Wat ik in 2020 bereikte: de beleggingen

Ik ben dol op goede voornemens. Niet dat ik me er altijd aan hou, dat niet. Maar het maken van goede voornemens en het stellen van doelen geeft me het gevoel dat er altijd weer ruimte is voor ontwikkeling. Ik vind dat een fijn gevoel.

Ik dacht: laat ik maar een miniserie maken van wat er in 2020 terecht kwam van mijn doelen en voornemens, met een vooruitblik naar 2021. Zeg maar zoals je bij Netflix ziet. Maar dan anders.

Ik vertelde al over het aflossen van mijn hypotheekschuld. Vandaag vertel ik over wat ik met beleggen deed.

Eerst betalen, dan buffers, dan beleggen.

Voor mij zijn de eerste maanden van het jaar altijd erg duur. Ik betaal dan de voorlopige aangifte inkomstenbelasting plus de aanslag zorgverzekeringswet, er ligt een BTW-rekening over het 4e kwartaal van het voorgaande jaar (en die zijn altijd hoog), er is een ziektekostenverzekering en de gemeentelijke heffingen moeten betaald.

Dat kan allemaal verspreid over het jaar betaald worden maar in de loop van de tijd heb ik ontdekt dat ik het eigenlijk wel fijn vind om alles in één klap te betalen zodat ik dan de rest van het jaar weer kapitaal op kan bouwen. Dus ook in 2020 had ik vanaf maart lage lasten.

Omdat mijn buffers – ondanks alle rekeningen in de eerste maanden van 2020 – niet terugzakten naar nul en ik na februari alweer kon aanvullen, heb ik in de loop van 2020 besloten om het BV-geld dat nu nog op de bank staat, versneld te investeren in beleggingen. Deze bankrekening was flink gevuld door de verkoop van mijn vorige huis (ik had een hypotheeklening bij de BV die ik in één klap afloste) en dat geld stond nog op een spaarrekening stof te verzamelen en overbodige bufferleenbank te spelen. Maar inmiddels heb ik buffers in privé. En bovendien heb ik nu een paar jaar ervaring opgedaan met beleggen. Ik heb mijn maandelijkse inleg sinds 2017 langzaam steeds wat meer verhoogd omdat ik het mezelf gunde om te wennen aan fluctuaties van de markt. De beurs is best wat op-en-neer gegaan de laatste tijd en dat deed mij niks, ik beleg immers voor de langere termijn.

Tijd om de zevenmijlslaarzen aan te trekken, dus!

Even” extra geld in de beleggingen investeren…..

Ik verhoogde in 2020 de vaste maandelijks inleg in de BND-beleggingsrekening die op naam van de BV staat. Daarnaast kocht ik ook in privé aandelen bij (van alles een beetje: individuele aandelen maar ook in de in FIRE-kringen zo geliefde ETF’s). Ik kocht wat extra op gunstige momenten, bijvoorbeeld toen de beurs dipte tijdens de eerste coronagolf.

Voor de groei van mijn portefeuille was 2020 een goed jaar. De waarde van mijn beleggingen, privé en BV samen, groeiden in 2020 met het bizar hoge bedrag van €63.220. Deze groei werd deels veroorzaakt door extra inleg (76% van de groei), maar deels ook door de dividendinkomsten en de gegroeide waarde van de beleggingen (de overige 24%). Het was dus een goed jaar.

Voordat u denkt dat ik een ton of twee per jaar verdien: ik heb nu wel (veel) minder geld op de bank staan dan in december 2019. De bodem van de BV-bankrekening komt langzaam maar zeker in zicht en dit wordt slechts deels gecompenseerd door de buffer die ik in privé opbouwde. Ik kan me dat permitteren omdat mijn vooruitzichten voor de inkomsten van volgend jaar goed zijn en mijn vaste lasten blijven afnemen. Ik blijf dus gewoon doorgaan met BV-geld overhevelen van de bank naar beleggingen en daarnaast blijf ik ook in privé aandelen bijkopen.

En het komende jaar?

Door te beleggen werk ik aan mijn toekomstige inkomen, door mijn hypotheekschuld versneld af te lossen verlaag ik mijn toekomstige uitgaven. Beide keuzes zorgen ervoor dat ik steeds minder geld hoef te verdienen met mijn werk òf dat die sneeuwbal steeds harder groeit.

Ik zal dus ook in het komende jaar blijven beleggen. De inleg in mijn BV heb ik inmiddels opgehoogd tot €2.000 per maand voor het komende jaar en wanneer er weer een keer een dip komt, zal ik dit bedrag eenmalig verder verhogen, zoals ik dat ook tijdens eerdere dipjes deed. Ik ga dus sowieso €24.000 investeren in beleggen. Mezelf kennende zal er daarnaast ook in privé bijgekocht worden.

Zo komt die financiële onafhankelijkheid, waarbij mijn passieve inkomen hoog genoeg zal zijn om ervan te leven, vanzelf steeds dichterbij!

Foto door Pixabay op Pexels.com

6 gedachten over “Wat ik in 2020 bereikte: de beleggingen

  1. Wauw, €63.220 euro. Wat een hoog bedrag! Nu snap ik dat het met wat broekzak-vestzak gepaard gaat, maar dat zijn toch serieuze bedragen. En het jaar is nog niet eens om 🙂
    Een mooie opmaat naar een fantastisch 2021!

    Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s