Code oranje, maar dan qua gewicht.

Eén van de ketosalades van vorig jaar.

Toen ik ging studeren woog ik 43 kilo en dat was niet omdat ik een eetstoornis had. Ik was gewoon mager, dat was mijn bouw.

Die tijd ligt inmiddels ver achter me en komt ook nooit meer terug….

Ondanks dat ik ook toen nooit ziek was en geen gebrek had aan energie was het niet leuk om zo dun te zijn, zeker omdat veel mensen er opmerkingen over maakten. Ik deed ook echt mijn best om aan te komen, maar zo makkelijk was dat toentertijd niet. In de loop van de tijd kwam ik zo langzaam maar zeker wat aan en dat was natuurlijk helemaal niet erg. En nu ik in de premenopausale fase van mijn leven terecht gekomen ben moet ik – sinds een jaar of twee – juist een beetje mijn best gaan doen om niet te zwaar te worden.

Ik heb wat dat betreft voorbeelden uit mijn familie: vrouwen die ook eerst mager waren maar nu echt wel gewoon wat te zwaar. Dat is een mooie stok achter de deur.

Een jaar geleden ging ik voor het eerst “op dieet“; deels uit nieuwsgierigheid en deels omdat ik best een paar kilo’s kwijt wilde. Ik leerde dat je niet persé aankomt als je veel vetten eet en dat koolhydraten verslavend kunnen zijn en ik leerde het begrip “intermittend fasting” kennen, een eetpatroon dat eigenlijk best dicht bij mijn “natuurlijke eetpatroon ligt”. Ik viel vier kilo af en die vier kilo bleven er langer dan een jaar af.

Tot een paar maanden geleden, toen die vier kilo’s er dus weer aan kwamen. Mede dankzij de sluiting van de sportscholen, mijn eigen luiheid en mijn talent voor smoesjes. Coronasmoesjes, bijvoorbeeld….

Nou is dat geen ramp, hoor. Met mijn huidige BMI van ongeveer 22 heb ik een gezond gewicht. Maar ik wil dat wel graag zo houden en bovendien vind ik die blub op mijn buik gewoon niet mooi en wat ongemakkelijk. Ik heb voor mezelf een “grensgewicht – code oranje” waar ik niet overheen mag en vijf kilo daaronder is mijn “streefgewicht – code groen”. Op het moment schurk ik wel erg dicht tegen die code oranje aan en dat is zichtbaar en voelbaar.

Dus eet ik tegenwoordig weer salades als lunch op de dagen dat Zonne op school is. Ik heb mijn koffie – verkeerd vervangen door een zwarte koffie en wanneer ik ’s avonds lekkere trek heb dan kies ik voor een handje nootjes in plaats van koek of snoep. Ik mag best eens chips of iets anders lekkers, maar niet iedere dag. Bovendien maak ik mijn wandelingen bewust wat langer – van ongeveer één tot anderhalf uur naar minimaal twee uur per dag, het komt goed uit dat ik even wat minder te doen heb qua werk – en ben ik na de vakantie weer twee keer per week gaan sporten. Dit keer kies ik niet voor radicale veranderingen: dat keto-if verhaal was een leuk experiment maar niet voor herhaling vatbaar. Dit keer doe ik gewoon een beetje mijn best, dat beetje moet genoeg zijn.

Eigenlijk is eten en geld uitgeven best vergelijkbaar: als het uit de klauwen groeit dan heb je een probleem maar als je het in de gaten houdt en behapbare doelen stelt, dan komt het best goed.

13 gedachten over “Code oranje, maar dan qua gewicht.

 1. Ik vind dat je het goed doet zo. Ik was vroeger zwaarder dan nu, zeker 20 kilo. Die zijn eraf gegaan door te bewegen en anders te gaan eten. Een verandering van eetpatroon en daardoor blijvend die kilo’s kwijt, óók na de overgang! Mijn motto: je moet niet eten wat je lekker vindt, maar lekker vinden wat je eet! Succes!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik was in mijn studententijd 55kg, bij 1,8m en at gewoon goed, bewoog veel, etc. Ik kon met beide handen mijn middel omspannen (dat de duimen en middelvingers elkaar raakten). Vanaf mijn 25e kwam er elk jaar een kilo bij, tot ik op mijn 45e 75kg woog en bleef (er zaten 2 zwangerschappen tussen). Daar voelde ik me niet lekker bij, die buik zat in de weg. Maar dankzij corona ben ik nu 67kg, want thuis eet ik minder dan op kantoor.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik hoef (nog?) niet op m’n gewicht te letten, maar merk wel dat ik in coronatijd – en zeker nu we weer in de verbouwfase zitten – gemakkelijk een pizzaatje in de oven schuif, 3x brood eet op een dag of thuisbezorgd.nl laat langskomen. Zonde van het geld, maar vooral niet gezond. Ik doe nu mee met de die 123 challenge, waarbij je 1x noten 2x fruit en 3 ons groente eet. Dus zit ik braaf aan de worteltjes tussen de middag en maak ik zo een curry met HEUL VEUL groente, haha. Dat spel element werkt wel verslavend, maar dit is nog maar dag 2…

  Like

 4. Heel herkenbaar. Het GME dieet is dat. Als de bovengrens in zicht komt Gewoon Minder Eten. Als de ondergrens in zicht komt Gewoon Meer Eten.
  Zo’n marge van 5 kilo werkt bij mij prima. En dit dieet is een stuk goedkoper dan nieuwe kleding in een andere maat.
  Hier ook geen gezeur met een plank vol kledingstukken die niet meer of nog niet passen. Want ik blijf zelf binnen mijn kledingmaat.
  Succes met sporten!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben ook altijd streng met m’n gewicht. Begin dit jaar ben ik aan de slag gegaan met de laatste ‘zwangerschapskilo’s’ en heb ik m’n streefgewicht weer gehaald. Dit doe ik niet met een speciaal dieet, maar met een gematigde levensstijl, zodat het ook daarna goed vol te houden is. Zodra ik merk dat m’n bovengrens in zicht komt, matig ik weer een beetje en blijf ik goed op gewicht. Ik vind dat heel verstandig, voor je het weet hoor je tot de obesitas-bevolking en dat is in de meeste gevallen niet nodig.

  Gelukkig heb jij ook veel beweging.

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s