Wat is eigenlijk de vrouwelijke vorm van ‘bobo’?

Ik zocht het op:

“Belangrijke man”, dus. Dat roept allerlei vragen op, vindt u niet? Ik ga er toch maar even vanuit dat vrouwen misschien ook best belangrijk zouden kunnen zijn. Bovendien is de term “bobo” spottend bedoeld, ooit voor het eerst gebruikt door Ruud Gullit blijkbaar, toen hij vond dat bestuurders zich te veel met inhoudelijke zaken bemoeiden. En dan vind ik het, als vrouw, stiekem wel weer grappig dat de omschrijving zo nadrukkelijk mannelijk is. Misschien dat vrouwen in de sportwereld gewoon meer inhoud hebben of zo… 🙂

De sportwereld is een interessante wereld, vind ik. Al meer dan twintig jaar ben ik er actief in; als betrokken trainer, oud-bondscoach en ook als bestuurder. Ook dit jaar was en ben ik er druk mee, dit keer in de rol van “afgevaardigde”: ik ben gekozen door mijn regio om op de nationale vergaderingen het woord te mogen voeren. Een soort raadslid-light, zeg maar.

Afgelopen weekend was er een algemene ledenvergadering online. Ik zat van half 12 tot 5 uur naar een scherm te turen. Ik was ook inspreker omdat ik een amendement had ingediend en deze moest verdedigen. Dat gaat er best serieus aan toe bij onze vereniging en voor mij is dat heel leerzaam. Toch merk ik dat ik onzeker ben in “het wereldje” en dat heeft óók te maken met het “Old Boys Network” dat in onze vereniging nog volop actief is. Gelukkig kreeg ik veel steun: in het opstellen van het amendement ben ik gesouffleerd door afgevaardigden namens hele andere regio’s. Ik vind die onderlinge betrokkenheid een enorm cadeautje en was deze mensen dankbaar dat ze mij zo veel hebben kunnen leren in zo’n korte tijd. Het zijn immers allemaal vrijwilligers net als ik.

Maar even terugkomend op de term “bobo”. Ik snap het wel, die mannelijke vorm. De sportwereld is een mannenwereld. Ook een aantal van de hoofdbestuurders van onze vereniging zijn heren die ik zó kan visualiseren in dat Old Boys Network. Ik word daar erg onzeker van. Waar dat mee te maken heeft… tja… een soort van geslotenheid, moeite met luisteren en.. ja… ik zeg het maar gewoon… arrogante en ietwat neerbuigende houding van de heren. Ik kan me ze goed voorstellen met sigaar en whiskey en bij voorkeur in een duur hotel in het buitenland. Geen idee of ze dat ook ècht doen, trouwens…

In ons bestuur zit één vrouw (en vijf mannen). Ook in de ALV zitten weinig vrouwen en de vrouwen díe er zijn voeren amper het woord. Jammer vind ik dat… maar ook vind ik het een goed begin. Naast mij was er nog één andere vrouwelijke inspreker tijdens de vergadering die dus vijf en een half uur duurde.

Mijn amendement werd overigens wel aangenomen en het andere amendement ook. Dat vonden de heren bestuurders niet zo fijn, denk ik. Maar het is wel goed om te zien dat democratie werkt. Ook in de wereld van de bobo’s…!

Foto door Ju00c9SHOOTS op Pexels.com

13 gedachten over “Wat is eigenlijk de vrouwelijke vorm van ‘bobo’?

 1. Wat ik mis in de omschrijving is dat Bobo een afkorting is: Bondsbonzen. Wat mij betreft is dat dus ook vrouwelijk.

  PS als je afgevaardigde van een regio bent naar bondsvergaderingen ben je dus misschien ook wel een Bobo 😉

  Like

 2. Hoe is het eigenlijk in de klimwereld geregeld met de veiligheid en de eigen verantwoordelijkheid daar in ? Over macho’s gesproken. Is er een soort wegenwacht of knrm ? Of particuliere bergers ? Of ? Zal ook daar veel discussie geven 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Onmiddellijk nadat ik de titel “Wat is eigenlijk de vrouwelijke vorm van ‘bobo’?” antwoordde ik tegen mijn beeldscherm … baba.
  Dat zegt je waarschijnlijk niets. Baba is een dagelijks woord in Mozambique (misschien ook wel in Portugal en Brazilië). Het betekent zoiets als ‘kindermeisje’. Zwangerschapsverlof bestaat nauwelijks dus jonge moeders met een baan gaan al na een week (of twee) weer naar hun werk. Er is dan een BABA in huis. Bijna altijd inwonend. De baba zorgt voor het kind – dag en nacht – en wordt dus ook een soort gouvernante. Ik weet zeker dat de mannelijke vorm BOBO geen kinderjongen is. Het is een vrouwenzaak.

  Like

 4. Ik heb bij de vakbond gewerkt. De vrouwen aan de top gedragen zich daar precies hetzelfde als de mannelijke bobo’s, soms nog een tandje erger. Alles voor de macht. Daar is de term bobo wel op de plaats. Of eigenlijk meer bahbah 😃.

  Like

 5. Is het niet zo dat als jij als vrouw (en helaas vele vrouwen met jou) er geen probleem v maken en gewoon een drankje meedrinken (of appelsap) en je niet ongemakkelijk te voelen, dit hele probleem er niet is?
  Ik werk al mijn hele leven in een mannenwereld, tijdens studie op de administratie, toen als manager en later als adjunct directeur. 1 man moeite mee gehad, maarja die was 35jr ouder en had meer problemen met mijn leeftijd dan mijn geslacht.
  Als wij als vrouw onszelf het waard vinden, ziet elke man dat we het waard zijn en komen die ongemakkelijkheden er niet. Een man moet je aanspreken en zeggen wat je denkt. Gewoon duidelijk.

  Geliked door 1 persoon

 6. De juiste term is natuurlijk POWERVROUW, of BOSSBABE!

  (ok alsjeblieft niet kielhalen)

  Ik kan het onderzoek even niet vinden, maar dat stelde dat vrouwen die andere vrouwen verbaal supporten in meetings “Goed idee Marianne, dat je voorstelt dat xyz!” / “Dankje Linda, en ik wil daaraan toevoegen dat…” / “Wil jij daar nog iets aan toevoegen Leticia?” meer gehoord worden en dat niet 2 weken na een meeting de kerel die het idee afschoot ineens een geniaal nieuw idee had (namelijk: XYZ.)

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat vind ik dus best erg, denk ik. Dat vrouwen dit support nodig hebben om gehoord te worden….

   Ik had dit support wel trouwens. Van de andere vrouwelijke inspreker.

   En ja. Waarschijnlijk heb je gelijk. Bah

   Like

 7. Wat goed dat jouw amendement is aangenomen! Dat is iig een mooi resultaat.
  Bij het woord bobo denk ik ook meteen aan zelfvoldane mannen met sigaren en whisky.
  Misschien is het een heel goed teken dat er voor vrouwen niet een soortgelijke titel bestaat 😉😉

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s