Mealpreppen

Bakjes voor de hele week

In theorie vind ik koken erg leuk. Ik houd ervan om door kookboeken heen te bladeren en nieuwe recepten te proberen. Ik vind het oprecht leuk om wat te experimenteren met kruiden en specerijen en ik kan ervan genieten om het geproduceerde voedsel appetijtelijk op een bord te draperen.

Wat me vooral tegenstaat is het moment van de dag waarop dat gekokkerel moet plaatsvinden. Aan het einde van een werkdag. Wanneer ik er eigenlijk wel klaar voor ben om lekker in te kakken op de bank. Op die momenten vind ik koken stom.

Vaak heb ik na een werkdag niet echt inspiratie meer om er wat leuks en – dus – lekkers van te maken. Om die reden abonneerde ik me een tijdje op zo’n box. Maar dat was toch wel duur. Vervolgens maakte ik een weekmenu en na wat geëxperimenteer beviel dat goed. Héél goed. Behalve dan dat ik nog steeds lang niet altijd zin had om echt aan de slag te gaan met het bereiden van de vooraf bedachte maaltijd, ook al waren alle ingrediënten in huis.

Ik had al bijna vastgesteld dat ik geen keukenprinses was en dat ik niet van koken hield, maar aangezien dit toch een terugkerende taak in mijn leven is wilde ik me daar niet bij neerleggen. Want als ik het in theorie heel leuk vind dan moet dat toch in praktijk te brengen zijn?

Dus nu ben ik aan de slag met mealpreppen.

Mealpreppen is het tevoren eens per week voorbereiden van de maaltijden voor de hele week. Je koopt dus eens per week alle weekboodschappen, gaat een middag aan de slag met het voorbereiden van de maaltijden en bewaart alles in bakjes in de koelkast en/of diepvries. Vervolgens ben je dagelijks nog een korte tijd bezig met het “eetklaar maken” van de maaltijd.

Bij de bibliotheek leende ik verschillende mealprep-kookboeken. Niet alle kookboeken vond ik even duidelijk of inspirerend en gevarieerd. Ik wilde toch wel wat meer variatie, eigenlijk. Toch fijn dat de bieb er is om eens een boek uit te proberen!

Sinds een paar weken lijk ik mijn draai gevonden te hebben met het “in 30 minuten kook ik voor de hele week” – boek van de serie “Simplissime”. Dit boek kreeg ik cadeau van een goede vriendin en dat was een schot in de roos. Ik kookte nu driemaal een week met behulp van dit boek.

Afgelopen zondag koos ik “menu 1”.

Zeg nou eerlijk, dat ziet er lekker uit toch?

Het boek heeft als ondertitel “In 30 minuten kook ik voor de hele week”. Nou moet ik eerlijk zeggen dat mij dat niet lukt. Blijkbaar ben ik nogal sloom (of is de auteur bizar snel, wie zal het zeggen?) en omdat ik de meeste recepten wel erg simpel en niet helemaal volledig vind maak ik sowieso iets extra. Zo kookte ik deze week een pannetje “rijst voor erbij” en leukte ik de gewokte groenten op met extra kruiden. De maaltijdsalade (met tempé in plaats van kip) vond ik ook wel erg saai, dus schreef ik er voor de volgende keer wat suggesties bij. En ook de bulgur kreeg wat extra ingrediënten (deze staat voor morgen op het menu, de volgorde die in het boek gesuggereerd wordt houd ik maar zelden aan).
Een andere nadeel van dit kookboek is dat slechts één gerecht per week vegetarisch is. Dat vergt dus een klein beetje inventiviteit wanneer je (bijna) altijd vega wil eten. Maar dat is een kwestie van even logisch nadenken en aantekeningen maken. Kookboeken met aantekeningen zijn de beste kookboeken, toch?

Mét aantekeninngen voor de volgende keer dat ik met dit weekmenu aan de slag ga.

De variatie tussen de gerechten is groot in dit boek en dat vind ik een pré. Ook vind ik het fijn dat de voorbereiding je maar een half uurtje (wat de schrijver claimt) tot twee uur (mijn ervaring) per week kost en vervolgens ben je dagelijks in een paar minuten klaar met het voorbereiden van je maaltijd. Zo houd ik iedere dag genoeg tijd en inspiratie over om nog wat extraatjes toe te voegen, te proeven, nog wat kruiden of specerijen erbij, etcetera.

Bij het boek “Mealprep” stond ik toch wel een hele middag in de keuken, dat vond ik toch wel wat lang. Bovendien was de variatie niet zo groot: wij aten in één week drie gerechten met tomaat en courgette en die leken smaakwise wel erg veel op elkaar. Toch wil ik dit boek nog wel een keertje opnieuw lenen bij de bieb om een poging te wagen. Wie weet kook ik gewoon nét de verkeerde week uit. Voordeel van Mealprep vond ik ook dat daar standaard drie maaltijden vegetarisch zijn. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur.

