De laatste zaterdag van de zomervakantie

Na dit weekend gaat Zonne week naar school, dan is de vakantie voorbij. Eigenlijk heb ik wel wat gemengde gevoelens over deze maanden. Ik miste de vrijheid om leuke plannen te maken. Ik miste ook de toevallige ontmoetingen tijdens de vakanties waar ik normaal zo van kan genieten. Ik miste nieuwe landschappen, stadjes, dorpen en steden bezoeken. Vanwege de pandemie ging ik drukte immers nadrukkelijk uit de weg en we gingen veel minder lang weg.
Ik zag daarnaast ook weinig vrienden en familie: ik probeer de “bubbel” van contacten beperkt te houden tot dat virus een beetje uitgewoed is.

Het lukte me minder dan anders om te genieten van het gezelschap van Zonne, zoals ik ooit hier zo mooi beschreef. Niet dat het ongezellig was, maar het pure felle genieten was er dit jaar minder. Ik denk dat dat vooral te maken heeft gehad met dat ik haar in het late voorjaar misschien wel iets te veel om me heen gehad heb. Het had ook te maken met dat er weinig ruimte voor spontaniteit was.

De andere kant van het verhaal is dan natuurlijk altijd weer dat ik besef dat het gebrek aan vrijheid en spontaniteit dat ik deze zomer ervaren heb maar relatief was. Het Kan Altijd Erger, op heel veel verschillende aspecten van het leven.

Toch heb ik wel heimwee naar hoe het was, pre-corona.

Vanaf volgende week ga ik de voordelen van deze pandemie weer (wat) meer ervaren, want die zijn er (voor mij) ook gewoon:

 • Geen ongemakkelijke begroetingen met kussen en knuffels
 • Niet meer voor één overleg van anderhalf uur, vier uur in de auto zitten maar in plaats daarvan gewoon op tijd melden in de online meeting en tijdens de agendapunten die niet met mij van doen hebben andere werkzaamheden doen
 • Nog meer vrijheid om mijn eigen tijd in te delen, qua werk
 • Sowieso minder werk. Dat is weliswaar minder inkomen maar óók meer vrije tijdGeen kringverjaardagen meer en als ik dan toch uitgenodigd word, acceptatie van een uitnodiging om in plaats van die verjaardag een keertje samen lekker te gaan wandelen
 • Lekker veel wandelafspraken met mensen die ik normaliter alleen op kringverjaardagen tegenkom
 • Geen aarzelend aansluiten bij ouderkliekjes op het schoolplein omdat socializen nou eenmaal verwacht wordt
 • Heerlijke afhaalmaaltijden van goede restaurants zijn normaal geworden
 • Minder drukte tijdens uitjes omdat er een maximum aantal bezoekers ingesteld is

Ik zie de komende maand dus met blijdschap tegemoet. We hebben al echt leuke dingen gepland voor in de weekenden. Ik kan eindelijk wat werkgerelateerde zaken oppakken die nooit prioriteit hebben, maar wél verrijkend en leuk zijn.

En hopelijk houden we met zijn alleen die pandemie een beetje koest. Zodat er niet weer zoveel mensen ziek worden en sterven als in het voorjaar. Zodat de bedrijven die open zijn, open blijven. Zodat de scholen niet meer dicht gaan. Zodat het wc-papier niet opnieuw op raakt.

5 gedachten over “De laatste zaterdag van de zomervakantie

 1. Wat ik een van de ‘voordelen’ vind is dat je inderdaad in kleinere groepen bij elkaar komt en dat je dan dus ook betere gesprekken hebt dan in grote groepen. Vanavond tweede deel van de verjaardag van manlief: vijf vrienden (want de zesde kon niet). Wordt vast gezellig. En afgelopen week de zussen met mannen en mijn ouders. En voor mijn ouders is zo’n klein gezelschap hoortechnisch dan ook weer fijn.

  Like

 2. Heerlijke afhaalmaaltijden van goede restaurants zijn normaal geworden.

  precies dit, word ik zo blij van! echt genieten. met een dochter van 1,5 thuis is het echt een uitkomst.

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s