadden.

  Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s