Doorzetten en flexibel zijn in 2020

Het vroeg wat van je flexibiliteit en ook flink wat doorzettingsvermogen, dit jaar. Nou was ik daar blijkbaar al in geoefend want waar ik veel mensen hoor roeperen dat ze “Nu Wel Genoeg Hun Best Gedaan Hebben” en ook merk dat mensen toch hier en daar de grenzen opzoeken en eroverheen gaan qua gedrag, houd ik me nog gewoon aan die coronaregels zoals ik me er ook in maart aan hield. Kleine moeite. Er kan immers nog heel veel wél.

Mensen zijn verwend, is mijn voorzichtige conclusie. En om hun gedrag goed te praten focussen ze op die paar keer dat ze wél hun best deden of ze hebben er alle belang bij om te vinden dat er sprake is van “onevenredige strenge regels” waarbij ze het fijn vinden om appels met peren, die nu eenmaal onvergelijkbaar zijn, toch met elkaar te vergelijken.

Bijvoorbeeld dat ze “niet snappen” waarom die éne winkel wel open is en de anderen niet.
Persoonlijk verspil ik mijn energie liever niet aan dat geroeptoeter. Ik vind het ook wel grappig dat mensen die zeggen dat het ze te doen is om kwaliteit van leven, vervolgens blijk geven dat ze enorm veel tijd doorbrengen in het zich verdiepen in complottheorieën. Online. Skippend klikkend en zappend. Ze hadden ook een fijne wandeling kunnen maken.

Als je al jarenlang behoorlijk gedisciplineerd een deel van je inkomen opzij kunt zetten voor het aflossen van je hypotheek en het investeren in een vroegpensioen en als je al jarenlang niet toegeeft aan leefstijlinflatie en je huis dus niet volstouwt met overbodige zooi en gewoon een bescheiden autootje hebt, geen laatste mode – garderobe, niet wekelijks in de kroeg hangen of naar een restaurant en niet drie keer per jaar een vliegvakantie boekt, dan is het misschien wel makkelijker om je niet zo druk te maken. Dan maak je gewoon een puzzel, je doet een gezellig spelletje en zet een kopje thee voor jezelf. Glimlachend en genietend.

Gisteravond dansten Zonne en ik een uur lang op slechte kersthits. Was ook leuk. En helemaal coronaproof.

Het stormt buiten en ik houd van dat geluid. Ik zit alweer een paar uurtjes heerlijk te werken op zolder. De zakelijke administratie is bijgewerkt. Ik dingsboemde wat werktaken vooruit. Mijn eerstvolgende deadline is in de tweede week van januari maar omdat januari in het teken zal staan van de combinatie van thuisonderwijs en thuiswerk, werk ik deze kerstweken graag aan de grote taken. Vandaag kan dat. Er is een vriendinnetje op bezoek. Ik mag niet beneden komen want de twee dames bereiden een verrassing voor. Dus ik zit op zolder. Ik werk. Op zondag. En stel dat god bestaat dan vindt ze het vast een goed idee dat ik een beetje flexibel ben in mijn werktijden. Want door vandaag te werken heb ik morgen, als er géén speelafspraakje is, weer tijd voor het vervolg van de grote spelletjestoernooi.

Ik bedacht dat dat wel de thema’s van 2020 bleken te zijn: doorzetten en flexibel zijn. En misschien ook wel: het vermogen om van de kleine dingen te genieten (daar schreef ik gisteren al over) en plannen aan te passen.

Ja. Dat is voor mij toch wel 2020 in een notendop.Foto door Markus Winkler op Pexels.com

27 gedachten over “Doorzetten en flexibel zijn in 2020

 1. Je schrijft ‘Ik vind het ook wel grappig dat mensen die zeggen dat het ze te doen is om kwaliteit van leven, vervolgens blijk geven dat ze enorm veel tijd doorbrengen in het zich verdiepen in complottheorieën.’ Wat jammer dat je er zo tegenover staat. Dat mensen die zichzelf (naar mijn idee heel terechte) vragen stellen over de consequenties van alle maatregelen, die op zoek gaan naar informatie, door jou weggezet worden als ‘verdiepen in complottheorieën’. Ik denk dat het goed is als je geïnformeerd ben. Dat je achteraf niet hoeft te zeggen ‘Wir haben es nicht gewusst’. Het is één van de naarste bijverschijnselen van deze crisis: dat weldenkende mensen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan omdat er helemaal geen ruimte meer is voor compassie, voor begrip voor wat de ander nodig heeft.

