Eén keer dan. Een verhaaltje over corona.

Deze foto is van een familielid van mij die (thuis, zoals dat tegenwoordig gaat) hard werkt aan de ontwikkeling van een vaccin. En nee, ze zit niet in een complot.

Het kan me niet schelen welke trucs er uitgehaald worden met cola en een PCR test om te bewijzen dat die test niet zou werken. Er worden mensen ziek en er gaan mensen dood, dat moet genoeg zeggen.

Ik vind het schandalig dat mensen zeggen dat alles ligt aan die buitenlanders omdat die te weinig vitamine D zouden aanmaken waardoor ze een verhoogde kans hebben op ernstige klachten bij besmetting. En dat wij, witte mensen, ons daar dan maar niet druk over zou moeten maken of zo want na ons de zondvloed of zo.

Van mij mogen dorre takken best nog een tijd blijven leven, als zij daar zelf zin in hebben en de mensen om ze heen van ze genieten.

Ik geloof niet dat je HIV-positief wordt van vaccineren tenzij je een besmette naald gebruikt maar die kans is nihil in Nederland.
Ik geloof niet dat alle medewerkers van alle ziekenhuizen in Nederland en het buitenland in een complot zitten en net doen alsof de ziekenhuizen vol zijn terwijl dat niet zo is. Ik geloof niet dat je een chip geïmplanteerd krijgt.
Ik geloof niet dat er honderdduizenden “leiders van landen en grote bedrijven” van plan zijn om ons te veranderen in zombies of robots. Mensen die geloven in een Great Reset zijn wat mij betreft echt de weg een beetje kwijt.

Het is ook lastig voor sommige mensen om het gevoel te hebben dat ze de controle over hun leven kwijt zijn, om zekerheden te zien verdwijnen in je leven. Maar daarmee is dit virus niet onderdeel van een groter plan. Wij mensen zijn te veel gaan geloven in de maakbaarheid van ons leven en soms blijkt dan ineens dat het leven níet zo maakbaar is. Niet iedereen kan daar even goed mee omgaan en dat snap ik goed, ik heb het te doen met de mensen die zo boos, zo bang en zo opstandig zijn.

Ik neem ze niet serieus, de mensen die vinden dat je ZeLf OndErZOek MoEt dOen zonder dat ze überhaupt een idee hebben van wat goed onderzoek doen in feite betekent. Dat dat meer is dan in de fabeltjesfuik verhaaltjes lezen en – liever nog want lekker toegankelijk immers – filmpjes kijken van andere mensen die ook niet weten wat onderzoek doen inhoudt. Waar uitspraken van wetenschappers uit hun verband worden gehaald en stukken teksten worden weggeknipt.

Als jij je nog nooit hebt afgevraagd welke ingrediënten in cola, paracetamol of een vegetarische burger zitten, waar die ingrediënten van gemaakt zijn en hoe ze inwerken op je lichaam, waarom doe je dan zo angstig en opgewonden over een vaccin?

Als jij je wèl hebt laten vaccineren voor je verkansie zonder je daarover ook maar één vraag te stellen en nu ineens moeilijk doet omdat je je hebt laten beïnvloeden via sociale media, wie is er dan een schaap?

Waarom vertrouw je de eigenaar van een restaurant wél, zonder uit te pluizen wat voor ingrediënten zij gebruikt heeft om jouw maaltijd te bereiden, en waarom zou je dan een dokter of een wetenschapper wantrouwen?

Even de ingrediënten op een rijtje:

Cola: zie hier de link naar de ingrediënten van coca cola. Deze lijst is niet volledig en de effecten op je lichaam moet je nog even ZeLf OndERzoEkEn.
Paracetamol: Wist je dat het werkingsmechanisme van paracetamol nog steeds onduidelijk is? Meer informatie lees je hier. Deze informatie roept bij mee meer vragen op dan dat ik antwoorden krijg, trouwens. Je kunt natuurlijk veel diepgaander onderzoek doen hiernaar. Ik zou zeggen, succes ermee.
Vegetarische burger: 52% gerehydrateerd soja-eiwit, 18% gerehydrateerd tarwe-eiwit, ui, plantaardige olie, scharrelkippenei-eiwit, kruiden, zout, maltodextrine, natuurlijke aroma’s, aardappelzetmeel, erwtvezel, gist, stabilisatoren (guarpitmeel, E401), moutextract, vitamine B12, ijzer.
En wat is gereydrateerd? Welke kruiden? Wat is maltodextrine en hoe wordt het gemaakt? Welke natuurlijke aroma’s? Wat is guarpitmeel en E401?

