Een verkoudheidje

Ze werd verkouden, gisteren. Het begon ’s morgens met een enkele nies maar in de loop van de middag was ze één en al snotterigheid.

Ik belde dus het coronatelefoonnummer voor een afspraak, meldde haar afwezig op school, cancelde de BSO en mijn wandelafspraak voor komende woensdag.

Dat je zoals beloofd binnen 24 uur terecht kan voor een test bleek te kloppen. Maar dan zouden we wel zo’n 60 km (heen en terug, dat wel) moeten reizen. Ik besloot dat het me dat niet waard was en daarom heeft Zonne nu een afspraak op de dichtstbijzijnde locatie voor morgenochtend. Op zijn vroegst krijgen we de uitslag in de loop van woensdag en wanneer deze negatief is zou ze dan donderdag weer naar school kunnen (maar ik verwacht dat ze pas vrijdag naar school zal gaan).

Na een week waarop ik overdag mijn eigen gang kon gaan en een mooie mix maakte van werk, huishoudelijke klussen en vrijetijd, heb ik deze week dus weer een paar dagen een huisgenootje overdag. Nou is dat niet zo erg natuurlijk, maar na de periode van schoolsluiting merk ik toch dat ik daar wat gemengdere gevoelens over had. Ik begrijp dus heel goed wanneer ouders bij zo’n verkoudheid dus even nog de kop in het zand steken en hun kind dus gewoon naar school laten gaan.

Omdat ik vorige week behalve wat anderhalvemeterwandelingen geen contact had met anderen en ook geen drukbezochte plaatsen bezocht behalve de supermarkt op rustige momenten en omdat Zonne behalve de school en de BSO ook nergens kwam, weten we zeker dat ze het virusje op school of op de BSO opgelopen heeft. Kan gebeuren natuurlijk, ik maak me vooralsnog geen zorgen.

Waar ik me wèl zorgen over maak… is dat een aantal ouders van klasgenootjes zich heeft laten horen als aanhanger van dhr. W. Engel… Daarnaast heb ik ook gezien en gehoord dat ouders weer naar feestjes gaan en die anderhalve meter “te veel gedoe” en “overdreven” vinden. Voor de zekerheid vroeg ik dus maar even aan het hoofd van de school of het inderdaad verplicht is om de negatieve test te tonen wanneer Zonne donderdag of vrijdag weer naar school zou gaan mét verkoudheidsklachten. Dat zou eigenlijk wel moeten, vind ik, maar in de (te) uitgebreide nieuwsbrieven met richtlijnen die school me opstuurde vond ik daar geen informatie over. Ik ben dus heel benieuwd naar het antwoord….

Door corona is het wantrouwen tussen mensen toegenomen, denk ik. Ik merk dat in ieder geval bij mezelf: ik ga ervanuit dat niet iedereen zo voorzichtig is als ik en de anderhalve meter en ook horecabezoek (zeker binnen) en sociale contacten blijft mijden. Ik ga er ook vanuit dat niet bij iedere ouder de “alarmbellen” even hard af gaan wanneer hun kind gaat snotteren. Misschien had ik die éne nies en het kleine beetje gesnotter waarmee Zonnes verkoudheid gisterochtend begon ook niet opgemerkt wanneer het een schooldag was geweest en had ik haar gewoon naar school laten gaan. Dat verkouden kinderen naar school gaan kun je dus nooit helemaal vermijden, of ouders er nou bewust voor kiezen om richtlijnen te negeren of dat dat per ongeluk gaat. Ik vind het risico op een coronabesmetting ook te klein om dan maar alle scholen dicht te doen. Toch maakt deze verkoudheid van Zonne me eens te meer duidelijk hoe lastig is, het tegengaan van zo’n pandemie.

Laten we er dus maar het beste van hopen….!

30 gedachten over “Een verkoudheidje

 1. Maar stel, de test is negatief. Ben je inmiddels drie dagen verder. En volgende week is 1 van jullie weer verkouden. Weer testen? Weer 3 dagen preventief in quarantaine? Ik kan mij winters herinneren dat ik om de haverklap verkouden was. Wanneer wordt dit in angst leven een middel dat erger is dan de kwaal? Toch ook wel iets om aan ouderen te vragen die voor de Corona nog een sociaal leven hadden dat structuur bood en die ik nu echt nauwelijks herken, zo grauw en vereenzaamd zien ze eruit. Daar ken ik er helaas meer van dan van dodelijk getroffen Corona slachtoffers.ik zeg niet dat ik weet wat wijsheid is en alleen daarom houd ik mij aan alle regels. Maar dat er tegengeluiden zijn kan ik mij ook heel goed voorstellen. En dat geeft alleen maar aan dat de waarheid vast weer in het midden ligt.

