Onderhandelen loont

Terug van vakantie trof ik twee emails aan in mijn zakelijke inbox. Een enthousiast verhaal van een softwareontwikkelaar waar ik een nogal dure licentie afneem. De software was vernieuwd en verbeterd en de nieuwe prijs was 1050 euro. Dat vond ik toch wel een fikse kostenstijging; vorig jaar kostte de licentie me 900 euro.

Toen ik begin deze week een derde email kreeg met het verzoek tot “confirmation to renewal” besloot ik terug te reageren: kon de afzender me uitleggen wat er dan allemaal vernieuwd en verbeterd was om de kostenstijging te verklaren?

Binnen een mum van een tijd kreeg ik een email terug. Er was nu een mogeljkheid zus en zo. En of ik toch vooral even kon bevestigingen dat ik de “advanced”-licentie wilde vernieuwen. Ze kon me twee bonusmaanden aanbieden voor de prijs van 1050 euro.

Ik moest daar wel een beetje om glimlachen. Een paar jaar geleden deed een collega ZZP’er een uitgebreide vergelijking van software op functionaliteiten en prijs en deze aanbieder bleek als winnaar uit de bus te komen. Ik heb dat toen nogal lui voor waar aangenomen en dezelfde keuze gemaakt. Hij deed drie dagen over het uitzoeken en vergelijken, ik besloot in twee minuten. Gezien het uurtarief in onze branche had ik de prijs van de software al zo ongeveer terugverdiend. En ook al is 1050 euro een heel bedrag, het is maar een fractie van mijn jaaromzet. Ik kan dat prima betalen. Ik wist dus ook al lang niet meer dat ik blijkbaar gekozen had voor het “advanced” pakket. Biljkbaar biedt de softwareontwikkelaar meerdere pakketten aan.

Aangezien die bonusmaanden mij nogal snel waren aangeboden vond ik het eigenlijk wel leuk om een beetje extra moeilijk te doen; wie weet zat er nog meer in het vat qua korting. Ik reageerde op de laatste email met het verzoek om een linkje naar de pagina waarin de verschillende softwarepakketten beschreven waren.

Nou…. lang verhaal kort: ik heb drie bonusmaanden gekregen bij de “renewal”. Daarmee ben ik goedkoper uit dan vorig jaar. Voor volgend jaar heb ik dus maar even een reminder aangemaakt om een beetje moeilijk te doen bij het verlengen van de licentie. En eigenlijk, bedenk ik me, moet ik gewoon veel vaker onderhandelen….

*Foto door Polina Tankilevitch op Pexels.com

4 gedachten over “Onderhandelen loont

 1. Zo had ik een software licentie met een automatic renewal, die bleef hangen op de CC gegevens. Salesjongen in de mail met een betaallink met 20% korting die ik zo kon voldoen. Vroeg hem om een extra userlicentie erbij te gooien, deed hij en afgerond. Die userlicentie heb ik doorgerekend aan de klant die ook wil inloggen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat is echt zo hard waar. Ik kreeg net nog een mail van een leverancier die meldde dat hij 3 dagen later zou komen dan afgesproken. Toen ik belde om te zeggen dat dat voor mij niet kan en dat als er geen oplossing is ik een commerciële tegemoetkoming wil (korting dus) kon de originele afspraak ineens toch gehaald worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik deed ooit een mystery onderzoek over onderhandelen bij de aankoop van een vrij dure fotocamera. In alle gevallen werden extra’s aangeboden.

   Stom is dat ik dat dan toch niet onthoud en braaf blijf betalen. J

   Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s