Wormen in huis

Wij hebben nieuwe huisdieren. Een heleboel. De pakketbezorger kwam ze brengen, ingepakt in een zakje. Het huisje had ik zelf kunnen maken maar geen zin, niet voldoende tijd en ook niet iets waar ik veel plezier aan denk te beleven. Dus die bestelde ik er gewoon bij. Van plastic. Gerecycled plastic, dat wel. Hoewel dat natuurlijk niet zo mooi is heb ik inmiddels een beetje afgeleerd om altijd voor het mooie te kiezen, soms is “praktisch” ook wel handig.

Ze wonen nu een kleine week bij ons, gewoon in een hoekje in de huiskamer, en zo te zien hebben ze zich aardig gesetteld. Kijk maar:

Het is een wormenbak of (klinkt sjieker…) wormenhotel!

De bedoeling is dat deze wormen al het keukenafval uit ons gezin om gaan zetten in compost. Naast schillen en andere snijresten eten de wormen ook eierschalen, karton en papier, het is juist goed om dat toe te voegen omdat wormen naast “groen” stikstofrijk voedsel, ook graag “bruin” calciumrijk voedsel eten. Vandaar de droge bladeren die je ziet, dat valt in de categorie “bruin”. Gekookte restjes mogen in kleine hoeveelheden wel, maar beter kun je dat gewoon opeten. Zwaar bespoten resten zoals bananenschillen en ook snijbloemen worden afgeraden en vlees en visresten mogen er ook niet in. Er zijn dus wat meer beperkingen dan een composthoop en nog weer meer beperkingen vergeleken met de gft-container, waar al het organische afval in mag.

Recyclen aan huis, ik houd ervan. En een mooie bijkomstigheid is dat het eindproduct gewoon de tuin in kan. Of ik geef het aan de kamerplanten.

Onder het deksel zit een “plantenring”, daarin kan ik bijvoorbeeld keukenkruiden kweken. Dát is een projectje voor de komende maand!

Naschrift: in de eerste twee reacties werden mij meteen wat vragen gesteld. Dat snap ik best, maar ik ben geen specialist, zoals je kunt lezen heb ik pas een paar dagen ervaring. Antwoorden op vragen vind je via dokter Google.

15 gedachten over “Wormen in huis

 1. Wat leuk dat je zo’n ding hebt! Ik heb er een in de tuin staan. Nu is het wat rustiger voor de wormen ivm de kou, maar ze eten normaal best veel weg en er komt mooie compost uit. Het was wel ff zoeken, de eerste keer bleek het kraantje verstopt en stond de onderste bak vol water. Inclusief dode wormen . Succes er mee!

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh dat klinkt interessant, ik ga op zoek naar meer info.
  Zit wel een nadeel aan: het duurt dan nog langer voor dat de GFT-container vol is. Ik betaal per leging, dus ik wil ‘m propvol aan de weg zetten. 😉
  Ga je hier binnenkort nog een keer over bloggen? Ik hoor graag je ervaringen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je laat altijd een laagje compost in de ton. Daarin zitten dan voldoende wormen om het proces verder te zetten. Sowieso moet je altijd de compost even zeven zodat de te grote stukken terug kunnen in de ton.
   Ik heb gewoon een ton met deksel in de tuin staan met daarin het toegestane afval én de wormen. Ruiken doet het bij mij niet, maar dat komt omdat ik goed oplet wat ik erin stop.

   Like

   1. Nou volgens de eigenaren van de tonnen gaat het anders: wormen gaan steeds opnieuw op zoek naar voedsel. Als dat eenmaal gecomposteerd is vinden ze het dus niet zo interessant daar te blijven en kruipen ze een verdieping hoger, waar voor hen meer te vallen haalt. De onderste laag haal je eruit en daar zitten dan niet of nauwelijks nog wormen in.

    Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s