Terugkijken op 2020: doelen en voornemens en wat er NIET van terecht kwam

Ik had nogal wat goede voornemens voor 2020 en aangezien het december is, het jaar bijna voorbij, kijk ik terug.

Ik schreef al het één en ander over mijn financiële ontwikkeling in 2020; over de buffer, aflossen en beleggen. En daarmee heb ik eigenlijk al veel te veel geblogd over geld. Dit zou immers het jaar worden waarin niet langer geld besparen en investeren in (meer) financiële onafhankelijkheid het doel zou zijn. Ik zou dit jaar vooral veel nadruk gaan leggen op leuke dingen doen. Dat lukte redelijk, maar die leuke dingen zagen er wel anders uit dan ik tevoren had kunnen bedenken. Want corona. Yep.

Maar wat er níet lukte? Best een boel, lees maar:

Een huisverbeterplan?

Zo  nam ik me bijvoorbeeld voor (het was zelfs doel 1, yep…) om een plan te maken voor het optimaliseren van mijn huis. Ik had vage plannen en die zou ik concretiseren, inclusief kostenplaatje. Zo zou ik makkelijker een keuze kunnen maken tussen alle duurzaamheidsplannen, die nieuwe badkamer, het afwerken van de zolder, het vervangen van mijn scheefhangende schutting en het vergroenen van mijn volledig betegelde voortuintje. Niet dat ik dat allemaal van plan was om in 2020 aan te pakken, integendeel. Maar de inventarisatie zou gemaakt worden.

Nou mensen. Daar deed ik niks aan. Het zijn nog steeds vage plannen. Geen plan is concreet geworden. Wat het isoleren van mijn vloer gaat kosten? Geen idee. Ik weet ook niet wat een nieuwe schutting kost. En dus gaf ik in 2020 geen geld uit aan het optimaliseren van mijn huis. Alles bleef hetzelfde. Ik kocht alleen een nieuw vloerkleed.

Een cursus

Ja de boeken liggen in de kast. Al een jaar. Ik had verwacht dat er wel weer een periode zou komen waarin ik relatief weinig werk had maar die periode kwam niet. Of eigenlijk kwam die periode wel, maar die viel samen met de voor mij geheel nieuwe taak van thuisonderwijs geven aan mijn dochter. Een cursus daar nog bij, dat was te veel van het goede. Volgend jaar dus. Misschien. We zien wel.

Vrijwilligerswerk

Ja ik startte met vrijwilligerswerk. Zoals ik me vorig jaar voornam. Ik werd beleidsmaker / bestuurder van de sportvereniging. Ik leerde lobbyen, ik leerde netwerken. Ik schreef moties en amendementen en wij blokkeerden en verfijnden wat bestuurlijke plannen. Zonder die cursus. Ik ben dus net zo’n amateur als de rest van de vrijwilligers. Right.

Vega / vegan

Nee, niet gelukt. Wel geprobeerd. We aten een paar weken vega en toen was ik weer even klaar mee. Ik vind af en toe vlees toch een fijne variatie. Dus nu eten we weer twee keer in de week een maaltijd met vlees. Dat was vorig jaar nog drie of vier maaltijden, weer een stapje minder. Ik gebruik ook geen melkproducten meer, Zonne wel. Die ontbijt met yoghurt en houdt van toetjes. Regelmatig zijn dat vegan toetjes maar soms ook niet. Babysteps, babysteps…..

Iets met vrienden en buren

Voor het vergroten van mijn sociale netwerk was 2020 niet het beste jaar. Toch leerde ik mijn buren beter kennen omdat de gemeente iets had bedacht met hoogbouw achter onze woningen met uitzicht in ons huis en tuin. Dat lijkt inmiddels weer van de baan en in de tussentijd leerde ik mijn buren kennen.

En oh ja, dat hondenwandelgroepje, dat is er inmiddels ook. Dus toch weer wat sociale contacten erbij. Eigenlijk heb ik dus bést wat bereikt op dit gebied. Gezien de omstandigheden….

En voor volgend jaar?

Ja natuurlijk komen er weer doelen en voornemens voor 2021. Maar daar ga ik nog even over nadenken.

Foto door freestocks.org op Pexels.com

7 gedachten over “Terugkijken op 2020: doelen en voornemens en wat er NIET van terecht kwam

 1. Via mijn werk heb ik een leuke coach gehad, hij coacht paralympics (waar ik soms nog contact mee heb). Hij leerde me, onder meer door zelf te laten zien dat als je je focus legt op wat je het meest aantrekt, je hier verder in komt. Hij is inmiddels Drents kampioen mountainbike.
  Met hem heb ik een soort tekening gemaakt waar mijn doelen op staan. En daarvan kies je er maar twee uit die echt de aandacht krijgen.

  Overigens: heb je ook nagedacht over bodemisolatie ipv vloer isolatie? Ik heb dit vorig jaar zelf gedaan. Met een beetje hulp van mijn vader met het aangeven van de zakken. Het was simpeler dan gedacht en beslist een aanrader. Zeker met tweedehandsmateriaal, dat daardoor al ontgast is. En een heeeel stuk goedkoper is.

  Like

 2. Ik had eigenlijk geen voornemens, maar heb in t afgelopen jaar wel veel verbeterd aan mijn ‘zijn’. Wij hebben gezinscoaching en daarin leerde ik mezelf (en m’n grenzen) ook beter kennen.

  Begin van het jaar zijn we hier ook voornamelijk vega gaan eten. Melk en toetjes nog voor man en kind, voor mij amandelmelk. Wel eieren (van vrije kipjes), heel soms vlees als ik t niet goed kan vervangen. Ik heb niet het doel volledig vegetarisch te etenh of zelfs vegan.
  Ik denk dat als iedereen de ‘babysteps’ zou doen, er al veel zou veranderen in de industrie.

  Al met al zie ik vooral veel wél behaalde doelen bij je hoor!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zie bij jou, anderen en mijzelf veel voornemens die gaan over doen of laten. Ik wil zelf meer voornemens maken/anders formuleren over ‘zijn’ of ervaren. Dus bv niet ik wil X kilo afvallen, maar ik wil mij gezonder voelen. Of meer tevreden zijn met wat ik heb, ipv nieuwe dit of dat kopen. Ik woon momenteel tijdelijk in Kreta en door de lange en strenge lockdown ben ik me al meer bewust van die tevredenheid. Ik heb je dit jaar weer met plezier gelezen, dankjewel. Wens jullie een hoopvol en gezond nieuwjaar.

  Like

 4. Voor alle (goede) voornemens geldt ‘babysteps’, denk ik. Niet te veel (of: ALLES) ineens willen. Dus met die vegan plannen komt het wel goed, net als met de rest…. 😉

  Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s