  Groetjes Jacqueline

  Like

 2. Beterschap voor Zonne.
  Ik vind de complottheorieën aanhangers lastig en vermoeiend. Helaas heb ik dat soort mensen in mijn omgeving. Laatst zei een kennis, zij hebben het virus bedacht en mensen geïnfecteerd. Toen we vroegen wie zij waren was haar antwoord weet ik veel. Tja, dit soort mensen kan je toch niet serieus nemen. Ze hebben wel stemrecht 😦

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik probeer weg te blijven van het nieuws en heb dus geen idee wie Engels is – en dat is een zegen als ik de reacties zo lees. Ik werk al een tijdje aan een blogpost over het ‘minimaliseren op sociale contacten’ (vage kennissen, ‘vrienden’) etc maar dat is echt een moeilijk onderwerp… je wilt ook niet alleen maar duplicaten van jezelf als vrienden. Anyway, daar ging je stukje niet over, maar moest eraan denken. Hoop dat alles weer snel oké is met Zonne, corona of geen corona. En mooi dat je je gedachten en overwegingen deelt als ouder.

  Overigens er was iemand die aangaf dat je er misschien nog even over na moest denken omdat de test geen grapje is. Ik vind niet dat dat een reden moet zijn om je niet te laten testen. Dat baarmoeder- of borstonderzoek is ook geen pretje, maar ik ben toch altijd weer blij als de test negatief is en dat het uberhaupt mogelijk is om het (vroegtijdig) op te sporen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Goede vergelijking Anja, ik ben het helemaal met je eens! Mensen zijn wel erg snel in het zoeken van uitvluchten om iets dat misschien een beetje akelig is maar te vermijden. Of mensen die echt vinden dat hun huwelijk wèl moet doorgaan, die wèl knuffelen met vrienden en bekenden en die hun kinderen met snotneus gewoon weer naar opa en oma te logeren sturen.

   Dat is ook precies waarom de pandemie zo nu en dan weer oplaait. Gelukkig zijn er genoeg mensen die zich verantwoordelijk gedragen.

   Like

 4. Waar je normaal gesproken niet eens bij stilstaat, behalve dat je even een pakje zakdoekjes in haar tas stopt, is nu meteen een ding. Ik hoop dat Zonne negatief test en fijn weer naar school mag.
  Ik begrijp de mensen ook niet die zo ageren tegen de regels. Is het niet om corona te vermijden dan wel om andere mensen te ontzien. In mijn omgeving heb ik mensen die afhankelijk zijn van de versoepeling van de maatregelen. Die versoepeling komt door deze complot mensen wel in gevaar 😦 en dat heeft voor velen grote gevolgen maar daar wordt blijkbaar geen belang aan gehecht.

  Geliked door 1 persoon

  1. Helemaal eens.

   Mensen hebben sowieso de natuurlijke neiging om argumenten te zoeken om zich niet aan regels te houden. Onduidelijkheid vanuit het rivm helpt daar niet bij. Ageren tegen de regels en complotdenken ook niet… maar tja… we blijven mensen….

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik houd me zeker aan de regels, mijn beide collega’s ook, en daardoor juist kan ik naar kantoor blijven gaan en blijft mijn even enigszins normaal.

  Dochters hebben 4 vriendinnetjes (samen) waarmee ze regelmatig spelen, vooral buiten. Die vriendinnetjes mochten een paar dagen niet komen toen een vriendje van jongste dochter in aanraking was geweest met iemand die positief testte. Ze had er een middagje in de tuin gespeeld, en ook daar hielden de ouders afstand van mijn dochter, etc. We moesten 3 dagen wachten op de uitslag van zijn test en hebben ons al die tijd zelf in quarantaine gezet. Geen probleem (en geen corona – gelukkig).

  De mensen hier in het dorp proberen er relaxed maar zorgvuldig mee om te gaan. De clubs beginnen ook weer, en het grasveldje in het centrum van het dorp (met een muur eromheen – oude pastorietuin) wordt nu alle dagen gebruikt door de sportclubs, in plaats van de lokale turnzaal.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat wijsheid is … ik weet het niet. In ieder geval niet die complottheorieën die we overal lezen. Echt, bizar.

  Ik vind het verstandig dat je Zonne laat testen. Je neemt je verantwoordelijkheid, denk dat dat heel goed is.
  Vorige week is mijn oudste getest en dat was nog best een dingetje met haar 21ste verjaardag dit weekend (die ze dus ook al conform nieuwe richtlijnen moest vieren dus heel happy was ze niet) en die misschien dus ook helemaal niet door kon gaan als ze positief zou testen. Gelukkig kregen we vrijdag de uitslag: negatief!

