Over de verkiezingskater en dat het dan toch vanzelf weer tijd wordt voor positiviteit

De verkiezingen zijn voorbij, nog meer mensen hebben gekozen voor “ikke ikke ikke en de rest kan stikken” en voor mij heeft het wel een paar dagen geduurd om deze teleurstelling in de mensen om me heen los te kunnen laten.

Ik leerde dat mensen die uitspraken over “dobbernegers” doen gezien worden als een volstrekt redelijke politieke keuze. En ik hoop dat de mensen die “genoeg hebben van corona” en daarom kozen voor politieke partijen die het haten van mensen die anders zijn gewoon willen maken, zich ooit zullen realiseren wat ze gedaan hebben. En daarover met zichzelf in gesprek zullen gaan.

Wij leven in een land waarin het volstrekt acceptabel is dat mensen uit ons land vertrekken, bijvoorbeeld naar Noorwegen, Frankrijk of Spanje, om daar hun geluk te beproeven. Maar andersom heersen er andere sentimenten. En dàt terwijl het allang aangetoond is dat delen van de wereld behoorlijk onleefbaar zijn door de klimaatcrisis en bijvoorbeeld doordat grote bedrijven en rijke landen zich schuldig gemaakt hebben en maken aan uitbuiting van andere landen. Daar zijn wij dus mede verantwoordelijk voor.

Ik snap daar niets van, van die dubbele moraal waarin Nederlanders die het in het buitenland proberen lof ontvangen en mensen die het in Nederland willen proberen, geweerd worden en gezien worden als profiteurs. En ik wil dat ook niet begrijpen.

Enough said.

Tijd voor positiviteit.

Ik maakte een lijstje van random dingen waar je blij van wordt.

Komt ‘ie.

 • Wij gingen gisteren varen in een elektrische sloep. Ik had dat nog nooit gedaan en heb nergens een andere boot geraakt. Zelfs het keren in een gracht kon ik. Zonne mocht ook sturen, toen we op een meertje waren. En vervolgens gingen we woonboten bekijken: in welke zouden we zelf willen wonen? Dat was een leuke dag. Varen in coronatijd kan gewoon.
 • Ik stond op de weegschaal en die gaf voor het eerst sinds mijn zwangerschap aan dat ik minder dan 60 kilo woog. Een paar dagen erna woog ik weer méér, trouwens. Maar het begin van op streefgewicht zijn is er. Nu nog zo houden.
 • Qua werk rondde ik weer een opdracht af en kreeg er geen nieuwe bij. En dat is prima: het hangmattenweer komt eraan.
 • Zonne schrijft een boek. Dat mag op school, als ze haar gewone werk af heeft. Ze rondde deze week hoofdstuk vijf af. Dat zijn 30 pagina’s. Zonder enige begeleiding van de juf. Ik vind dat heel bijzonder.
 • Heb jij ook al gezien hoeveel daglicht we alweer hebben?
 • De stralend blauwe lucht van gisteren.
 • De zaadjes komen op: snijbiet, spinazie, tomaat, broccoli. En deze week ga ik sla zaaien.
 • Ik kocht drie maanden geleden een uitwisbaar notitieboek en gebruik deze elke dag.
 • In het leegstaande huis naast dat van onze buren kwamen mensen wonen. Mét kinderen. Een meisje van Zonnes leeftijd, zelfs!
 • Wij ontdekten de serie “Once Upon a Time” en keurden hem goed. We keken samen. Ik vind het fijn dat Zonne inmiddels groot genoeg is om dezelfde series of televisieprogramma’s leuk te vinden als ik.
 • Het aspergeseizoen begint! Vandaag at ik ze als lunch. De groene variant, gewoon bij de supermarkt gekocht dus eigenlijk heeft dat niets met het seizoen te maken want groene asperges koop je volgens mij het hele jaar rond. Heel even blancheren in kokend water en vervolgens op de grillpan. Beetje goede olijfolie erop en wat zout. Heerlijk!

Zo gaat het dus met mij. Het is moeilijk om in deze sombere tijden positief te blijven, dat geef ik eerlijk toe. Maar deze week lukte dat uiteindelijk, na die kater van de verkiezingsuitslag.

Het komt goed mensen, het komt goed. Echt!

14 gedachten over “Over de verkiezingskater en dat het dan toch vanzelf weer tijd wordt voor positiviteit

 1. Ik vond stemmen lastig deze keer. Ik sloot bij weinig partijen echt aan op het grootste deel van het verkiezingsprogramma. Ik was het ook met veel dingen niet eens, maar die hadden zij dan weer wel hoog in het vaandel naast goede dingen. Hoofdbrekens. We zullen zien hoe het gaat.

  Enne, respect voor 30 pagina’s. Ik ben al een tijd bezig met schrijven van een roman, maar dat schud je niet uit je mouw!

  Geliked door 1 persoon

 2. In tijden van rampspoed worden mensen conservatiever. Wat dat betreft was dit resultaat heel voorspelbaar helaas.
  Schrijf jij graag op een uitwisbaar notitieblok? Ik heb er 1 gehad en ik vond het heel onprettig qua schrijven, uitwissen en geur. Nu werk ik me door allerhande deels gebruikte notitiebloks en papieren heen, met een potlood. Veel lekkerder! Ik heb zo’n ouderwetse puntenslijper die je op het bureau kan vastschroeven en waar je dan aan kan draaien.
  Over behoudend gesproken, oef!

  Geliked door 1 persoon

   1. We hebben allebei een andere manier van lui koken blijkbaar, haha! Ik kies voor de minste handelingen, jij voor het snelste eindresultaat… 😂

    Geliked door 2 people

 3. Door de aandacht voor de klimaatdoelen had ik verwacht dat links meer stemmen zou krijgen, maar ik geloof dat in het stemhokje de onvrede regeerde en mensen daarom rechts stemden. Ik vond het nogal ontluisterend.
  Over positief gesproken: de bomen en struiken hebben het eerste groen al. Het zijn nog puntjes, maar de kleur komt tevoorschijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nou, met die klimaatdoelen (biomassa) zit het wel snor bij D(DR) 66(6)..
   Alleen wel hypocriet dat -ondanks de klimaatdoelen- Jetten en Kaag blijven vliegen..

   Like

 4. Ook dit keer kiezen voor degenen die het vaakst in de publiciteit zijn geweest. Altijd gaat dat zo. De leider wordt het meest gewaardeerd. Ik kan er ook niet over uit. Voorlopig wil ik er niets van weten.

  Vorig jaar ben ik in Assen geweest om de koop te overwegen van een dergelijke zelf lozende elektrische sloep. Voer prima makkelijk wendbaar. Aluminium is ook het te gebruiken. Voor dertig mille is tie van jou!
  De verkoper complimenteerde me met mijn vaar kunsten. :-))).

  Like

 5. Ook ik voel die teleurstelling over de verkiezingen. Ik heb op ons lokale stembureau gezeten en meegeteld. Ik voelde de moed in m’n schoenen zakken bij het zien van de uitslag voor mijn woonplaats.
  Net als jij put ik moed uit dingen die wel goed gaan.
  Sommige dingen gaan vanzelf goed zoals een stralende dag of zaadjes die opkomen en de veel voorjaarsbloemen die overal te vinden zijn.
  Soms moet je zelf bewust actie ondernemen zoals een leuk uitstapje, simpel wandelen met je hond. En dan wordt je geraakt als je merkt hoe bewust je kinderen gekozen hebben voor de partijen die een ruimere blik op de wereld hebben dan ultra rechts,

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s