Niets te doen hebben moet je leren

Vandaag ben ik vrij. Gewoon echt vrij. Ik deed immers vorige week die uitstelklus en vervolgens sleep ik één en ander op mijn gemakkie een beetje bij. Voor die andere opdracht hoef ik pas aan het einde van de week weer aan de slag.

Hangmat, altijd goed!

Ik weet niet zo goed meer hoe dat moet, je dag indelen als er geen werktaken zijn. Afgelopen weekend maakte ik daar gebruik van en ging ik met een boormachine aan de slag, dus ook dát heb ik al een keer gedaan. En natuurlijk zou ik de wc kunnen gaan poetsen en een stofzuiger door mijn huis kunnen slingeren maar dat is niet nodig, mijn huis is schoon genoeg. Ik ben ook “bij” met de was. Er staat minder onkruid in de tuin dan op de foto hierboven, die ik een maand of twee geleden al maakte.

Altijd iets te doen hebben is wat mij betreft volledig overrated, trouwens. Dus wat dat betreft heb ik het vandaag prima voor elkaar. Dat wel. Toch is het even wennen, zo, al die niksheid.

Blijkbaar heb ik het dit jaar dus toch best druk gehad. Niet altijd persé met werk, overigens. Er was ook nog een kind en die was in het voorjaar natuurlijk erg aanwezig, toen de scholen dicht gingen. En nu heb ik het niet meer druk en dat is toch weer een beetje nieuw.

Ondanks dat ik eigenlijk nooit acht uur op een dag met werk bezig ben – eerder de helft – en ondanks dat ik niet echt “bezige bij” – genen heb en ik dus eigenlijk geoefend zou moeten zijn in niksdoen, loop ik nu toch even tegen het nietstedoenhebben aan. Dat is overigens best lekker. Vanmorgen besloot ik na drie kwartier door het bos gelopen te hebben, er gewoon nog drie kwartier tegenaan te plakken. Ik ben pas net weer terug van het bos en ik vertrok meer dan twee uur geleden.

Fijn is dat.

Ik snap overigens wel héél goed hoe moeilijk het kan zijn voor de ouderwetse fulltimers die van 40 uur in de week doorhollen naar thuis zitten gaan als ze de pensioenleeftijd bereikt hebben. Wat dat betreft past mijn huidige parttime levensstijl goed bij mijn “reis” van (meer dan) fulltime werken aan het begin van mijn carrièrre, naar niet-meer-werken, over een jaar of 10-12. Wat dat betreft is het eigenlijk best wel jammer dat er – tegen mijn verwachtingen in – toch weer een paar nieuwe opdrachten aan zitten te komen. Helaas ben ik nog niet in de luxe omstandigheid dat ik “nee” kan zeggen tegen terugkomende en vaste opdrachtgevers, maar op aanvragen van voor mij nieuwe bedrijven leg ik de lat wel hoog: is de opdracht leuk genoeg, krijg ik er genoeg voor betaald? Past het binnen de beschikbare tijd, kan ik er iets van leren? Heeft het genoeg nut, denk ik dat ik een goed relatie kan opbouwen met de opdrachtgever? Zo wordt werken steeds leuker.

Maar vandaag niet. Vandaag heb ik vrij.

Vanmiddag ga ik in ieder geval weer eens geocachen. Dat is al best lang geleden. En morgen? Ach… morgen… dat zien we dan wel weer!

7 gedachten over “Niets te doen hebben moet je leren

  1. Ik kan het me helemaal voorstellen. Na 35 jaar 5-6 dagen per week te hebben gewerkt ben ik met vroegpensioen gegaan. De eerste weken keek ik ‘s ochtends vroeg al in de mailbox om verbaasd te zien dat er maar enkele mailtjes waren ipv een hele diarree waar geen doorkomen aan was. Ik moest er echt aan wennen. Het is heerlijk als je meer tijd hebt om niks te ‘doen’, maar gewoon te ‘zijn’.
    Geniet ervan.

    Geliked door 1 persoon

  2. Heel herkenbaar. Ik heb laatst ook eens een week zonder verplichtingen ingelast. Door de home-office is er eigenlijk geen vakantie, en is alles het zelfde. Dus die week was speciaal. Ik had me voorgenomen, alleen dat te doen, waar ik zin in had. En het is gelukt. En ik heb ook veel meer gedaan als normaal. Dus dat is/was een les voor de toekomst. Het “moeten” remt mij af. Overigens op de foto staat een poes, die heel precies weet hoe ze moet relaxen. Succes

    Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s