Wat ik in 2020 bereikte: de buffer

Ik ben dol op goede voornemens. Niet dat ik me er altijd aan hou, dat niet. Maar het maken van goede voornemens en het stellen van doelen geeft me het gevoel dat er altijd weer ruimte is voor ontwikkeling. Ik vind dat een fijn gevoel.

Ik dacht: laat ik maar een miniserie maken van wat er in 2020 terecht kwam van mijn doelen en voornemens, met een vooruitblik naar 2021. Zeg maar zoals je bij Netflix ziet. Maar dan anders.

Ik vertelde al over het aflossen van mijn hypotheekschuld en ook schreef ik een blogartikel over mijn beleggingen. Vandaag vertel ik over de derde “poot” van mijn financiën: de buffer. Dat is ook de laatste van het financiële deel van mijn doelen en voornemens, trouwens.

Bufferdoelen 2020.

Omdat ik niet langer BV-geld wil gebruiken om van te lenen als het weer eens zo laat is, besloot ik om de rekening die ik gebruik voor alle uitgaven te verhogen naar €10.000. Onder “uitgaven” voor deze buffer versta ik dan alle “consumentenuitgaven” zoals zorgverzekering, gemeentelijke heffingen en een nieuwe badkamer. Daarnaast wilde ik het bedrag op mijn zakelijke spaarrekening verhogen naar €25.000. Deze zakelijke spaarrekening kan ik aanspreken voor grote zakelijke rekeningen, de aangifte inkomstenbelasting en het uitkeren van mijn salaris in tijden dat er minder geld uit dan in gaat.

Hoe het ging.

De BV buiten beschouwing latende, begon ik 2020 met een bedrag van iets meer dan €17.000 op mijn bankrekeningen, alles samen (zakelijk en privé). Dat lijkt een heel bedrag, maar bedenk dan vooral dat ik daar dus nog wél al die rekeningen van het eerste kwartaal van moest betalen. In maart had ik nog maar een paar duizend euro over op alle bankrekeningen samen.

Want… voorlopige aangifte inkomstenbelasting, BTW over q4 (altijd een flinke smak geld), de gemeentelijke heffingen en de zorgverzekering. En ook omdat ik nog effe wat beleggingen kocht want dipje…. ahem….

Kortom: mijn buffer was in maart zo goed als leeg.

Vervolgens was daar corona en had ik het een paar maandjes behoorlijk benauwd: wat zou het effect van dit virus zijn op de budgetten van de organisaties waarvoor ik werk? Zou men mij nog willen inhuren?

Het antwoord was “ja”. Dus… na de zomer kon ik flink aan de slag met het ophogen van mijn buffer.

Natuurlijk had ik de discipline van een natte soepstengel. Sparen op een spaarrekening vind ik niet leuk, laat mij maar hypotheekschuld aflossen of beleggen. Dus het ging niet zo soepel allemaal om dat geld ook daadwerkelijk stof te laten verzamelen op een spaarrekening.

Beginstand en eindstand 2020.

Uiteindelijk lukte die €10.000 uitgavebuffer wel, en nog wat meer ook. Ik deed immers aan “doelsparen” voor vakantie en dat geld ging dankzij corona niet op.

De €25.000 zakelijke buffer of inkomstenbuffer, zoals ik het noem, haalde ik niet. Ik ben €8.993 blijven steken. Toch maak ik me geen zorgen. Ik heb namelijk nog voor meer dan €16.000 aan facturen uitstaan die binnen nu en een maand allemaal betaald gaan worden. Dan red ik die €25.000 nét niet. Maar goed genoeg, hoor. Mijn zorgen over lage inkomsten zijn er voorlopig niet, namelijk.

En het komende jaar?

Geld op een spaarrekening hebben blijf ik een beetje stom vinden. Het is saai en niet rendabel. Maar het is wél verstandig. Ik heb immers “ook al” geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en zeau…. Dus ja, het zal wel zo ongeveer die 10.000 plus 25.000 blijven. Of misschien dat ik die 10.000 nog wel wat ophoog zodat ik die rotte schutting kan laten vervangen. Of misschien kan die 25.000 wat minder als mijn hypotheeklasten weer wat lager zijn…

Het beste verstop ik die spaarrekeningen maar, bedacht ik me, om er pas weer aan te denken als ik in de piepzak zit.

Helpt u me dan herinneren?

Foto door Pixabay op Pexels.com

8 gedachten over “Wat ik in 2020 bereikte: de buffer

 1. Waarom heb jij geen AOV? Bewuste keuze?

  Toen de wederhelft vorig jaar voor zichzelf begon hebben we lang getwijfeld. Maar ik ken twee mensen in onze omgeving die na kankerbehandelingen hun ‘kantoorwerk’ niet meer konden volbrengen omdat er kennelijk toch het een en ander was aangetast.
  Terwijl ik altijd in termen van rolstoelen en afgezette handen dacht ofzo 🙂
  Dus toen toch maar verzekerd omdat er dus wel veel manieren zijn waarbij je niet meer kunt instaan voor je eigen inkomen.

  En verder: je hebt je sh*t gewoon goed voor elkaar. Chapeau.

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s