Mealpreppen dus. Ik zal er nog wel een paar keer over bloggen de komende tijd. En nee, ik word niet gesponsord door de kookboekenschrijvers.

20 gedachten over “Mealpreppen

 1. Ik probeer in elk geval in op donderdag (dan doe ik de boodschappen) de maaltijden voor de komende week te plannen, maar manlief trekt zich daar niets van aan en gaat dan ineens zijn eigen maaltijden koken. Dat is dan wel genoeg voor ons allemaal, maar gebruikt ingrediënten die ik voor andere maaltijden gekocht had, en niet de ingrediënten die op moeten, etc. Ik ben blij dat hij kookt, daar niet van, maar hij is niet van de planningen….

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn mealprep week komt er weer aan . MIjn vakantie zit erop en zoon heeft avonddienst. Meestal neem ik mij voor de andere weken ook te mealpreppen, maar ben vaak al blij als ik voor meerdere dagen de boodschappen heb gedaan. Zoals deze week. Dat is me een partij makkelijk. Ik vergeet het alleen regelmatig.

  Maar eih… laat de mealprep blogs maar komen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh ik ben benieuwd naar hoe jij dat aanpakt! Blog jij er ook een keertje over? Dan wisselen we af…

   Best leuk.

   Of samen een (tijdelijk) nieuw huis-tuin-en-keuken blog, en dan óók over de mislukkingen en eventuele tegenzin en zo. Misschien willen andere bloggers ook wel meedoen?

   Like

 3. Dat herken ik zo goed! maaltijden verzinnen, boodschappen doen, maar dan geen zin meer om ze te maken, want te moe, of erger nog, teveel trek. Wat wij als simpele oplossing hebben gevonden in Coronatijd, soms tussen de middag, zoals vroeger gewoon was, warm eten! en dan ’s avonds een broodje. Maar wat vooral mij erg helpt, is in de ochtend de mis en place maken voor het eten van die avond. Eigenlijk ook een soort mealpreppen, maar wat minder rigoureus. Zo doe ik het dat eigenlijk met mijn hele huishouden, steeds stukjes op de momenten dat ik er wel zin in heb. Regeren is vooruitzien, of zoiets. En een vriendin van mij, kookt gewoon voor twee dagen het zelfde. Ook een oplossing. Niet helemaal de mijne, daarvoor houd ik teveel van eten, maar wel superpraktisch gedacht.

  Krijg door je blog meteen de geest vast aan het eten te beginnen:)

  Groetjes Jacqueline

  Geliked door 1 persoon

 4. Tijd zat. Dus elke dag naar de supermarkt en koken.
  Na een week in de koelkast is alles oud.
  Vind het woord ook stom. Is er niks Nederlands voor?
  Vooruit koken ofzo.

  Like

  1. Och, koken is van oorsprong vulgair Latijn “cocere” en vooruit is uit het nederduits, dus ach een beetje vulgair Engels moet er toch ook bij kunnen in het “Nederlands”. Preparen versta je toch wel, ezelsbruggetje naar preppen.

   Geliked door 1 persoon

 5. Koken vind ik wel leuk, maar net als jij niet altijd vlak voor etenstijd na een werkdag. Toen mijn kinderen nog kleiner waren maakte ik het eten vaak de avond van te voren klaar. Dan vind ik het niet erg om te doen. Tegenwoordig koken zij ook elk 1 x per week, dat scheelt al weer 😉 tegenwoordig vind ik het grootste probleem om koken rondom school en hobby’s die vaak tijdens ons avondeten vallen. Om dan nog te zorgen voor een volwaardige maaltijd is een hele uitdaging…

  Geliked door 1 persoon

   1. Met 10 en 12 af en toe en nu 2 jaar verder 1 of 2 keer per week. In het begin alleen eenvoudige dingen of wat opwarmen, maar nu een complete maaltijd.

    Geliked door 1 persoon

 6. Rijst kook ik altijd in 4 porties voor 2 personen, peulvruchten (los of verwerkt tot falafel) vries ik per porie. Vlees standaard kant-en-klaar in de vriezer (man is vleeseter 😢)
  Pastasaus ook in porties voor 2 personen in de diepvries.
  Aardappelen kook ik altijd voor 2 of 3 dagen. De eerste dag gekookte aardappelen, de tweede dag gebakken aardappelen en eventueel de derde dag een aardappelsalade.
  Groente altijd vers en met kruiden experimenteer ik nogal. Gisteren maakte ik een witlofsalade met groene curry pasta, heerlijk!
  Meestal staat het eten hier in 20 minuten op tafel en na een hele dag gepensioneerd te zijn is dat wel fijn 😂😂

  Like

  1. Ja 20 minuten doe ik er ook meestal over als ik “from scratch) begin en vooruit koken deed ik ook al. Maar dat is toch wat anders dan mealpreppen. Mij gaat het vooral om het moment van de dag dat ik geen zin heb. Dan is 20 minuten me nog veel te lang.

   Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s