Een update van mijn inkomsten

In de eerste maand na ieder kwartaal doe ik de aangifte omzetbelasting. Dat is voor mij ook het moment om even te bekijken hoe het zit met mijn inkomsten: wat zijn ze in het afgelopen kwartaal geweest, en hoe gaat het nieuwe kwartaal er naar alle waarschijnlijkheid uitzien en waar kom ik in dit jaar dan op uit?

Wat was de stand van zaken na q2?

De vorige keer dat ik de stand van zaken opmaakte, in juli, keek ik weliswaar terug op een succesvol eerste halfjaar maar was ik nog wel wat zorgelijk over de tweede helft van dit coronajaar. Ik had immers geen uitzicht op nieuwe projecten sinds de coronalockdown en ik kon me voorstellen dat er terughoudendheid zou zijn. Met de projecten die op dat moment liepen kon ik nog wel een paar maandjes verder, maar toch ging ik maar even uit van worst case scenario voor de rest van het jaar. Dat was dan ook de reden dat ik grotendeels stopte met beleggen en ook met het aflossen van mijn hypotheekschuld. Ik koos er vanwege onzekere vooruitzichten voor om mijn inkomstenbuffer te vergroten. Dat lukte en daardoor zit ik nu, aan het begin van het laatste kwartaal van 2020, in een riante positie.

Gezien de lopende opdrachten die ik op dat moment nog had en de nog te factureren bedragen die daarbij hoorden wist ik al in juli dat 2020 een prima jaar zou worden: qua omzet vergelijkbaar met vorige jaren en gezien de aard van de opdrachten qua kosten nog beter, waardoor ik onder de streep een prima inkomen heb dit jaar.

Het derde kwartaal: nog niet interen op de buffer.

Er kwam één extra opdracht binnen in q3. Een kruimeltje. Verder rondde ik een groot aantal projecten goed af en kon ik dus ook weer facturen sturen.

Qua nieuwe dingen bleef het stil. Tot het een opdrachtgever zo rond half september duidelijk werd dat ik per 1 oktober zou vertrekken en dat er inmiddels besloten was om langdurig traject dat ik opgezet heb, permanent te verlengen. Er was nog niet zo goed nagedacht over wie mijn taken zou overnemen dus mij werd gevraagd of ik nog tot en met december kon blijven. Dat kon en met de inkomsten die ik door deze verlenging tegemoet zie verwacht ik al te kunnen rondkomen. Dat betekent dus dat ik dit jaar niet hoef in te teren op mijn inkomstenbuffer en dat is mooi.

Het vierde kwartaal, zes dagen oud.

Vorige week woensdag was de eerste dag van het nieuwe kwartaal en in de afgelopen week werden twee kansrijke potentiële opdrachten die in september al bekend werden, een stuk concreter. Daar kwamen nog wat extra potentiële opdrachten bij. Mijn idee dat ik me de rest van het jaar drie of vier ochtenden in de week zou richten op mijn werk dat ging dus even niet door. Eerlijk gezegd had ik daar best naar uitgekeken dus het is even schakelen….

Vooruitkijkend naar de rest van het jaar.

Het belooft qua omzet (en dus ook qua inkomen) een topjaar te worden die zijn weerga niet kent. Met wat natte vingerwerk kom ik uit op een bedrijfsresultaat van ongeveer 175% van het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar. Dat is bizar en buiten verwachting.

Het grappige is ook dat één van de basisideeën achter het concept “financiële onafhankelijkheid”, namelijk dat je met geld tijd kan kopen, inmiddels behoorlijk geïnternaliseerd is door mij. Ik reken niet meer in euro’s. Ik reken in maanden. Iedere opdracht die ik vanaf nu krijg, is goed voor twee tot drie maanden eerder stoppen met werken.

Dus ja, ik zeg “ja” tegen deze nieuwe kansen op opdrachten!

Het mooie is dat ik ook mét deze opdrachten voorlopig nog niet in de knoei kom in de door mij gevonden balans tussen “leven” en “werk”. Ik ben nog steeds HOT. Een paar opdrachtgevers zijn namelijk vrij flexibel en laten mij tot op bepaalde hoogte het tempo bepalen. En ondertussen maak ik zevenmijlslaarzen: ik kan meer opzij zetten, meer beleggen en meer hypotheekschuld aflossen dan dat ik verwacht had.

Wat een luxe.

16 gedachten over “Een update van mijn inkomsten

 1. Jeetje, mooi om te lezen! proficiat met zo’n resultaat nu al, dat is iets om jaloers op te zijn! Maar: het is geen kwestie van ‘geluk’, denk ik, je hebt het allemaal goed in je hoofd en op papier, dus je weet gewoon heel goed waar je mee bezig bent. En dat zouden meer mensen kunnen doen! 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Fijn hoor, dat je zelf de keuze kan maken of je een klus aanpakt of niet. Dat lijkt me juist een van de enorme voordelen van zelfstandige zijn! Weinig klussen zou dat voordeel wel teneit doen (rotklussen aan moeten nemen).
  Heel fijn!