  (Link verwijderd door mariimma, geen links naar complottheorieën op mijn blog)

  Like

  1. Kritisch zijn, prima! Wat mij enorm tegen de borst stuit en waar ik weinig begrip of compassie voor op kan brengen zijn mensen die zich nu ongeveer 1jaar “verdiepen” in alles rondom covid 19 (waar niemand nog iets vanaf weet). En die daarna “zeer kritisch” te keer gaan tegen wetenschappers die jaren en jaren gestudeerd hebben en het ook niet precies weten, omdat het namelijk een NIEUW virus is! Die mensen die vanuit hun vermeende superioriteit de zogenaamde mainstream media zwartmaken, verdacht maken. Die ophitsen tegen politici, die anderen vanuit hun vermeende superioriteit “schaap” noemen. Ik noem dat niet kritisch, ik noem dat ziek!! Zij lezen alleen wat hun vooroordeel/mening al bevestigt. En meer, en meer, en meer…… Dit noemt men het bevestigings vooroordeel oftewel de confirmation bias.

   Geliked door 3 people

  2. Kritisch betekent in de meeste gevallen dat je ‘tegen de gevestigde orde moet zijn’. Ik ben kritisch, maar sta achter de maatregelen, geloof niet in complotten en wacht (on)geduldig op het moment dat ik het vaccin mag ontvangen. Dan ben je een ‘schaapje’. Want je bent voor of tegen, er is geen middenweg en dus geen discussie mogelijk.

   Overigens zou ik ook niet op zoek zijn naar de discussie, wat een verspilde energie! Het verandert er nl niet van. Als iedereen ipv die discussie z’n energie zou steken in het voorkomen van besmettingen verspreiden, dan kunnen we straks SAMEN zeggen dat we het opgelost hebben.

   Je kunt niet altijd alles maar goed vinden en het ermee eens zijn. Maar om daar m’n dagen omheen te bouwen ‘op de barricade’? Nee. Ik hecht dan nog steeds meer waarde aan dat wat wél kan, met m’n gezin en m’n werk.

   Geliked door 3 people

   1. @Anushka: het was dan ook geen opening van discussie, maar mijn mening. Er worden teveel discussies gevoerd, waar mensen kennelijk veel energie voor (over) hebben.

    Geliked door 2 people

  3. Nou, het enige dat ik nodig heb is dat je minstens anderhalve meter bij me vandaan blijft, een mondkapje draagt in de binnenruimte en je laat testen als je verschijnselen van Covid-19 denkt te hebben.
   Verder hoop ik snel gevaccineerd te kunnen worden zodat ik en vele anderen niet meer ziek zullen worden door Corona.

   Geliked door 2 people

 2. Kan me wel voorstellen dat je als je dit jaar niet “normaal” afscheid hebt kunnen nemen/uitvaart bijwonen van mensen die je lief zijn; of als je mantelzorger bent (altijd al moeilijk) en/of mensen die je lief zijn niet mocht bezoeken in het verzorgingshuis, dat je het een moeilijk jaar vond.

  Ik moet zeggen dat dit regelmatig door mijn hoofd ging, wat een “geluk” dat ik nog normaal voor mijn x heb kunnen zorgen, dat y dit niet meer hoeft mee te maken, dat we het verdriet om z nog hebben kunnen delen met zijn allen.

  Mensen die klagen over feestjes die niet door gaan heb ik dan minder medelijden mee.

  Zag laatst ergens een kop in een of andere krant, van een oudere heer die mensen opriep “stel je niet zo aan, in de oorlog zaten we 5 jaar in lockdown”. Dat zet het wel in perspectief. En in deze lockdown hoef je ook nog eens geen honger te lijden, vooralsnog is alles nog volop te koop.

  Geliked door 2 people

   1. Ook mijn idee: in de oorlog stonden alle levens in het beste geval stil en was er ook nog eens nauwelijks iets te eten en veel ijzige kou.
    Wij hebben gewoon alles, maar dan niet in grote groepen en niet buitenshuis. Wees creatief, ga in je eigen huis ‘uit eten’, leer nóg lekkerder koken, verzin spelletjes, lees mooie boeken, doe een mini-cursus wat-dan-ook via youtube, videobel met de vrienden, sport in je woonkamer of tuin. Er kan echt zoveel!