  Geliked door 1 persoon

 7. Lastig he die verkoudheden. Dochter kwam vlak voor de zomervakantie verkouden thuis – en stak iedereen aan. Ik houd mijn hart vast voor het najaar. Die kinderen brengen zo vaak een verkoudheid thuis.

  Persoonlijk wordt ik kriegel van de ‘Corona is slechts een griepje / het is een samenzwering van de overheid’ – aanhangers. Aan de andere kant merk ik dat ik steeds meer moeite krijg met het houden van afstand. Het is zo tegennatuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 8. Zelf zou ik mijn kind niet gaan testen met verkoudheidsklachten, dat hoeft ook niet van het RIVM, alleen bij koorts of benauwdheid of als ze in contact is geweest met iemand die besmet is: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen

  Daarentegen gaat ze dan voorlopig nergens naar toe, thuis blijven zonder bezoek tot 24 uur na de klachten. Want het idee dat ze het door zou gaan geven is een verantwoordelijkheid dat ik toch niet op me wil hebben…

  Like

  1. De uitzondering is inderdaad kleine kinderen, ik adviseer je na te vragen bij de GGD wat zij daaronder verstaan. Mijn dochter van acht viel volgens de GGD niet onder die uitgezonderde groep.
   Als Zonne een negatieve test heeft dan mag ze weer naar school, zelfs als haar klachten nog niet helemaal over zijn. Ook volgens de GGD bij wie ik dat nagevraagd heb.

   Like

   1. Ik zou er nog even over nadenken. De test in je neus is echt heel akelig, heb ik net ondervonden. Kinderen zijn zo vaak verkouden. Bovendien duurt het minstens 48 uur voordat je de uitslag hebt en tegen die tijd kan ze ook hersteld zijn. Ik ben ook vaak verkouden en heb me laten testen omdat een collega besmet was. De uitslag was gelukkig negatief, maar ik ben nog wel steeds verkouden.

    Like

   2. Van de site van het RIVM:
    “Heb je milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? En/of heb je plotseling verlies van reuk of smaak? Laat je testen* en blijf thuis tot de uitslag van de test bekend is.”

    Ik zie hier niks staan van dat de richtlijn is dat je “even moet nadenken”. Juist dat zoveel mensen redenen denken te hebben om zich niet te houden aan de richtlijnen, of dat nou drukke plekken opzoeken is, anderhalve meter afstand houden, of je laten testen, maakt dat de pandemie een kans krijgt. Daar wil ik geen bijdrage aan leveren.

    Like

   3. De uitzondering zijn kinderen t/m zes jaar (dat weet ik, want ik heb het opgezocht). Overigens geldt de uitzondering alleen voor verkoudheden zonder koorts en hoesten. Bij koorts en / of hoesten moeten ook kleine kinderen thuis blijven.

    Geliked door 1 persoon

   4. Ja dat vermoeden had ik al. Tot vier of tot zes, die worden namelijk onder het kopje “kleine kinderen” nader beschreven.

    Wel een beetje dom dat ze dat zo in het midden laten zodat iedereen die onduidelijkheid zelf naar eigen inzicht gaat interpreteren en redenen denkt te vinden om de richtlijnen te negeren, trouwens…

    Like

   5. ik bedoelde met nog even er over nadenken of je een jong kind wel een test moet laten ondergaan. het is echt akelig. Ik zou het alleen doen wanneer ze in de omgeving van iemand is geweest die wel positief is getest. je kunt haar ook thuishouden totdat ze geen klachten meer heeft zonder test. Ga je haar elke keer laten testen als ze verkouden is? een test is maar een momentopname. de ene dag kun je negatief testen, maar 2 dagen later kun je wel positief zijn.

    Like

   6. Zonne vond het helemaal niet akelig. Dus misschien moet je toch je idee hierover veranderen: jíj vond het akelig maar dat wil niet zeggen dat dat voor iedereen geldt.

