Een beste vriendin voor altijd

vakantievriendschap zomer 2018

Sinds kort heeft Zonne een “beste vriendin voor altijd”. Dat was wel een dingetje bij haar in de klas. Zonne is immers een zij-instromer: zij kwam “pas” in groep drie op deze school en toen waren er al wat kaarten geschud onder de meiden in haar klas qua “BFF”. We hebben de twee E’s, twee handen op één buik. En dan hebben we A, die gewoon graag wil bepalen wie met wie speelt en hoe de vriendschappen zich verhouden in de klas.

A is overigens echt wel een lief meisje. Ze komt hier regelmatig over de vloer en dat is altijd heel gezellig. Maar vooral één op één is ze lief, in de groep op het schoolplein is ze niet op haar sterkst, is mijn persoonlijke mening. Eerlijk gezegd kan ze regelmatig gewoon best wel een dominant kreng zijn en andere kinderen buitensluiten maar dat heb je niet van mij, het is immers niet zo aardig om zoiets te zeggen over een meisje van negen. Haar gedrag is overigens ook best verklaarbaar en begrijpelijk, maar daar ga ik niet verder op in op dit blog. Als je haar moeder kent dan snap je wat ik bedoel. En daar kan dit kind helemaal niks aan doen.

Zonne heeft het echt prima naar haar zin op haar school, het enige dat dus af en toe niet leuk was, was het “Best Friend Forever” gedoe op het schoolplein. Tijdens de soms langdurige onderhandelingen op het schoolplein over wat er gespeeld zou worden was ze eigenlijk altijd in de minderheid en daar heeft ze af en toe wel last van gehad. En ik ook. Ze heeft er ook wel veel van geleerd, trouwens. Ze heeft leren relativeren en ook leerde ze om te schakelen en zich terug te trekken uit het soms wel erg ingewikkelde vriendinnengedoe, om gewoon met andere kinderen te gaan spelen. Gelukkig drukt de juf ook iedere neiging tot écht buitensluiten de kop in. Dat is één van de vele redenen dat ik een enorme fan van deze school en met name deze juf ben. Ook dit jaar zit Zonne namelijk weer in de klas van superjuf.

En nu is daar dat nieuwe meisje in de klas. In eerste instantie leverde haar komst in de klas voor Zonne wat verdrietige momenten op want geheel volgens de verwachtingen. was dit nieuwe meisje meteen de Best Friend Forever van A. En dat terwijl Zonne óók met het nieuwe meisje wilde spelen.

Na een paar weken wachten was Zonne aan de beurt om met dit meisje te spelen en sindsdien zijn er heel wat speelafspraakjes geweest. Ik sprak met de moeder van het nieuwe meisje; over waarom ze van school waren gewisseld en over onze kinderen. Er bleken nogal wat overeenkomsten tussen de dametjes en dat was zichtbaar in hoe ze samen speelden. Onlangs spraken ze in het bijzijn van beide moeders af om voortaan iedere woensdagmiddag samen door te brengen. “Voor haar staat deze afspraak nu dus in steen gebeiteld.” zei de andere moeder licht bezorgd. Ik reageerde geruststellend: ook voor mijn meisje is “afspraak is afspraak”.

Ik vind het fijn om mijn dochter zo blij te zien. Eindelijk heeft ze óók een echte beste vriendin. En morgen is het studiedag van school en gaan we naar de dierentuin en de beste vriendin mag mee. Want of deze vriendschap nu voor altijd is of niet, voor nu is hij er. En ik ga er heel erg van genieten. Bijna net zo veel als Zonne. En haar vriendin.

Naschrift: genderstereotyperende opmerkingen worden verwijderd. Ook jongens kunnen soms krengen zijn.

12 gedachten over “Een beste vriendin voor altijd

 1. Leuk om te lezen… als kindervrije senior heb ik geen idee hoe dat tegenwoordig gaat. Ik werk met jong volwassenen en daar is het ook af en toe een boel gedoe rondom vriendschappen, die worden nogal eens uitgevochten via social media…. als ik die verhalen hoor ben ik blij dat ik dat niet zo hoef te doen. Zoals het vroeger ging is ook niet ideaal.. .briefjes, wel bellen, niet bellen…. wachten…. iedere tijd heeft zo zijn voor-en nadelen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier een zoon en twee dochters. Bij beide geslachten herkenbaar, dit gedoe. Ik merk dat ik een ‘bestie’ al snel wat beklemmend vind, al herken ik de behoefte van mijn kinderen aan een beste vriend(in). Dochter 1 heeft overigens een paar jongensvrienden, ze is regelmatig als enige meisje op een jongensfeestje. Vindt ze prima trouwens.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb weleens horen roepen dat het schoolplein een jungle is. Dan is zo’n “bestie” een fijne bondgenoot om te hebben, denk ik.

   Ik had een zus, vroeger. Dan heb je altijd een backup.

   Like

 3. Echt zo herkenbaar.
  Fijn dat ze elkaar gevonden hebben. Al vind ik de-iedere-woensdagafspraak begrijpelijk maar tegelijk ook weer niet heel slim. Want teleurstellingen liggen dan toch op de loer denk ik.
  p de loer.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat fijn voor jullie. En goed dat ze ook een trouwe vriendin gevonden heeft. Lijkt me relaxed om te weten waar ze aan toe is. Door je ps vroeg ik me af, verbaasde het me, dat het nog zo jongens met jongens en meisjes met meisjes is. Terwijl ik toch in veel van die genders verhalen hoor. ; ik wilde in mijn jeugd zo graag met de jongens ravotten of met de meisjes tutten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja helaas wordt er bij ons op school behoorlijk gesegregeerd gespeeld. Er zijn maar een paar kids die ook met kinderen van het andere geslacht spelen, Zonne is er daar een van.

   Op de vorige school, in de stad, was dat wel echt een stuk beter dan hier in het dorp. Ook de ouders hebben hier veel meer rolbevestigende taken, helaas.

   Like

 5. Bij mijn oudste in de klas net zo’n situatie: 16 jongens, 8 meisjes, en de meisjes áltijd bezig in de ‘in-crowd’ te komen (van alleen meisjes; op wat de jongens deden heb/had ik geen zicht). Ik werd er naar van, maar kon het gelukkig goed met mijn oudste bespreken.

  Bijvoorbeeld vriendinnetje L dat op maandag een superleuk vriendinnetje was, maar in de loop van de week steeds gemenere dingen ging zeggen, vrijdagmiddag actief de vriendschap verbrak, en dan maandag superdik met een ander meisje was, en zo de hele groep doorging, en dan weer bij de eerste begon.

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s