    Geliked door 2 people

  1. Ik denk dat je de brief van een 84 jarige meneer in het AD bedoelt (kun je zelf opzoeken want linkjes plaatsen mag hier niet). De gevoelens van die meneer mogen er natuurlijk zijn. Net als de gevoelens van de kankerpatient die na zware chemo en stralingstherapie , het covid-19 virus maar een lachertje vind. Niet alleen betreft het overlevingspercentage, het ziek zijn, maar ook de nasleep voor de rest van je leven. Stel je niet zo aan!? is dan denk ik niet zo een gekke opmerking van mij als ex-kanker patient. Kijk, op die manier kun je covid ook in perspectief zetten. Alle gevoelens omtrent dit virus begrijp ik en ook hoe iedereen erop reageert. Daarom is discussie wel belangrijk, niet alleen over de maatregelen maar zeer zeker ook hoe de media (welk soort dan ook)alles weergeeft. Er zijn niet voor niets ook heel veel wetenschappers en mensen in de zorg die hun vragen hebben bij het huidige beleid. Dat zijn geen complot wappies of mensen die zeuren dat ze niet naar een feestje mogen maar vakmensen met een andere kijk op de zaak. Vakmensen die met hart en ziel om de maatschappij geven. Deze mensen moeten gehoord worden net als de 84 jarige meneer uit het AD.

   Like

   1. Ik heb geen enkele bezwaar tegen een discussie op dit niveau. Maar als mensen die er geen verstand van hebben, mensen die dat wèl hebben gaan bekritiseren op basis van oneigenlijke argumenten, zoals complotdenkers doen bij wetenschappers, haak ik af.

    Like

 3. We hebben het zo goed in dit land. Helaas ziet een aantal mensen dat niet en menen ze dat uitgebreid te moeten laten zien.
  Blij zijn met kleine dingen: dat is best fijn.

  Geliked door 2 people

 4. In 2020 was het inderdaad aanpassen, maar als ik soms ook lees dat mensen het een verschrikkelijk jaar vonden, dan denk ik ook wat heb je dan verder meegemaakt. Voor mijn gevoel erg weinig, wat op zich natuurlijk best fijn is. Voor mij was 2020 in die zin jammer dat we weinig konden omdat er in 2018 en 2019 door omstandigheden wel heel weinig quality time was en in 2020 we dat toch voor deel wilden “inhalen.” Het liep anders gezien 1 januari 2020 onze camper al afbrandde en net toen dat geregeld was de lockdown van start ging. Nu hoop ik wel vrij snel gevaccineerd te kunnen worden om weer meer naar buiten te kunnen, helaas ziet dat er op dit moment niet zo gunstig uit en dat vind ik lastig. Maar altijd op zoek naar wat wel kan. Je bent voor mij een meester in het verwoorden van de menselijke “psyche”. Altijd fijn te lezen naast zoveel onzinnig gezwets op social media. Ga zo door in 2021!

  Geliked door 2 people

 5. Als doorzetten en flexibel zijn de thema’s voor 2020 waren, verwacht ik voor 2021 de thema’s Volhouden en Wachten.
  Niet echt kernbegrippen voor ons verwende landje, waar veel mensen mopperen als de postbode niet binnen 24 uur alles brengt wat we willen consumeren.
  Ik ben met je eens dat het erg helpt om te kunnen genieten van kleine dingen. Veel plezier met je spelletjes met Zonne!

  Geliked door 2 people

 6. Mensen zijn zeker verwend. Gelukkig maar, toch? Het alternatief is dat het minder goed ging 🙂
  Het lijkt me trouwens heerlijk, dat je er voor kan kiezen om vandaag dingen te doen die je dan morgen niet meer hoeft te doen 🙂 Zo vrij!

  Geliked door 1 persoon

   1. Heelijk dat alles zo lekker doorloopt. Een verschrikkelijk jaar vind ik het ook niet. Wel hier en daar wat taai (man met eigen bedrijf in de standbouw en gedoe met thuisonderwijs en zorgintensief kind), maar vreselijk….. nee

    We zijn gezond, we hebben elkaar, we leven in een welvarend land waar er voor elkaar gezorgd wordt en we hebben een dak boven ons hoofd.

    Da’s veel om dankbaar voor te zijn. De rest (‘echt’ inkomen, uitjes, lieve naasten knuffelen) komt wel weer.

    Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s