Ik geloof niet dat het coronavirus “maar gewoon een griep” is en ik feliciteer iedereen die daarin kan geloven omdat deze mensen dus blijkbaar nog niemand in hun omgeving hebben gehad die is overleden aan het virus, een lange ziekenhuisopname achter de rug heeft of te maken heeft met Long-Covid.

Het is een pertinente leugen dat de ziekenhuizen leeg zouden zijn. Het is gewoonweg niet waar dat er bij een gemiddelde griep-epidemie meer of evenveel mensen dood gaan en de IC’s voller zijn.

Ik ken overigens wél sterfgevallen: vijf gezonde mensen in de leeftijd van 50-65 die samen in een auto gingen zitten, drie ervan zijn dood en één ligt nog in het ziekenhuis.
Een gezonde hondenvriendin van een jaar of vijftig die door haar kapper werd besmet is sinds een week of drie weer thuis na een lange ziekenhuisopname. Maar ze weet niet meer hoe ze het koffiezetapparaat moet aanzetten en kan alleen in korte zinnen communiceren. Het lijkt wel alsof ze in één klap een flinke alzheimer te pakken heeft. Ik hoop dat ze herstelt.
Een schoolpleinmoeder, 100% gezond, nog geen veertig jaar oud. Haar gezin was ziek in het voorjaar. Nog steeds heeft zij problemen met haar temperatuur; zonder enige reden fluctueert haar temperatuur tussen de 35 en 39 graden. Ze is steeds moe, heeft spierpijn, kan zich slecht concentreren en zit nu dus al sinds april ziek thuis.

Ook ik ben soms boos op de overheid. Omdat ze die grote bedrijven voordeeltjes gunden en bijvoorbeeld vliegverkeer zo belangrijk vinden terwijl ze bleven bezuinigen op de zorg. Maar het heeft niet zo veel zin om boos te blijven. Ik kijk liever naar wat we wél nog hebben. Nederlanders hebben het altijd nog zó veel beter dan heel veel andere mensen, ook in coronatijd.

Onze kerstboom staat en hij ziet er prachtig uit.

We gaan weliswaar niet meer naar musea deze wintervakantie maar opa en oma kunnen, mits we allemaal klachtenvrij blijven, gewoon een keertje op bezoek komen. We wonen nog steeds in een fijn huis met een bos om de hoek. Ik kan thuis werken. We gaan koekjes bakken. Zonne mag aan haar boek schrijven zo veel ze wil nu de scholen vanaf morgen dicht zijn en ze hoeft geen instructies meer te volgen over spellingsregels die ze al lang kent en toepast. En misschien kunnen we zelfs wel een dagje of twee – drie naar het boshuisje van familie toe, zijn we er toch even uit.

Zonne mag wél af en toe afspreken met haar vriendinnetjes. En we gaan zelfgemaakte wafels eten. Puzzels maken. Lekker dansen op foute kerstmuziek. We maken een bucketlist en gaan iedere dag grabbelen en we maken er iets van met elkaar.

46 gedachten over “Eén keer dan. Een verhaaltje over corona.

 1. Wat een fijn stuk in de tijd dat alles tegen het licht wordt gehouden. Ik werk in een ziekenhuis. Niet in de frontlinie maar ik zie de maskertjes die in de gezichten zijn gegraveerd, terwijl de rest van Nederland roept dat ze die maskers niet willen. Omdat ze ongezond zijn. Tja, in de zorg werken we er al jaren mee, denk ik dan. Ik zie de lege bankjes in de poliklinieken. Omdat er minder patiënten worden toegelaten. Iets met uitstel van zorg. Je zult maar op de lange baan geschoven worden.

