Persconferentie: de tekst is al af.

Beste Nederlanders,

Ja u ziet het, ik sta hier vandaag even alleen. Hugo is thuis gebleven. Hij werkt aan zijn communicatieskills.

We hebben er een zootje van gemaakt, met zijn allen, met dat virus. En okay, hand in eigen boezem: wij, de bestuurders van dit land, hebben daar helaas ook aan bijgedragen.

We hebben helaas te lang naar de verkeerde mensen geluisterd. Of beter gezegd, we hebben nagelaten om naar de júiste mensen te luisteren. We luisterden naar deskundige wetenschappers die superveel verstand hebben van virussen en zo, maar niet persé van menselijk gedrag. Er was wel een gedragsadviesafdeling maar die mocht alleen maar af en toe aansluiten. Wij deden tijdens de persconferenties steeds belerend met een vingertje van “Gedraag je nu nou eens!” en we gaven dringende adviezen. Blijkbaar weten gedragswetenschappers al decennia dat veel mensen obstinaat worden van belerende vingertjes en dat veel mensen in de war raken van dringende adviezen maar we zijn even vergeten om naar díe deskundigen te luisteren. En we hadden nog nooit gehoord van normatieve communicatie en gedragsbeïnvloedende strategieën van Cialdini en vele anderen.

En oh ja. Wij zijn geen crisismanagers, we zijn politici en hooguit algemene bestuurders. Wij maken ons zorgen over de verkiezingen en zo, u weet wel. Daarom willen we ook geen verantwoordelijkheid nemen over de ontheemden in de wereld en steken we ons hoofd in het zand qua milieuproblematiek, we zijn bang dat ons dat stemmen kost. Maar dat terzijde…
We hebben echt wel onze kwaliteiten, Hugo en ik. Ik ben bijvoorbeeld goed in het netwerken met lobbyisten van KLM en mijn oudwerkgevers en zo, u kent het wel. Ik ben ook best goed geworden in diplomatie in de afgelopen tijd. Internationale betrekkingen. Economie is wel een hobby van me geworden. Hugo weet ook veel van dingen, maar altijd als hij daarover wil vertellen raak ik de draad kwijt dus ik weet niet precies waarin ookalweer.

We doen ook echt ons best, echt. We werken hard en zijn amper op vakantie geweest. We staan onder druk. We leven ook met iedereen mee. We praten met mensen. Dat soort dingen.

Weet je, ik geef het ruiterlijk toe, we zijn ook gewoon niet zo goed in wiskunde. Ik heb niet voor niks voor Gymnasium A gekozen indertijd, dat was met grieks en latijn en toen ik later geschiedenis ging studeren kreeg ik jaartallen, geen reproductiegetallen. En Hugo heeft dat op de lerarenopleiding ook niet gekregen, die wiskundige modellen, maar hij weet dan wel weer alles over de tafels leren en zo. Reproductie heb ik niet in de praktijk gebracht en Hugo ook maar twee keer en zijn kinderen hebben zich nog niet vermenigvuldigd….

Ik ben ook niet zo goed in opvoeden trouwens want kinderloos, en de vaders in mijn kabinet hebben dat uitbesteed aan hun vrouw. Dus ook dat opvoeden was nieuw voor mij, dat heeft u vast wel gemerkt. Blijkbaar werkt het dus niet bij iedereen om op de eigen verantwoordelijkheid te wijzen. Dringende adviezen over afstand werken blijkbaar evenmin als dringende adviezen om te stoppen voor een rood licht en daarom zijn er blijkbaar regels in plaats van adviezen, dat hadden we misschien kunnen weten…. Dat van die eigen verantwoordelijkheid, daarover ben ik overigens diep teleurgesteld. Ik had ons volk intelligenter ingeschat.

Maar goed. Vanaf nu gaat het anders. Echt. Er komt een minister van corona. Die geen politieke agenda heeft, die niet praat met lobbyisten, die niet bang is zijn achterban kwijt te raken maar die goed is in dingen voor elkaar krijgen. Die gaat regelen dat er eindelijk eens genoeg tests komen in Nederland, want tja dat dat in sommige andere landen wel lukt en in ons eigen land niet is een beetje pijnlijk, we geven het toe. Die minister kan er dan misschien ook voor zorgen dat er niet alleen genoeg tests zijn maar ook genoeg plekken waar die tests worden afgenomen en ook genoeg mensen die die tests gaan afnemen. En mensen die de telefoon opnemen en afspraken maken voor de testsafnames. En mensen die die tests kunnen analyseren. En de logistiek eromheen. En oh ja bron- en contactonderzoekmensen, we hebben inderdaad werklozen genoeg helaas en die vacatures voor HBO+ en 7 dagen per week beschikbaar voor 10 euro bruto per uur zijn misschien een beetje buiten verhouding.

