De terugkeer van Betsy de stofzuigrobot

Een jaar of drie – vier geleden trakteerde ik mezelf op een stofzuigrobot. Eentje die behoorlijk wat geld kostte. Ik berekende globaal hoeveel geld ik al had bespaard in mijn leven doordat ik nog nooit iemand had ingehuurd om mijn huis voor me schoon te maken en telde daar de besparingen wegens heel wat gemiste kappersbezoekjes bij op en vond dat ik mezelf deze robot kon permitteren. Als ik het me goed herinner was de aanschaf van die robot ook om een financiële mijlpaal te vieren, een bepaald hypotheekaflosdoel of zo.

Zoals tegenwoordig veel mensen doen in een snelstoomcursus virologie Deed Ik Mijn Eigen Onderzoek en kocht ik een apparaat dat zelflerend en programmeerbaar was, ook iets kon met hoge vloerkleden en huisdieren en zichzelf terug transporteerde naar een oplaadunit. Zoiets was het. We noemden hem James totdat bleek dat hij een vrouwenstem had, toen werd het Betsy. Gedurende een jaar of twee deed Betsy haar werk en werd de vloer van de begane grond iedere nacht van zand en stof ontdaan. Twee keer per week zette ik het ding een verdieping hoger en zo raakte ik alleen de “officiële” stofzuiger aan wanneer er stofdraden van mijn plafond afwervelden. Het leeg gooien van wéér een vol opvangbakje met stof gaf steeds opnieuw veel bevrediging: mijn huis was weer wat schoner dan de vorige avond!

Nadat iemand me op hilarische filmpjes had gewezen van wat er kan gebeuren als je hond of poes ’s nachts een ongelukje heeft en de stofzuigrobot de poep (of kots) vervolgens effectief over je hele huis verspreidt, gaf ik Betsy een ander werkrooster: tijdens het ochtendrondje met de hond ging ze aan de slag. Het effect was even fijn: thuis komen en dat de ontbijtkruimels en het eeuwige schoenenzand in de gang verdwenen zijn, heerlijk.

Toen werd Pippa volwassen en veranderde ze in een langharige hond. En we gingen wonen in een huis zonder keukenplinten. Het bouwpuin onder de keukenkastjes en de lange hondenharen waren iets meer dan dat Betsy aankon en de foutmeldingen volgden elkaar zó snel op dat ik het ding op zolder mikte.

Dit weekend kwam ik Betsy weer tegen en ik bedacht me dat het eigenlijk best weer eens de moeite waard zou zijn om ’t ding eens uit elkaar te halen en grondig schoon te maken. Sinds Zonne kappertje speelde met Pippa en ik de rest van de vacht bijknipte is Pippa immers naar volle tevredenheid van baas en hond, geen langhaar meer. En die keukenplinten zijn inmiddels ook al lang weer geplaatst. Het vloerkleed verving ik onlangs wegens niet meer schoon te krijgen, één van de grote nadelen van huisdieren, voor een kortpolig exemplaar. Zo bleven er geen redenen meer over om de robot op zolder rond te laten slingeren.

Na de schoonmaakbeurt deed zelfs het roterende borsteltje voor in de hoekjes weer wat het zou moeten doen, roteren namelijk. Dat was een hoopvolle ontwikkeling.

Dus deze week kom ik weer iedere ochtend thuis van de ochtendwandeling en is mijn vloer schoon. Is dat weer eens even ouderwets genieten!

14 gedachten over “De terugkeer van Betsy de stofzuigrobot

 1. Wij hebben er al jaren een en zijn er zeer tevreden over. Er komt meteen een nieuwe als deze het loodje legt. Hij heet Robbie (een Roomla) en besef mij nu pas dat hij een vrouwenstem heeft 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk blog! Wij hebben de stofzuigrobot van onze overleden buurvrouw geërfd. We noemen hem/haar Bertje, een gender neutrale naam :-). Het is wel een oude versie die overal nog hard tegenaan stoot en ook geen plattegrond van het huis maakt. Ben er nog niet over uit of ik een nieuwe koop hierna.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb er ook een wisselend gevoel bij, bij mijn robotzuiger dan. Nu met de pup en thuiswerkende man (= alleen maar bellen/beeldbellen) vind ik het weer lastig, want wanneer laat ik ‘m loeien? Het lijkt nooit goed uit te komen.

  Like

 4. Heerlijk he. Die van ons heet Jane. Het is inderdaad heel fijn dat dan de woonkamer tijdens je wandeling weer schoon is. En zoafentoe even boven laten rondgaan is ook ideaal inderdaad. Zo blij met ons drempelloze huis.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb een haat-liefde verhouding met mijn stofzuigrobot!
  De ene keer doet hij zijn rondje probleemloos en efficient, een andere keer lijkt het wel of hij de plekken zoekt waarin hij vast kan lopen. Ik denk gebrek aan aandacht.
  Verder een heerlijk apparaat.

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s