  Geliked door 1 persoon

 3. Tof om te lezen. En fijn dat het helemaal in de door jouw gewenste HOT balans kan!

  Voor mij is het een raar jaar. Al op 1 augustus had ik meer omzet dan in de drie jaar hiervoor in het hele jaar. De opdracht die ik had werd ineens een corona-gerelateerde opdracht en daarna moest de oorspronkelijke opdracht nog worden afgerond. Dat leidde tot volle weken, waarin de balans werk privé ver te zoeken was, maar tegelijkertijd vond ik het heel fijn mijn bijdrage te kunnen leveren aan het goed organiseren van de noodopvang tijdens de sluiting van de kinderopvanglocaties en scholen.
  Vanaf 1 augustus doe ik het rustig aan, ik neem geen nieuwe opdrachten meer aan en maak alleen declarabele uren als het echt noodzakelijk is.

  Ik reken trouwens niet in maanden dat ik eerder kan stoppen met werken (want dat is helemaal niet mijn wens, ik hoop tot op het einde van mijn leven te kunnen blijven werken) maar in het aantal maanden dat ik alleen maar opdrachten kan aannemen die ik leuk vind/maanden die ik kan overbruggen tot het opnieuw krijgen van een nieuwe opdracht.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, als ik jou zo lees dan besef ik dat het zo kan overkomen, dat ik nu al zit te wachten op het moment dat ik niet meer hoef te werken. Maar eerlijk gezegd verwacht ik dat ik wél blijf werken. Maar dan wel op een andere manier, voor een andere doelgroep en wellicht gratis. Want wat je zegt, ik heb best leuk werk. Hoewel niet iedere opdracht even leuk is, zijn de meesten dat wél!

   Fijn dat jij ook een goed jaar achter de rug hebt en goed dat je nu rustig aan kunt doen!

   Like

 4. Klinkt hartstikke goed.
  Als ik het goed begrijp dan heb je een werkweek van 24 uur. Heb je dan niet de neiging om te denken ‘als ik nu x weken 32 uur werk, dan kan ik weer een maand eerder stoppen’?

  Like

 5. Dit is allereerst stoer, en een goed voorbeeld van hoe intentioneel omgaan met je tijd, talent en poen z’n vruchten afwerpt. Hoop dat 2021 alleen nog maar lekkerder gaat!

  Like

 6. Goh wat mooi. Heel goed. Heerlijk dat je er zo relaxed in staat . Hoe gaat het met die vriend//collega die uit het buitenland kwam en weer met niks moest beginnen ?

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat een mooi vooruitzicht/ mooie prestatie! Wat ik mij wel afvroeg al lezende is waarom je ervoor koos je in eerste instantie te focussen op de kostenzijde ipv te acquireren? Zoals ik het nu lees, lijkt het alsof je door een ‘mazzeltje’ betere cijfers draait terwijl ik sterk de indruk krijg dat in het acquireren nu net je kracht ligt waardoor dit ‘mazzeltje’ feitelijk een bevestiging is van je kwaliteiten. Tuurlijk is het menselijk om in onzekere tijden te koesteren wat we hebben en uiteraard begrijp ik jouw reactie. Maar deze natuurlijke reactie lijkt me in jouw geval niet geheel nodig en eerder beperkend werken.

  Succes in ieder geval met het komende kwartaal. Wellicht dat je het ergens anders reeds hebt genoemd, maar ik kon zo snel niet herleiden waar je voor ‘in te huren’ bent .

  Overigens heb ik sterk het idee dat de harde klap a.g.v. deze corona-crisis nog gaat komen.

  Groetjes!

  Like

  1. Nee ik denk dat het geen mazzeltjes zijn. Ik was alleen uitgegaan van een worst case scenario en bevriezing van budgetten vanwege extra coronakosten van mijn opdrachtgevers. Dat scenario komt nu niet uit. Dat betekent dat ik nu alsnog kan doorgaan met aflossen en beleggen.
   Hoe dat er voor volgend jaar uitziet kan ik nu nog niet overzien. Een pandemie laat zich maar slecht plannen volgens mij.

   Er zijn een aantal onderwerpen waarover ik bewust niets schrijf op dit blog. Eén van die onderwerpen is het detailniveau van mijn werk waar jij naar gist en vraagt. Ik vraag me af hoe jij tot deze conclusies komt, bijvoorbeeld dat ik goed in acquisitie zou zijn en dat ik dat niet gedaan zou hebben de laatste tijd? En of ik bewust gefocust zou hebben op kostenbesparing?

   Like

 8. Wauw, dat is geweldig toch! Lijkt me een heel fijn gevoel geven. 😀
  Wanneer vind je dat er een grens bereikt is qua hoeveelheid werk en vrije tijd ivm de HOT gedachte?

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is een goede vraag! Ik vermoed dat ik het vooralsnog niet drukker ga krijgen dan 24 uur per week omdat het er voor een aantal opdrachten niet op een weekje eerder of later aankomt. Dus dan is er niets aan de hand.
   Wanneer het echt te druk wordt, bijvoorbeeld bij nog wat opdrachten erbij, dan kan ik voor uitvoerende werkzaamheden een onderaannemer inschakelen met wie ik vaker gewerkt heb. Dus ik denk niet dat die grens bereikt gaat worden. Daar heb ik ook gewoon helemaal geen zin in.

   Kijk, als het nu een ander jaar zou zijn dan zou ik er misschien voor kiezen om een weekje iemand in huis te vragen om voor Zonne te zorgen zodat ik een reisje zou kunnen maken. En vervolgens tijdens de schoolvakantie nog een reisje samen met Zonne. Maar dat zit er nu vanwege corona niet in, dus eigenlijk heb ik “meer tijd” om aan werk te besteden… En het geld dat ik daarmee verdien kan ik vervolgens over x jaar met rente inruilen voor tijd.

   Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s