En liefst gaat die minister ook zorgen voor compacte bijscholingen tot IC-verpleegkundigen. En dan zorgen dat er ook mensen zijn die die opleiding willen volgen, door het beroep aantrekkelijker te maken bijvoorbeeld. Want we hebben even over het hoofd gezien dat alleen beademingsapparatuur kopen niet voldoende is. Ja sorry daar zit dus blijkbaar een heel gedoetje omheen. Met mensen en zo. Hadden we wegbezuinigd want we wilden liever Unilever in Nederland houden en dat lijkt ook al niet te lukken en tja de economie, hè? Ja dat dus.

We gaan het helemaal anders doen. Echt. We gaan vanaf nu duidelijk communiceren en minder afwachten en we gaan laten zien dat we die gedragsregels zelf ook serieus nemen. Ook bewindslieden die nog trouwplannen hebben bijvoorbeeld. En voor de mensen die niet genoeg hebben aan goede voorbeelden zullen we er gewoon regels van maken. Eenduidig. Afgebakend. Met informatie over wat de gevolgen zijn als we ons niet aan die regels houden. En volgens al die andere gedragswetenschappelijke dingen.

Eerst even met zijn allen twee weken 100% vakantie van alles. Gewoon thuis blijven met warme chocomel en een dagelijkse boswandeling alleen of met je gezin of desnoods met een goede kennis, op afstand dan wel hè. Alles even dicht.

En dan gaan we het na die twee weken helemaal opnieuw doen met ook dat test en trace dinges.

En oh ja. Sorry voor het zooitje, sorry van alles. Ik schaam me er ook wel een beetje voor, eerlijk gezegd.

Groetjes van Mark.


Oh ja. Zijn er nog vragen?

49 gedachten over “Persconferentie: de tekst is al af.

 1. Je zegt 2 weken thuis chocomel drinken, ja met jouw werk gaat dat, maar het overgrote deel van de werkenden dan? denk aan bouw, horeca, zorg (niet alleen IC ook fysio, kapper, pedicure etc..

  En je mag de economie niet “belangrijk” vinden, als gedragswetenschapper zou je ook moeten weten wat een recessie met mensen doet.

  Daarbij ga je voorbij aan landen met genoeg tests, maar geen geld voor inwoners om te kunnen eten. Keuze.

  Hier zijn we het over eens. Adviezen hadden regels moeten zijn, aan de andere kant, best belerend toch? En daar was je dan weer tegen.

  Rutte spreekt een heel land toe, niet wat volgers….

  Like

  1. Hoi Eva. Na 2 weken lockdown is het virus een stuk verder weg dan wanneer we er iedere 2 weken een dringend adviesje bij doen. Ik denk dat dat veel beter is voor de economie (waar ik niet “tegen” ben) en er zijn veel economen die dat beamen.

   Maar we gaan het zien.

   Like

 2. Heel erg leuk om te lezen, vooral ook omdat je schrijft vanuit het perspectief van Rutte. Ik vind niet dat alles kan worden gericht op de politiek alleen. Het gebrek aan solidariteit en verantwoordelijkheid in de samenleving vind ik echt stuitend. En dat in een van de welvarendste landen van de wereld. Het zou trouwens leuk zijn eens een ‘persconferentie’ te schrijven met wat hij echt denkt ipv politieke vaagtaal en zogenaamde peptalk. Dus mocht je nog om een blogideetje verlegen zitten …

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind het juist stuitend dat de politici echt alleen maar wijzen. Terwijl ze aantoonbaar dingen niet voor elkaar hebben die in veel andere landen wél in orde zijn en leiderschap echt ontbreekt.

   Like

 3. Wat de tekst ook wordt het zal naar mijn idee nooit goed zijn. Wat een lastig, zoniet onmogelijke opgave staat het kabinet voor. Fijn dat Mark en Hugo er wel staan.

  En reken maar dat er na iedere persconferentie wordt geëvalueerd, de kranten worden bekeken en Twitter wordt gelezen ‘hoe is het overgekomen’. Petje af voor diegene die er staan in deze situatie waarbij pas achteraf gezegd kan worden of de maatregelen goed hebben uitgepakt.
  En dat team met gedragswetenschappers dat betrokken is, is ook niet unaniem in zijn advies weet ik uit betrouwbare bron. Zegt maar hoe lastig het is.

