Terugkijken naar 2020: de hypotheekaflossingen

Ik ben dol op goede voornemens. Niet dat ik me er altijd aan hou, dat niet. Maar het maken van goede voornemens en het stellen van doelen geeft me het gevoel dat er altijd weer ruimte is voor ontwikkeling. Ik vind dat een fijn gevoel.

2020 was daarin wel een ander jaar dan anders. Ik had niet zo veel voornemens eigenlijk. Ik nam me voor om een cursus te doen en dat deed ik niet. Ik nam me voor om weer een beetje van mijn hypotheek af te lossen en dat deed ik wel. Ik wilde meer onder de mensen komen maar toen kwam corona. En zakelijk gezien had ik geen doelen.

Maar goed. Doelen en voornemens en wat er van terecht kwam, dus….

Ik heb al jaren steeds dezelfde thema’s en terugkijkend op 2020 ga ik graag even in op deze thema’s: wat is er veranderd?

Ik dacht: laat ik daar maar een miniserie van maken. Zeg maar zoals je bij Netflix ziet. Maar dan anders.

De hypotheekschuld.

Vandaag vertel ik over de hypotheek: wat loste ik af?

Gezien de lage hypotheekrente en de daarmee samenhangende lage vaste lasten die ik sinds we in Ons Dorp wonen heb, besloot ik in 2019 een jaar lang niets extra af te lossen. Dat lukte niet helemaal – aflossen is verslavend – maar sinds ik überhaupt ontdekte dat extra aflossen een optie is, was 2019 wel een “diepterecord”. Mijn hypotheekschuld slonk met 3.000 euro, deels door de annuïtaire aflossingen.

In 2020 pakte ik de draad weer op. Het begon ermee dat ik mijn vaste maandbedrag vrijwillig verhoogde met €200 extra aflossing op mijn annuïtaire hypotheek. Dat was dus al €2.400 in the pocket. Of naar de bank, eigenlijk.

Vervolgens bleek ik na de zomervakantie de één na de andere opdracht binnen te krijgen. Dat was best hard doorwerken. Voor mijn doen dan, als deeltijdprinses. Maar het voordeel van al dat doorwerken was dan ook een geweldige stijging van mijn inkomen. En op de momenten dat de beurs naar mijn idee hoog stond, loste ik dus een extra bedrag af op mijn hypotheekschuld.

In totaal is mijn hypotheekschuld met het bedrag van €13.463 gedaald (annuïtair plus extra aflossingen). Voor mijn vaste lasten betekende dat een verlaging van 25 euro per maand. Niet persé heel veel dus, ik betaal dan ook niet veel rente. Maar het is toch mooi meegenomen.

En het komende jaar?

… ja voor het aflossen van mijn hypotheekschuld wisselt mijn idee nogal weleens. Een lage hypotheekschuld is natuurlijk erg fijn, maar het levert geen pasief inkomen op. Beleggen doet dat wel, zeker gemiddeld gezien over een langere periode en op de langere termijn. Lagere hypotheeklasten zorgen er echter ook wel weer voor dat ik ook een lager inkomen nodig heb.

De éne keer denk ik: laat dat aflossen toch zitten, mijn rente is lager dan de gemiddelde inflatie. En twee weken later los ik toch weer een hapje af.

Nou. Dat zal ook in 2021 het geval zijn, denk ik. Overigens heb ik wél het besluit genomen om eerst mijn annuïtaire hypotheekdeel af te lossen voordat ik aan het aflossingsvrije deel begin. In het afgelopen jaar deed ik van beide een beetje. Maar de annuïtaire hypotheek aflossen levert op korte termijn gewoon lagere lasten op. Het verschil in rente is zó marginaal (aflossingsvrij is 0,1% meer rente dan annuïtair) dat ik dan tóch voor die lagere lasten kies.

Zou toch leuk zijn als ik die annuïtaire schuld, die nu nog tussen de 80k en 81k bedraagt, binnen vijf jaar helemaal afgelost heb. Of binnen tien jaar. Of binnen vijftien jaar.

Niet echt een doel, dus, met die hypotheek. Gewoon zo nu en dan een stuk aflossen, wanneer dat zo uitkomt. Dat vind ik wel goed genoeg.

Foto door Skitterphoto op Pexels.com

9 gedachten over “Terugkijken naar 2020: de hypotheekaflossingen

 1. Wat goed gedaan, zeker omdat het niet echt het plan was. Ik lees nog even verder op je blog om te zien wat je ervaringen met beleggen zijn. Ikzelf zet pas mijn eerste stapjes in die wereld dus de afgelopen jaren was hypotheek aflossen wél de strategie om iets nuttig met overschot spaargeld te doen. Kom je ook eens kijken op mijn blog (in opbouw)?

  Like

  1. Ik las toevallig gisteren dat banken graag nieuwe leningen verstrekken aan het einde van de looptijd van 30 jaar, ik denk dat dat wel meevalt dus. Maar je bent dan wel afhankelijk van wat banken besluiten en dat zij dat nu doen, wil nog niet zeggen dat ze dat in de toekomst zullen blijven doen.

   Like

 2. Ik vind dat vet goed van jou 🙂
  Beleggen levert qua rendement meer op, maar het gevoel van lage lasten, wat van pas komt in vele omstandigheden is ook heel wat waard. Ik herken de ietwat wisselende houding.

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s