  Het is verschrikkelijk, dat Covid gebeuren. Niet alleen wat het qua ziekte doet met een mens, lichamelijk of geestelijk, meer nog vind ik het niet om aan te zien wat het met onze maatschappij doet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Echt heel erg bedankt voor dit stukje , ik reageer nooit , maar ik had het echt even nodig , gelukkig dat er nog mensen zijn zo als jij die er ook zo over denken ,
   En je beschrijft het zo mooi ,
   Nogmaals dank , en heel veel gezelligheid deze weken met je dochter , ze heeft een fijn nest zo te horen bij jou !

   Geliked door 2 people

 2. Dank je wel voor je blog. Ik werk op een covid afd ziekenhuis en veel reguliere zorg is afgeschaald. Ik hoop dat er spoedig vaccinaties worden gepland. Covid is echt heel erg vervelend. Pas goed op elkaar. Beste wensen voor een gelukkig en gezond 2021

  Geliked door 1 persoon

 3. Goed gedaan Mariimma! Ik weet aan welke blogster (Noorwegen) je refereert Wat een dom uilskuiken! Ik ben blij dat jij een goed onderbouwd tegengeluid laat horen.

  Fijne feestdagen samen met je dochter.

  Geliked door 1 persoon

 4. Zo blij met een nuchter blog over Covid-19. Amen!

  Het zijn vooral mensen met teveel vrije tijd die zich verliezen in allerlei complottheorieen en oh ja, mijn tante van 95 had het ook, dus zo erg is het niet. Je gaat er niet dood aan, zie je wel.

  Dank je voor dit blog. Een mooi tegengeluid.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ken een paar mensen die ‘lichte corona’ hebben gehad. Ze hadden geen ziekenhuisopname nodig, maar hebben maanden later nog steeds klachten.
  Ik vraag me af of de virusontkenners weleens met mensen gesproken hebben die corona hebben gehad. Of ze gehoord hebben over de klachten die mensen na maanden nog hebben.

  Geliked door 1 persoon

 6. Amen, amen en amen.

  Al heb jij het wel over heel veel rare dingen waar ik dan gewoon helemaal nog nooit over gehoord heb. Al die complottheorietjes en gekkies …
  Mijn vertrouwen in de mensheid heeft helaas wel wat knauwtjes opgelopen.

  Enne: hoe gaat het met jou en je ‘vriendin’?

  Geliked door 1 persoon

  1. Hear hear. In onze directe omgeving nog geen sterfgevallen of ernstig zieken, gelukkig, maar iets verder weg wel talloze werkrelaties met meer of minder ernstige klachten. En ik snap het hoor. IK heb zelf nog geen kuchje gehad sinds maart en voel me meer dan prima. Dan is het gek om aan te voelen dat er zo’n risico – letterlijk – in de lucht hangt. Maar ik geloof ook niet in een complot. Sterker: ik heb genoeg gezien in politiek en dergelijke om te weten dat het allemaal veel simpeler is dan we zouden denken met z’n allen. We zijn niet in staat tot een complot, denk ik eerder.Bovendien: al zou een enkeling het nastreven, ik geloof echt (noem me maar naïef) dat de meeste mensen geen boze opzet hebben, maar eerder het goede proberen te doen. De juf van onze jongste zoon (10) nam ontslag om vanaf de herfstvakantie voor een complotkrant te gaan werken. Daar schrok ik wel van. Iemand die je toch als redelijk weldenkend inschat (hoewel ze al wat apart was, maar dat mag, he) en met flinke invloed op mijn kind die kennelijk – in mijn ogen – toch zo van het pad af is geraakt

   Geliked door 1 persoon

 7. Goed verhaal. Zeer herkenbaar.

  Wat het andere geluid (dit geluid) laten horen op de diverse social media. Dat gebeurt nog steeds, maar met name de groep anti weigert dat te lezen, maakt de schrijver uit voor sheepel en adviseert onderzoek te gaan doen.

