Extra inkomsten betekent lagere woonlasten

Tegen de verwachting in werd mij door vier verschillende opdrachtgevers een nieuwe klus in het vooruitzicht gesteld, allevier nog voor dit jaar. Twee daarvan zullen zeker uitmonden in een opdracht, de andere twee zijn kansrijk. Dat had ik dus niet verwacht, want corona en dan schuiven de budgetten. Onverwachts heb ik dus financieel mooie vooruitzichten, zeker als je bedenkt dat ik gewoon eigenlijk al genoeg geld verdiend heb dit jaar.

Ik ben nog niet financieel onafhankelijk en ik heb voor de komende maanden geen wilde plannen qua wereldreis of sabattical. Ik ga er dus voor, voor die extra omzet en (dus) de extra inkomsten. Zo wordt 2020 qua inkomsten misschien wel mijn beste jaar ooit en komt dus ook mijn reis richting financiële onafhankelijkheid in een stroomversnelling.

Als ik dan van die mooie vooruitzichten heb dan ga ik meteen rekenen: wat wordt mijn omzet, wat is dan het bedrijfsresultaat? En hoeveel geld houd ik dan over om te investeren in mijn doel om financieel onafhankelijk te zijn? Wanneer bereik ik dan die financiële onafhankelijkheid, hoeveel geld had ik daar ookalweer voor nodig? Kies ik voor investeren in beleggen, ga ik vo0r een extra aflossing op mijn hypotheekschuld of bouw ik aan een nog wat riantere buffer?

Uiteindelijk laat de toekomst zich nooit helemaal voorspellen en al helemaal niet wanneer je geen vast inkomen hebt. Voor mij is het nog steeds niet goed mogelijk om te berekenen wanneer ik voldoende geld geïnvesteerd heb in een passief inkomen en wanneer ik voldoende afgeknabbeld heb aan mijn vaste lasten. Ik weet niet hoe mijn toekomst eruit ziet. Ik weet ook niet hoeveel inkomen ik de komende jaren bij elkaar weet te scharrelen, wat dat betreft ga ik maar gewoon uit van het gemiddelde van de afgelopen vier jaar (en dan naar beneden afgerond en met een marge van 50%…).
Ergens vind ik het ook wel fijn dat al die berekeningen voor de toekomst eigenlijk niet zo veel zin hebben. Het zorgt voor een focus op het nu: ik heb nu al een leuk leven en ondertussen bevind ik me in de riante situatie dat mijn vaste lasten alleen maar lager worden en mijn vermogen steeds verder groeit. Dat lijkt wel steeds sneller te gaan (en dat is ook zo want compounding interest)….

Omdat ik die hele coronadinges en het effect ervan op de economie niet vertrouw blijf ik geld opzij zetten als buffer voor een tijd zonder inkomsten, ook altijd handig voor het geval dat ik – hopelijk tijdelijk – arbeidsongeschikt raak. Inmiddels is mijn buffer goed voor zo’n anderhalf jaar (en dan houd in niet eens rekening met extra toeslagen waarop ik recht heb als ik veel minder inkomen zou hebben). Als het allemaal meevalt, komend jaar, kan ik er op ieder moment voor kiezen om een bedrag van deze rekening af te halen en om te zetten in beleggingen. In de tussentijd werk ik óók aan het verder omlaag brengen van mijn vaste lasten, ondanks die vreselijk lage rente die ik betaal, en daarom loste ik vanmorgen toch maar weer €2.000 af op mijn hypotheekschuld. Zo’n aflossing levert echt maar een paar euro per maand aan rentekorting op maar ook bij de lage rente die ik nu betaal schelen alle aflossingen die ik in 2020 deed uiteindelijk tóch zo’n 15 euro per maand. Maal 12 maanden maal 28 jaar is meer dan vijfduizend euro bespaard en als ik niets zou aflossen zou ik over 28 jaar nog meer dan een ton aan schuld overhouden, wellicht tegen een veel hogere rente.

Met deze nieuwe aflossing gaan mijn vaste hypotheeklasten (waarvan een deel annuïtaire aflossingen) langzaam richting de 490 euro per maand.

En voor dat bedrag woon ik dan in een heel fijn huis, wát een luxe!

Foto door Skitterphoto op Pexels.com

7 gedachten over “Extra inkomsten betekent lagere woonlasten

   1. Ik heb je een heel zoet fotootje via Slack gestuurd! Ben je daar nog weleens? ‘Ze’ is er! Maar helaas hebben we behoorlijk wat opstartproblemen gekend.

    Like

 1. Inderdaad, wat een luxe.

  Ik zou wel het woordje ‘wanneer’ in de zin ‘wanneer ik – hopelijk tijdelijk – arbeidsongeschikt raak’ veranderen in ‘als’ of ‘mocht … raken’. Want nou lijkt het net alsof je nu al weet dat het gaat gebeuren. Ooit.

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s