  Ben heel benieuwd wat Mark volgens jou zou kunnen zeggen om het tij wel te keren. Misschien heb je zin om daar eens over na te denken?
  Zelf zou ik een gehele lockdown voor zeker 2 weken niet gek vinden, maar ik ben geen gedragswetenschapper.

  Like

 4. ik heb me kapot gegild. briljant stuk!! als je deze klus op je gaat nemen, hoop ik dat je genoeg tijd overhoudt voor je side hustle ‘ zevenmijlslaarzen maken’. doe mij maar 1 paar maat 40 en 1 paar maat 33 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat er nu wel of niet wegbezuinigd is doet er nu eventjes niet toe. Dat is een feit. Corona kwam als een verrassing en daar heb je mee te dealen.
  Houden we ons eerst redelijk aan de regels staan er ineens mensen die niet meer meedoen.
  Vervolgens wijzen we naar elkaar: zij wel 600 en wij maar 30. Wij willen dat ook!
  Moet er weer geschipperd worden. Net als bij de mondkapjes ellende.
  Schipperen is hier een volkssport want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen belangen en vooral zijn eigen regels.
  Komt er toch een 2e golf. Niet alleen hier natuurlijk, in de hele wereld. Als we ons nu wel strikt gehouden zouden hebben aan de gestelde regels zou er dan een 2e golf zijn? Of de 2e golf beter te hanteren.
  Moet er dan op iedere straathoek een gewapende militair die ons in bedwang moet houden?
  Lastig hoor. Zeker met al die verwende mensen die” zekers zelf wel weten wat ze doen”.
  Achteraf kun je altijd makkelijk praten.
  Daarom hoor ik dan van jou graag: hoe moet het dan wel??
  En wie is volgens jou dan wel of juist niet deskundig?

  Like

  1. Fijn dat je dat van mij wil horen. Ik zou zeggen, lees mijn blog hierboven nog eens over hoe men niet en wel had kunnen communiceren naar welke deskundigen ze hadden kunnen luisteren met meer kans op gedragsverandering.

   Like

   1. Geloof je dat zelf? Het punt is dat het grootste deel van de bevolking wel oppast, voorzichtig is, wel mondkapjes op doet enz. Net die groep die dat niet doet nu, zal dat ook zeker niet doen al communiceer je 100% correct. Er zal ook altijd een deel zijn die de communicatie niet kan begrijpen. Dus wat je ook doet, het is nooit goed.

    Like

  2. Tja, Strengere regels was inderdaad meer handhaving geweest en die zijn ook weg bezuinigd. En of dat gewerkt had ? Zoals in Spanje waar het zwart zag van de politie die je boodschappen bonnetje controleerde. Of je wel voor 30 E boodschappen gedaan had. Ik heb alleen een beetje verstand van crowd management als het gaat om mensen in een zwemvest zien te krijgen. Daar heb ik geleerd dat 80 % van dat flight or flight patroon in de ontkenning schiet. Wat moet je dan met de theorie dat een rood stoplicht een vorm van afgedragen verantwoordelijkheid is en niet alleen slechts een consultatieve waarde heeft 😁 ? ? Anders communiceren . Maar hoe dan ? Test capaciteiten en meer ic zorg gaat over als het al te laat is.

   Like

 6. Mooi stuk.
  Ik mis nog een punt: dat als alles achter de rug is er een evaluatie komt. Want die &%#@ GGD, daar moet de bezem door. Als sollicitant heb ik er slechte ervaringen mee, maar een met Coronabesmette vriendin kreeg ook niet een correct bron- en contact onderzoek. (O.a. dagen te laat bellen en na een paar dagen werd ze gebeld, maar was even niet bij haar GSM in de buurt, en werd haar voice mail ingesproken dat ze even terug moest bellen naar nr… Zij dat nr bellen en krijgt een bandje dat ”men geen contact kan opnemen, maar dat de GGD dat wel zal doen”)

  Geliked door 1 persoon

 7. Misschien is het niet alleen belangrijk gedragswetenschappers in te huren, maar ook te zorgen dat de cijfers die we te horen krijgen actueel zijn. Het schijnt dat van alle positieve testuitslagen van vandaag er zeker 2000 al meer dan een week oud zijn.

  Like

   1. Maar het lijkt me wel eerlijker om af te wachten wat het resultaat is van de laatste maatregelen tot dat zichtbaar is in de cijfers.

