Voornemens 2020: leuke dingen doen.

Ik had nogal wat goede voornemens voor 2020 en aangezien het december is, het jaar bijna voorbij, kijk ik terug.

Ik schreef al het één en ander over mijn financiële ontwikkeling in 2020; over de buffer, aflossen en beleggen. En daarmee heb ik eigenlijk al veel te veel geblogd over geld. Dit zou immers het jaar worden waarin niet langer geld besparen en investeren in (meer) financiële onafhankelijkheid het doel zou zijn. Ik zou dit jaar vooral veel nadruk gaan leggen op leuke dingen doen.

En toen kwam corona en veel van de activiteiten die ik gepland had voor Zonne en mij, konden niet doorgaan.

Veel activiteiten gingen echter ook wél door. Zo gingen we ondanks corona en tussen de lockdowns in een aantal keer kamperen. Niet lang en niet ver. Vaak op een leuke plek maar één keer op een stomme camping. Er was niet altijd evenveel keuze. Eerlijk gezegd baalde ik ervan dat de Sunnybus inmiddels een andere eigenaar had gekregen want zij had ons veel vrijheid kunnen opleveren, maar Sunny was op en het was goed dat ik haar had verkocht.

We bezochten in 2020 ook heel veel musea. Soms was dat één of ander mini museum waar we na tien minuten wel uit gekeken waren, maar ook in dát museum bleven we uiteindelijk nog best een tijd. Omdat we zoekwedstrijdjes deden. Omdat we elkaar een rondleiding gaven in fantasietaal. Omdat we verhalen verzonnen bij schilderijen die zomaar waar hadden kunnen zijn.

Wij hebben ook honderd puzzels gemaakt in 2020. Of toch in iedere geval enkele tientallen. Ik kan even geen puzzel meer zien maar toch genoot ik van het samenwerken, de gesprekjes die alle kanten op gingen. Mijn dochter is inmiddels negen, ze is geen klein meisje meer. Ze is zich echt aan het ontwikkelen tot een uniek persoontje en ik kijk mijn ogen uit, ik vind het fijn om af en toe intensief met haar samen te zijn en haar ontwikkeling te volgen. Bijvoorbeeld door met haar te kletsen tijdens het maken van een puzzel. Dat is puur genieten.

Maar nog even over die musea… ook in de kerstvakantie stonden er veel musea op de planning maar daar ging een streep door. Daarom zitten we nu middenin een spelletjestoernooi. De stand was 5-2 voor mij na de Skip-Bo dag, maar tijdens de Carcassone-dag kwam Zonne sterk terug. Het blijft spannend.

Ook hebben we al een paar dagen veel plezier met de stenen die we in de loop van de tijd hebben geverfd (zie hier bijvoorbeeld). Die zijn we namelijk aan het verstoppen in het bos. Voor de eerlijke vinder. En iedere dag gaan we samen met Pippa kijken of ze er nog zijn.

We stonden in de rij om de bieb te bezoeken, zeg nou eerlijk, wanneer maak je zoiets nou mee…..?!

In die rare coronajaar heb ik vaker dan eerder beseft wat een luxe het is om gewoon naast een prachtig mooi bos te wonen. We gingen er veel naartoe. Ik wandelde uren en uren met Pippa in dit bos. En ook met Zonne was ik er veel te vinden. We bouwden een keer een hut. We deden speurtochten. We gingen op avontuur. We zochten paddenstoelen.

Een mooi bij-effect van al dat gewandel met Pippa was ook wel, dat ik veel buurtgenoten – de soort met hond – heb leren kennen. De oude meneer van 80+ die altijd vrolijk groet en graag een praatje maakt. De buurvrouw met poedel die gewoon eigenlijk hetzelfde kapsel heeft als haar hond en van wie ik ontdekte dat haar kinderen vroeger dezelfde school hebben bezocht als de mijne nu. De styliste die soms een beetje roddelt en aan wie ik om die reden vooral nooit te veel over mezelf vertel, ook al stelt ze soms behoorlijk persoonlijke vragen. De al wat oudere stoere mevrouw die onverwachts ver kan gooien met ballen en stokken. De hele grote potige hond, wiens eigenaar net zo groot en net zo potig is. De mevrouw met de windhond die altijd wat verlegen is. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik heb ook ontdekt dat bijna alle hardlopers vinden dat zij in het midden van het pad mogen lopen en dat jij voor hen opzij moet gaan, corona of niet.

Anyway. Leuke dingen. Ik had eigenlijk vooral veel tripjes in gedachten gehad: naar Schotland, naar Frankrijk, waar dan ook. Dat liep even anders dit jaar. Het vergde meer creativiteit dan anders en soms was er verveling dit jaar. Dan liep het creatieve proces even vast. En ik werkte ook meer dan dat ik tevoren gedacht had. Dat was niet altijd makkelijk te combineren met een kind dat toch wel veel thuis was.
Toch waren er leuke dingen. De kleine activiteiten. Die je soms vergeet maar die het leven toch wel kleur hebben gegeven, dit rare coronajaar.

7 gedachten over “Voornemens 2020: leuke dingen doen.

 1. Wat een ervaring, in de rij voor de bieb! Bij ons nog geen rijen gezien. Ik kon ongestoord privé mijn gereserveerde boeken ophalen.
  Ik snap je gevoel over het bos, ik woon ook naast het bos, zo heerlijk! Mijn ervaring met wandelen en hardlopen in “mijn” bos is gelukkig positiever, vrijwel iedereen houdt zo goed rekening met elkaar 🙂 Daar word ik vrolijk van in deze gekke tijden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat hebben jullie er samen een mooi jaar van gemaakt, ondanks alle beperkingen – of juist dóór alle beperkingen! Zo kan het dus ook. Dichtbij huis je vertier zoeken, creatief door een museum lopen (geweldig: in een fantasietaal, of je eigen verhalen verzinnen bij schilderijen!) Ik mag hopen dat heel veel mensen het afgelopen zo flexibel en creatief zijn geworden (of geweest) als jullie, en dat het besef doordringt dat ‘het oude normaal’ niet meer houdbaar is, dat we ons hoe dan ook zullen moeten aanpassen. Want 2020, dat ‘was’ nog maar een begin… Ga zo door in 2021 dus ❤️

  Geliked door 1 persoon

 3. De leeftijd van Zonne lijkt me een heel leuke! Mooi dat jullie samen zoveel herinneringen hebben kunnen maken dit jaar.

  Onze strategie met hardlopers en wielrenners die graag hun ruimte claimen op het pad is dat wij exact hetzelfde doen, ofwel tot het allerlaatst, ofwel tot zij besluiten wat ruimte te maken. Dat laatste gebeurt verrassend vaak en is grappig om te zien 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja zo doe ik het ook. En dan soms , als ik degene ben die op het laatste moment opzij gaat, uitvoering bedanken voor het opzij gaan en de passanten in opperste verwarring achterlaten… 🙃

   Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s