  Volgens mij zijn het juist de mensen die corona serieus nemen de mensen die beide kanten van het verhaal bekeken hebben.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik ben het met je eens wat het coping mechanisme betreft. Voor een deel van de mensen zal het inderdaad geen bewuste keuze zijn, voor het andere deel wel. Die mensen waren al voor de C-crisis van het padje af. Mensen geloven graag het ongeloofwaardige…

    Geliked door 1 persoon

 8. Wat heb je dat goed verwoord. En zo fijn om te lezen in de reacties dat er nog meer mensen zijn die niet in complotten geloven, die blij zijn met wat we wel hebben en kunnen en die zien wat voor een druk er op de gezondheidszorg staat door Covid-19 infecties.

  Dankjewel!

  Geliked door 2 people

   1. Ja ergens heb ik ook dat idee. Je hoort nu vooral tegengeluiden. Maar niet over bv. hoe het er echt aan toe gaat op een IC of een andere afdeling binnen het ziekenhuis of bij revalidatie. Wat betekent het nou daadwerkelijk? Hoe werkt het nu met zo’n vaccinatie goedkeuren? En daar ook filmpjes ( 😉 ) van delen. Even snel denkend hoor allemaal. Zelfde strategie eigenlijk gebruiken, namelijk dat soort info delen en veel.

    Geliked door 2 people

 9. Fijn om eens een mening te horen waar ik helemaal achtersta. Eerlijk gezegd vind ik de lockdown ook wel geruststellend. Mijn 11- jarige dochter is thuis van school, maar we maken het gezellig, en misschien soms zal het minder gezellig zijn, maar zonder lockdown kan het ook ongezellig zijn.

  Geliked door 2 people

 10. Wat een verademing om dit blog te lezen. Hartelijk dank. Af en toe te vermoeiend om “dat andere geluid” te moeten aanhoren. Het is moeilijk voor iedereen in diverse opzichten door diverse redenen. Maar om daar een groter complot achter te zoeken.. Life s*cks ook gewoon wel eens zonder reden…

  Geliked door 2 people

 11. Fijn stuk! Ik kan ook echt niet bij de kronkels van mensen die denken dat het virus gebruikt wordt om de mensheid “eronder” te krijgen. En feiten verdraaien door het te vergelijken met griep, maar inzake griep is er tenminste nog een vaccin, dat ws mijn leven al gered heeft. Nu de tijd tot vaccin nog doorkomen en dat gaat ons ook wel goed af, het thuis leuk maken en af en toe een dipje dat nooit lang duurt. Ik wens je alvast fijne (feest)dagen met veel fijne momenten!

  Geliked door 2 people

 12. Ik ben het helemaal met jou eens en ik vind dat jij alles zo goed kunt verwoorden. Hulde.
  Wat ik nog wil toevoegen: ik merk dat ik met terugwerkende kracht méér nog geniet van alles wat vroeger wel kon, en waar ik niet zo bij stil stond. Kleine dingen (ook grootte) en wat was dat bijzonder!
  Fijne vredige kerstdagen toegewenst.

  Geliked door 2 people

 13. Wat heb je het weer prachtig verwoord. Ik verbaas mij ook erover dat mensen een mening kunnen vormen gebaseerd op slecht gemonteerde filmpjes, lollige vloggers etc. Over zulke belangrijke, ingewikkelde kwesties.
  Veel plezier de komende weken.
  De komende twee weken ben ik vrij en wij gaan ook het beste van maken. Ik mis wel het contract met vrienden en ik merk dat ik er somber van word. Dus ga ik af en toe met iemand afspreken en het liefst buiten voor een wandeling.

  Geliked door 3 people

 14. Zo klaar met al die complotkikkers!!!! Onze jongste zoon is echt vreselijk ziek geweest in maart. Geen onderliggend gebrek. Topsporter. Opgelopen bij een uitvaart van iemand. Middelste zoon is druk bezig met de ontwikkeling van het vaccin. Hoezo geen onderzoek naar gedaan? Er wordt keihard gewerkt.
  Het is inderdaad veel makkelijker om filmpjes te refereren die nergens over gaan. Fijne feestdagen voor jullie

  Geliked door 2 people

  1. Er wordt inderdaad keihard gewerkt aan dat vaccin, al sinds januari en vaak ook in de weekenden. Ook vakanties worden opgeschort.
   Mensen die hier zo hard aan werken verdienen het niet dat zo negatief gedaan wordt over die vaccins en dat er wordt geinsinueerd dat de ontwikkeling ervan een onzorgvuldig proces is.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik denk ook dat ik weet wie je bedoelt. Ik zag ook dat je mijn reactie like-te daar. Ik blijf met haar in gesprek, ook al vind ik dat soms vermoeiend 😓.
    Maar ik ‘ken’ haar al zo lang, dat ik de vriendschap niet wil laten schieten. Vergelijkbaar met jouw vriendin. Maar het is makkelijker van achter een schermpje, ik weet niet of ik dat face-to-face had gekund.

