De wereld mooier maken.

**

Ik ben er ziek van, van alle negativiteit overal. Het wantrouwen. De boosheid. De verongelijktheid. Ik ga geen voorbeelden noemen, u weet wat ik bedoel. Ik word er verdrietig van en soms ook boos. En vooral voel ik me machteloos.

Daarom bedacht ik dat het tijd wordt om de zon te laten schijnen. Gewoon een beetje zonnestralen in de wereld brengen. Door een goede daad te doen. Eens een complimentje te maken, te glimlachen. Een kaartje aan iemand te sturen.

Ik schrijf het op, ik neem het me voor, ik doe het, ik kijk erop terug.

En ik deel het vandaag met u.

Onze buurjongen van tien jaar oud ging begin december naar het ziekenhuis voor een operatie wegens een aangeboren afwijking. Zijn ouders gingen mee. Er is maar één ziekenhuis in Nederland die deze operaties uitvoert omdat de afwijking niet vaak voorkomt. Vanwege corona was de operatie al een paar maanden uitgesteld, de buurvrouw vertelde me al in oktober dat hij op een plekje wachtte en uiteindelijk duurde het langer dan ze wilden maar nu was hij aan de beurt.

Hij zou ongeveer een week opgenomen worden maar dat liep anders. Hij kwam pas vandaag thuis.

Ik heb niet zoveel contact met deze buren. Het zijn introverte mensen, erg op zichzelf. We maken weleens een praatje, we groeten elkaar maar daar blijft het bij. Zo vaak komen we eigenlijk ook niet bij toeval tegen, op het pleintje. Het zijn binnenmensen. Maar toch vond ik het maar niks om te zien dat ze weg bleven. Het huis naast ons was niet leeg: de grote broer was thuis en opa en oma waren er samen met hem. Ik zwaaide dus zo nu en dan, zoals ik altijd doe wanneer ik een gestalte achter het raam zie. Maar ik zag wel dat het de buurvrouw niet was naar wie ik zwaaaide, en ook niet de buurman.

Via een andere buurman, buurman Piet, liet ik me op de hoogte houden. Er waren complicaties, de buurjongen moest een paar keer opnieuw onder het mes en dat kon niet altijd meteen want corona. En weer waren er complicatie, het herstel ging niet zoals verwacht.

Het buurhuis voelde ondanks de aanwezigheid van opanoma en oudere buurjongen leeg aan. In de dagen voor kerst hoopte ik dat ze toch tenminste voor kerst thuis zouden zijn, in de dagen rond de jaarwisseling dacht ik dat ze nu toch een keertje thuis moesten komen.

Maar ze kwamen niet thuis. Pas gisteren hoorde ik van buurman Piet dat ze vandaag dus eindelijk thuis zouden komen. Het was een opluchting om eindelijk eens goed nieuws over de buren te horen en in het kader van mijn “goede daad van de dag” bedacht ik dat het misschien leuk zou zijn om ze een warm welkom te geven. Na een kort overleg met omanopaburen stuurde ik maar meteen een berichtje naar de meester van Zonne: of ze de volgende ochtend een uurtje vrij mocht om te helpen?

Dat mocht.

Dus we maakten vanmorgen vlaggenlijnen van vouwblaadjes. Ik vond een zakje hele oude ballonnen waarvan er veel knapten bij het opblazen, maar er bleven er nog een stuk of dertig over en daar maakten we een grote tros van. In warm overleg met de buuroma, die onze inspanningen in een langdurige fotosessie vastlegde, hingen we vlaggetjes en slingers op. Ik pakte er een ladder bij. Zonne knipte de letters H.O.E.R.A. en een uitroepteken uit en plakte ze op de voordeur van de buren.

En toen ze vanmiddag thuis kwamen keek ik vanaf mijn werkplek op zolder toe. De buurjongen straalde en de buurvrouw hield het niet droog.

En zo maakte ik de wereld een heel heel heel klein beetje mooier vandaag.

** Omdat ik niet wil dat het huis van mijn buren herkenbaar op internet geplaatst wordt, koos ik voor deze foto door pattama choomsree op Pexels.com

18 gedachten over “De wereld mooier maken.

 1. O wat lief en bijzonder. Een klein gebaar doet zoveel. Onze jongens deelden net voor kerst kleine pakketjes uit aan postbodes en pakketbezorgers. We hingen ze aan de voordeur maar 1 keer troffen we de postbode-mevrouw live. Die hield het ook niet droog. Het ging niet om wat er in zat (een kaartje, geschreven met spelfouten en hanenpoten, en een kerstkransje) maar om de erkenning. Om het gezien worden. Het kostte ons niks – sterker nog, het gáf ons iets (een positief gevoel, bezig zijn met de wereld om je heen), maar het betekende echt iets. Niet vergelijkbaar met jouw buren (wat een zorgen, een ziek kind, en dan ook nog complicaties), maar vergelijkbaar vanuit het principe: iets relatiefs kleins kan veel verschil maken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mariimma, je bent een schat en Zonne ook! Wat een goed idee van je! En als je zoiets doet, krijg je er zelf ook een goed gevoel van en dat is mooi meegenomen.

  Een hartelijke groet van Jo.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een ontzettend mooi gebaar. The world needs more of this. Probeer alle narigheid voor mijzelf in perspectief te zetten (“het is maar een kleine groep” … “mensen uiten de boosheid maar voelen eigenlijk andere emoties”) maar tof is het allemaal niet. Heb je de film “pay it forward” gekeken?

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat lief! Wat kan het dan vreemd voelen hè als er iets met je buren is en alles gaat anders dan anders. De partner van mijn buurvrouw was overleden en sindsdien app ik haar wat vaker en drinken we af en toe een kopje thee.
  Het zijn de kleine dingen toch die het leven mooier maken.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ook hier moet ik van huilen…. Mooi! Van de narigheid die ik lees en hoor en zie, moet ik huilen van verdriet.
  Ik probeer ook een beetje licht te brengen bij mijn 80 jarige buurvrouw die veel alleen is. Leuk mens trouwens we lachen wat af. Helaas ga ik verhuizen, naar een senioren omgeving (ik ben zelf nog vrij jong) vanwege de beginnende dementie van mijn lief, die ik langzaam moet loslaten. Ook daar kan ik om huilen. Ik huil wat af het laatste jaar… toch zijn er altijd weer lichtpuntjes ook al zijn ze soms piepklein. Een zo’n lichtpuntje is jouw blog, ik kijk er naar uit, ik vind je een Supermoeder een Powervrouw. Ik trek me op aan mensen zo als jij!

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s