    Like

 9. Goede actie en natuurlijk beterschap voor Zonne! In onze familiekring zijn helaas ook wat Engelsaanhangers. Een deel is hardcore spiritueel, en die zijn zelfs Qanon, inclusief aliens (ongeveer Wappie 2.0). Mijn nieuwe schoondochter is wiskundige en ze modelleert voor het Rivm. Het wordt er niet gezelliger op zal ik maar zeggen. Aan de andere kant, het wordt wel steeds duidelijker waar mensen voor staan en hoe mensen reageren bij tegenslag. Het wordt denk ik tijd om afstand of zelfs afscheid te nemen van sommige mensen. Dat was zonder Corona nooit zo duidelijk geweest.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind het best heftig, die wappie-beweging, eerlijk gezegd. Een goede vriendin van mij is helemaal fan. Zelfs Lange Frans dicht ze meer wijsheid toe dan wetenschappers, echt heftig dat je dat dan een vriendschap kan kosten. Haar vriendschap is me heel wat waard, ik kan me er nog niet toe zetten dat ik haar zou kwijtraken door haar denkbeelden. Voorlopig houd ik maar even contacten af, dus….. De toekomst zal het leren of deze vriendschap bestand is tegen deze vergroting van tegenstellingen.

   Like

   1. Ja, moeilijk. Ik heb inmiddels heel wat gelezen over wat de gemiddelde Wappie beweegt. Er zit blijkbaar gebrek aan hechting en ander trauma achter. Dat herken ik in de familie. En het zijn ook best lieve mensen. Aan de andere kant is mijn grens ook een keer bereikt, je vraagt je steeds meer af wat je nog gemeenschappelijk hebt. Even afhouden is best een goed idee, thanks!

    Geliked door 1 persoon

 10. Heel veel beterschap voor haar. En ook vervelend voor jou net nu. Sterkte ermee. En ja heel vervelend die ontkenners. Vooral dat ze van negatieve vrijheid uit gaan en daarmee anderen vrijheid ontnemen. Ik kan er niet bij dat een liberale regering regels moet voorschrijven die we (bijna) allemaal van onze moeder geleerd hebben. Handen wassen en fatsoenlijk afstand houden. Ik ben zo blij dat de ( duitse) toeristen weer weg zijn. Die de boel blokkeerden in de super markt. Toch met zijn vieren of meer naar binnen sneaken. En uit gebreid gaan staan tutten, wat zullen eens nemen. Te erg. :-):-)

  Geliked door 1 persoon

   1. Ze hadden of waren hier met een overmacht maar idd ook de autochtonen willen er niet aan. Vooral in mijn gezicht blaffen vind ik vreselijk maar dat vond ik toch al 🙂

    Geliked door 1 persoon

 11. Ik vind dat je juist gehandeld hebt, geen paniek, testen en Zonne thuishouden totdat de uitslag binnen is.
  Ik wordt een beetje kriegel van de Engel aanhangers en meelopers, de tijd de ze besteden aan verontwaardigd zijn, demonstreren en twijfel zaaien kunnen ze mijns inziens beter besteden.
  Ik heb te veel mensen in mijn nabije omgeving die of tot de risico groepen behoren of die in de zorg werken, om de simpele voorzorgsmaatregelen van extra hygiene, afstand houden en waar nodig een mondkapje dragen om dat achteloos terzijde te schuiven als nutteloos en beperken van mijn ‘rechten’.
  Binnen ons gezin, zijn we nog altijd blij dat er zoveel wel mogelijk is, dat met een beetje aanpassen het wel mogelijk is om mensen veilig te ontmoeten. Dat er op het werk serieus en zorgvuldig met regels wordt omgesprongen.

  Soms denk ik wel eens: realiseren die ‘groene blaadjes’ wel dat zij het het ‘dorre hout’ van toekomst zijn en willen ze dan ook zo achteloos afgeschreven worden? Qua leeftijd schuiven mijn man en ik aardig in de richting van dor hout, maar wij willen nog graag veel jaren leven.

  Beterschap voor Zonne en ik hoop dat het een simpele verkoudheid blijkt te zijn!

  Geliked door 1 persoon

 12. Wat ik niet begrijp van de Engel aanhangers: De maatregelen zijn er niet alleen om kwetsbaren te beschermen maar mijns inziens toch zeker ook om de IC ’s niet meer vol te laten lopen en het verplegend personeel een beetje te sparen. Daar hoor ik weinig over. Daarnaast gaat er ongetwijfeld veel mis en kloppen er soms dingen niet – het zijn ook mensen – ik houd me vooralsnog maar zoveel mogelijk aan de regels. En om er nu zo’n sekte omheen te beginnen….. ik begrijp er geen hout van…..

  Maar goed, ik snap niet veel, ik val namelijk onder de categorie ‘ dor hout’.

  Geliked door 1 persoon

   1. En jij hebt nog wel gestudeerd….. ! :-))
    Mijn dochter (werkt in de zorg)heeft zich het afgelopen half jaar een slag in de rondte gewerkt,, diensten van 10 uur; soms weken van 7 dagen achter elkaar werken. Dat houdt geen paard vol.

    Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s