    Geliked door 1 persoon

   2. Op sommige bloggers kan ik beter niet reageren.

    Maar wel klasse dat jouw en ook wat andere reacties niet zijn weg gehaald. 👍🏻

    Like

 15. Na een lange ziekenhuisopname, al of niet op de IC problemen met functioneren in het dagelijks leven ondervinden, is heel normaal. Het post IC syndroom heeft niets met dit Corona virus te maken. Dit is zeker geen griepje. Griepjes bestaan niet. Dat zijn verkoudheden. Van griep wordt je ook heel ziek, met mogelijk maandenlange restverschijnselen. Covid19 is echter ook niet het killer virus waar het in eerste instantie voor werd aangezien. Een klein percentage wordt heel erg ziek, een veel groter percentage een beetje en een hele kleine groep blijkt immuun. Gelukkig mogen we hier geloven wat we zelf willen en dat ook uitspreken.

  Like

  1. Ik heb het post-ic syndroom, zoals jij het noemt, niet genoemd in mijn blog. De twee voorbeelden die ik noem met langdurige klachten na corona hebben niet op een IC gelegen.
   Jouw hele post IC verhaal heeft niets met mijn blog te maken en inderdaad dus ook niet met mijn visie op corona.

   Dat er ook na de griep restverschijnselen zijn, staat ook helemaal los van mijn verhaal. Dat gaat namelijk over corona.

   Verder noem ik corona ook niet een killer virus. En je percentages zijn wel erg ruim en vaag omschreven waardoor je conclusie nergens meer over gaat.

   Je mag je best uitspreken, prima. En geloof ook vooral wat je wil, helemaal prima. Maar je reactie heeft helemaal niets met mijn blogpost te maken.

   Geliked door 1 persoon

 16. Amen, amen en amen.
  Ik werk in zo’n ziekenhuis wat niet alleen vol ligt met corona+patiënten, maar inmiddels ook weer met mensen die iets anders mankeren, wat de druk nog hoger maakt dan eerder dit jaar. Gek genoeg hoort de buitenwereld alleen de IC-cijfers en beweert dan dat het onzin is.

  En ook bijzonder dat je niet bent opgeleid om een vaccin te kunnen ontwikkelen, maar kennelijk wel kunt zeggen dat het dan te snel ontwikkeld is en ook nog denkt te kunnen oordelen over de werking van specifieke ingrediënten.

  We gaan er inderdaad weer het beste van maken. Ik hoop dat dat vaccin er snel is en dat onze levens ergens in 2021 weer richting normaal kunnen, tot die tijd moeten we het weer met onze kleine kring doen. Ik hoop dat iedereen dat kan respecteren voor zichzelf en zijn/haar medemens.

  Fijne dagen M&Z

  Geliked door 1 persoon

 17. Helemaal mee eens. Ik woon alleen dus hoef ik alleen voor mezelf te zorgen. Heb een warm huisje, genoeg inkomen en genoeg te eten. Een autootje om naar een bos te rijden om lekker te gaan wandelen. Een heleboel vriendinnen om uren aan de telefoon te hangen. Ik verveel me geen moment. Maar ik snap goed dat dit een luxe positie is en dat veel mensen het veel slechter hebben dan ik. Maar om nou te gaan zeuren dat ze niet op vakantie kunnen. Dat vind ik dus niet kunnen.

  Geliked door 2 people

  1. Ik snap ook wel weer dat sommige mensen echt niet alleen kunnen zijn, hoor. Maar deze mensen zouden volgens mij prima zo om de dag een fysieke afspraak met iemand kunnen maken. Dus ook dán denk ik… soms…. tja…

   Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s