Passief inkomen: een dividendoverzicht

De meest concrete vorm van passief inkomen – behalve de kinderbijslag dan – dat zijn voor mij de dividendinkomsten. Nou zijn er wel wat dividenduitkeringen verlaagd sinds corona, maar nog steeds zie ik mijn inkomsten uit dividenduitkeringen stijgen vergeleken met vorig jaar. Ik vind die dividenden heerlijk “gratis geld” waardoor ik óók zonder dat ik geld naar mijn broker stort toch nog op regelmatig aandelen kan aankopen.

Mijn overzicht ziet er nu zo uit:

In de laatste twee kwartalen heb ik bijna 600 euro aan dividendinkomsten ontvangen. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar. Deze stijging wordt helemaal veroorzaakt doordat ik in het najaar van 2019 en het voorjaar van 2020 behoorlijk heb ingelegd, want veel bedrijven hebben dus juist besloten om de dividenduitkeringen te verlagen en toch stijgt mijn inkomen.

Ik vind het een fijn idee dat in de uitkeringen van de laatste twee kwartalen minder “luchtbel” zit dan in voorgaande jaren en dat ik onder de streep toch een stijging zie van mijn passief inkomen. Het rendement uit dividend kan dus nog stijgen.

Het is zeker niet mijn doel om “ooit” op mijn dividendinkomen te gaan teren, daarvoor moeten er tzt toch echt wel aandelen verkocht worden. Het lijkt me wel een uitdaging om bij het wegvallen van inkomsten uit werk, deze geldstroom zo goed mogelijk te benutten zonder verkoop van aandelen. En ondertussen heb ik deze uitkeringen nog helemaal niet nodig en werkt de sneeuwbal vrolijk door; ik gebruik op dit moment namelijk nog 100% van deze uitkeringen om ervoor te zorgen dat die grafiek vrolijk door blijft stijgen.


Foto door Pixabay op Pexels.com

16 gedachten over “Passief inkomen: een dividendoverzicht

 1. Kinderbijslag lijkt mij nou niet bepaald een passief inkomen, als ik dat vergelijk met de paar drukken op de knoppen die ik bij m’n broker moet doen 🙂
  Uit nieuwsgierigheid: beleg jij in je BV of privé?

  Geliked door 1 persoon

  1. Beide. 70% zit nu in de BV en daar is de rek bijna uit voor extra inleg, de BV heeft geen inkomsten meer. Dus die verdeling gaat in de komende jaren verschuiven omdat ik dan alleen nog maar inleg in privé.

   Like

  1. Ik vertel niet wat ik in mijn portefeuille heb omdat ik ervaren heb dat er dan altijd Ikweethetbeters zijn die daar ongevraagde meningen over hebben of mensen zien me als deskundig, gaan me nadoen en worden dan boos als een aandeel het niet waarmaakt. Daar zit ik niet op te wachten.

   En over de omvang van mijn portefeuille heb ik al geschreven, dus als je daar nieuwsgierig naar bent dan is die info te vinden!

   Like

  1. Ik vroeg me al af of iemand zou gaan reageren op deze tongue in cheek. Jij dus. Thans!

   Ik ben overigens ècht tegen de jnkomemsonafhankelijke kinderbijslag. Maar dat is een ander verhaal. 😉

   Like

 2. Klinkt goed, maar moet je in Nederland je dividenden als inkomen opgeven? Hier wel, behalve als het automatisch reinvesteerd wordt, en als het om binnenlandse aandelen gaat.

  Like

  1. Je moet in Nederland aangifte inkomstenbelasting doen met alle regels die daarvoor zijn.
   Ik als ondernemer doe daarnaast ook ieder kwartaal aangifte btw en voor mijn bv ook een aangifte vennootschapsbelasting. Of beter gezegd, de jaarlijkse aangiften laat ik doen door mijn accountant.

   Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s