    《Bericht aangepast, verwijzing naar een opiniepeiler verwijderd》

    Like

 8. Ik hoop dat je bedoelde dat je vanaf volgend jaar in te huren, tenzij ‘men’ je met terugwerkende kracht kan inhuren. 🙂 Goed geschreven stuk. Ik denk trouwens eerder dat Hugo zijn bestelde schoenen, met mondkapjes motief) nog niet leverbaar waren en hij er daarom niet bij is.

  Like

 9. Ik hoop dat je bedoeld dat je vanaf volgend jaar in te huren, tenzij ‘men’ je met terugwerkende kracht kan inhuren. 🙂 Goed geschreven stuk. Ik denk trouwens eerder dat Hugo zijn bestelde schoenen, met mondkapjes motief) nog niet leverbaar waren en hij er daarom niet bij is.

  Geliked door 1 persoon

 10. Vragen; Hoe had het dan wel gemoeten. Waartoe had het volk dan wel verleid moeten worden en hoe ? Ik raak steeds meer verbijsterd. Dat een liberale regering moet dreigen met een noodwet te komen omdat “ de men “ zich niet aan simpele fatsoensregels meer wilde houden. Ik hoor vooral de roep om negatieve vrijheid , lekker zelf weten wat ik doe. Waar is dan juist de autonomie , eigen verantwoordelijk gebleven. Ik schrik heel erg van je , in mijn ogen , linkse tekst. Zo op de persoon kritisch. Iemand , zijn leiderschap, afrekenen op of hij wel nakomelingetjes gehad heeft of niet. Voortplanten maakt mensen niet automatisch tot goede opvoeders of fokkers. En hoe had “ het volk” dan beter gemend moeten worden ?

  Like

  1. Hoi Goudsjesblom,

   Volgens mij ben ik best concreet, toch?

   adviezen over gedragsverandering opvolgen van mensen die daar verstand van hebben.
   zorgen voor iemand die voldoende testcapaciteit regelt, net zoals dat in heel veel landen wél gewoon op orde is
   er is te veel bezuinigd op de zorg. Dat draai je inderdaad niet zomaar terug maar is wel degelijk het gevolg van heel veel jaar VVD in de regering. Dat los je inderdaad niet zomaar op, dat klopt. Maar daar mag de VVD zich wél voor schamen.

   En volgens mij is er niks mis met links. En er is overigens ook niets mis met autonomie, maar blijkbaar (en dat is al heel lang bekend in de gedragswetenschappen) is mensen wijzen op eigen verantwoordelijkheid niet voldoende. Daarom zijn er verkeersregels en wordt er dus niet gekozen voor “dringende adviezen om verkeersongelukken te voorkomen”. Om maar eens een voorbeeld te noemen.

   Geliked door 1 persoon

   1. Nee niks mis met politiek links. Wel met socio links. 😏Ik ben gewoon heel bang dat in maart deze rechtse regering af gerekend gaat worden. Shoot the Messenger. En dat dan de populisten zo groot worden of zelfs een meerderheid krijgen. En dat met op een bepaalde manier kritische voeden dat juist gestimuleerd word.

    Like

 11. Deze med. specialist die nu weer ziet hoe we weer niet-corona zorg moeten afschalen ergert zich ook groen en geel als ze om zich heen kijkt. Doe dan maar de china methode.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik heb het nog niet eens helemaal uitgelezen maar nu al: Hear, hear!!
  Een poos geleden wilde ik jou al eens vragen je licht hierover te laten schijnen. Je bent toch gedragswetenschapper, niet? Ik durfde niet…..
  Inderdaad is het beleid op z’n zachtst gezegd heel rommelig. Als oudere risicogroeper (dor hout enzo….) vind ik veel maatregelen nogal onlogisch.
  Dus lieve struikelaar, meer van dit soort blogs en stuur het maar door naar de partijen!!
  Je hebt niet 1 punt maar een hele trits punten in je blog!!!!

  Geliked door 2 people

  1. Ik probeer mijn blog niet te politiek te maken en niet te veel te schrijven over de inhoud van mijn werk (ja ik ben inderdaad gedragswetenschappelijk adviseur in de publieke sector) maar kon me nu even niet inhouden….

   Ik erger me al maanden, namelijk…. 😉

   Dank je voor je bijval.

   Like

   1. Ik begrijp het dat je je blog niet te politiek wilt maken maar mij doet het goed in elk geval. Ik ben geen gedragswetenschapper maar wel ervaringsdeskundige op dat gebied, 🙂 hahahahaha! En ik erger me ook suf!

    Geliked door 2 people

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s