Mijlpaaltje: hypotheeklasten onder €500!!

Sinds een jaar of anderhalf – sinds ik mijn huis verkocht en een nieuw huis kocht en daarmee flink bespaarde op mijn vaste lasten – houd ik me wat minder bezig met mijn financiën. Het gaat prima: ik ben nog lang niet schuldenvrij (want een hypotheek) maar wel heb ik al een behoorlijke financiële basis opgebouwd, zowel aan de uitgavekant als qua spaargeld. Ook de inkomsten zijn in de afgelopen 12 maanden prima geweest.

De visjesvangbrigade

Mij hoor je dus niet klagen.

Een beetje spaarzaam leven….

Ik budgetteer nog altijd. Sinds ik in 2014 begon met budgetteren is dat inmiddels mijn tweede natuur geworden en dat bevalt prima. Door net effe iets meer op mijn uitgaven te letten, voorkóm ik dat ik te veel geld uitgeef aan zaken die dat gewoon eigenlijk niet waard zijn. Zo kocht ik bijvoorbeeld vorige week, toen we op de camping waren, gewoon ijsjes bij de supermarkt voor in de diepvries. De ijsjes op de camping kostten immers twee euro per stuk en een doosje met acht precies dezelfde ijsjes kostte vier euro. Dan bleef er toch weer geld over om een visnetje te kopen waarmee Zonne maarliefst achttien visjes ving. Ik bedoel maar!

Ook koop ik nog steeds geen kleding die ik niet nodig heb en koop ik geen boeken meer omdat ik een prima bibliotheek om de hoek heb. Ik let bij het boodschappen doen nog steeds op de prijs per kilo, mijn auto is niet groot en was bij aanschaf dik tweedehands en mijn nog steeds prima werkende telefoon kocht ik een jaar of vier geleden. Vergeleken met veel mensen leef ik vrij minimalistisch, hoewel er natuurlijk heel veel mensen zijn die nog veel minder geld uitgeven.

Mijn uitgavenpatroon levert me op dat ik maandelijks geld over houd.

Een beetje beleggen….

In de dip van maart/april investeerde ik een voor mijn doen behoorlijke stapel spaargeld in aandelen en vooralsnog lijkt dat een goed moment geweest te zijn. Daarmee bereikte ik in één klap mijn “soort van” investeringsdoel voor 2020 en tenzij de markt nog eens ècht gaat instorten laat ik het daar voorlopig bij. Vanwege corona verwacht ik immers dat 2021 voor mij geen gelukkig jaar zal zijn aan de inkomstenkant. Het leek me dus wel een goed idee om mijn inkomstenbuffer verder te spekken. Omdat ik voor meerdere maanden tot een jaar word ingehuurd door mijn opdrachtgevers en vooralsnog dus geen last had van de gekrompen economie, was dat een heel bereikbaar doel en als ik nu zo eens naar mijn spaarrekening kijk dan vind ik de buffer inmiddels groot genoeg. Om die reden besloot ik in de afgelopen zes weken maar weer eens wat kleine aflossingen van mijn hypotheekschuld te doen.

En beetje bij beetje aflossen….

Ik los in deze eerste jaren nadat ik een nieuwe hypotheek afsloot bewust nog niet te veel af. Voor mij is het op dit moment nog even rendabeler om te investeren in aandelen en (vooral) ETF’s. Dat aflossen wil ik over een jaar of drie pas echt prioriteit gaan geven: ik mag 20% per jaar extra aflossen dus in theorie kan ik binnen vijf jaar van mijn totale hypotheekschuld af zijn. Toch vind ik het wel leuk om zo nu een dan een stukje van de schuld af te knabbelen en toen ik van vakantie terugkwam lag een overzicht van dat geknabbel op mijn deurmat.

Naast de “vaste” extra aflossingen van €200 per maand loste ik in juli en begin augustus nog eens tweemaal 300 euro extra af.

Minder vaste lasten!

Mijn hypotheekschuld daalde door de extra aflossingen met 1.000 euro en dat betekent dat ik mijn verplichte vaste hypotheekkosten per maand minder dan 500 euro zijn geworden: €499,76 om precies te zijn. En omdat er maandelijks sowieso een deeltje annuïtair afgelost wordt en ik mijn hypotheeklasten daarnaast vrijwillig met €200 verhoogd heb, ga ik nog dit jaar een nieuwe mijlpaal beleven: mijn loan-to-value zakt onder de 80%.

Da’s toch leuk….!

20 gedachten over “Mijlpaaltje: hypotheeklasten onder €500!!

 1. Hier iets andere bedragen (>2k/mnd), maar vooral geluk gehad, dat door huizenprijzenstijging de hypotheek binnen een jaar van aankoopprijs+verbouwing naar onder de 90%vd hoofdsom zakte waardoor we 0,6% minder gingen betalen.

  Nu willen we middels aflossingen verder zakken op weg naar de volgende renteverlaging, maar dat staat on hold nu we in deze tijd onze inkomsten wat zagen zakken. Dus voor de zekerheid houden we de reserves nog even binnen handbereik.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja die percentages zijn zeker leuk, maar eerlijk gezegd vind ik de maandlasten nog veel leuker!

   Als de prijzen stijgen moet je immers ook diep in de buidel tasten bij aankoop van een nieuwe woning.

   Like

   1. Zeker, uiteindelijk scheelde het ons een paar honderd euro per maand.

    Aangezien we geen plannen hebben om hier weg te gaan, is de stijging van waarde vooral leuk voor die maandlasten.

    Geliked door 1 persoon

 2. Onder de 500 dat is erg gaaf!
  Bij mij zal de volgende mijlpaal onder de 700 zijn. Ik heb een aflossingsvrij deel die ik helemaal wil aflossen maar op moment betaal ik daar minder dan 1% rente. Ik wacht dus nog even mee. Verder heb een spaarhypotheek met 4,6% rente. Rente vast periode loopt nog ander half jaar. Dus even afwachten wat de rente doet.
  Ik wil heel graag aflossen maar ik wacht nog even (wat ik stiekem jammer vind.)

  Geliked door 1 persoon

  1. Bij een spaarhypotheek met die rente stort je bij, toch? Deed ik wel, was heel lucratief. Zeker wanneer je het een tijdlang wordt dan gaat die compounding interest lekker meetellen!

   Like

   1. Ja jammer is dat hè, dat je daar dan maar even achter moet zien te komen…

    Maar fijn dat je dat uiteindelijk toch hebt kunnen doen!

    Like

 3. Ik heb nog een deels aflossingsvrije hypotheek die ik in de negen jaar dat ik hier woon voor meer dan de helft heb afgelost. En ik heb mijn huis verbouwd. Had ik dat niet gedaan, was het aflossingsvrije gedeelte helemaal afgelost geweest.
  Nu heb ik mij daar nog vijf jaar voor gegeven. Daarna ga ik (versneld) het spaargedeelte volstorten. Per maand scheelt het niet zo gek veel, maar over de gehele periode zet het aardig wat zoden aan de dijk.

  Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s