Een nieuwe bevlieging

Weekmenu
Een herbruikbare pagina. Groen is vega, paars is niet-vega

Ik stelde mezelf in de afgelopen maanden te veel bloot aan sociale media en ik ontdekte wederom dat ik daar niet gelukkig van werd. Daar schreef ik hier al over.

Zoals ik ook niet gelukkig word van shoppen, snoepen en allerlei andere “instant gratification” activiteiten, word ik ook niet gelukkig van te veel scrollen en chatten. Nou ben ik niet persé verslavingsgevoelig maar wél ben ik nogal een “alles-of-niets” type en ik kan me dus iets te veel verliezen in activiteiten waarvan ik me dan op een dag, meestal iets te laat, realiseer dat ik er iets te ver in ben doorgeslagen.

Dat deed ik de afgelopen maanden dus met sociale media. De combinatie van gedachtenloos kletsen, coronanieuws volgen en daarbovenop de verkiezingen liet de balans doorslaan. De verkeerde kant op. Toen ik merkte dat ik ’s avonds steeds zo moe was ging bij mij het lampje aan: ik moest even resetten. Dat deed ik afgelopen week.

Radicaal stoppen is niet nodig, wel gewoon weer wat zorgvuldiger keuzes maken in “wanneer wel en wanneer niet”.

Beeldscherm is beeldscherm.

De afgelopen week probeerde ik voor mezelf vast te stellen op welke momenten ik die “instant gratification” van sociale media opzoek: wat zijn voor mij triggers om “eventjes te kijken of er nog iets leuks is gezegd op…”? Daarin deed ik wel wat ontdekkingen. Overdag open ik sociale media pagina’s tussen werktaken in, bijvoorbeeld. Als een soort beloning. Wanneer ik tóch al naar een beeldscherm zit te staren.
Het probleem is echter dat het op zich prima is dat ik “even pauze neem”, maar die pauzes duren ongemerkt langer dan dat ik wil en aan het einde van de dag heb ik dan altijd wel weer wat taken over.

De nadelen van digitale takenlijstjes.

Daar komt nog bij dat ik mijn taken allemaal (maar dan ook allemaal; van “was ophangen” tot “rapport schrijven” en “iets afspreken met vriendin X”) als reminder heb opgenomen in mijn altijd doorlopende digitale “To Do” lijst. Een digitale lijst, u leest het goed. Op een beeldscherm dus. De taken verschijnen er als vanzelf en nadat ik ze digitaal afgevinkt heb zijn ze weg. Om soms nooit en soms ook een dag, week of maand later automatisch opnieuw te verschijnen.

Het is een heel handig systeem dat ik in de afgelopen jaren behoorlijk geperfectioneerd heb. Toch bemerkte ik er nu ook de nadelen van:

 • De lijst staat op mijn telefoon en op mijn laptop, op een beeldscherm dus, en daar bevinden zich ook al die afleidende sociale media. Slechts één klik verwijderd van die lijst.
 • Ik kan taken ongegeneerd een dag opschuiven als ik er geen zin in of tijd voor heb. Pas de volgende dag of week zie ik dan hoe groot die lijst wel niet geworden is, waardoor ik inmiddels mijn dag begón met het doorschuiven van taken tot het lijstje voor die dag behapbaar geworden is. Maar dat waterbedeffect werd alleen maar groter.
 • Ik kan niet terugkijken. Ik zie niet meer hoe vaak ik een taak al had doorgeschoven en soms ben ik dan gewoon te laat. Bijvoorbeeld het even goed schoonmaken van de vaatwasser om verstoppingen te voorkómen. Dit een keertje niet doen is geen ramp, maar als ik zo’n taak maar blíjf doorschuiven dan zit ik over een tijd wellicht wel wéér met een verstopping. En werktaken doorschuiven is al helemaal niet handig….

Kortom: mijn digitale takenlijst gaf mij weliswaar veel structuur maar is toch al een tijdje niet meer helemaal top.

Bullet journal is niet hetzelfde als knippen, plakken en tekenen.

Ik ben gaan zoeken (op internet, via een beeldscherm… tja, daar gá je al!) en vond een oplossing die ik nu aan het uitproberen ben. Bullet journaling. Nou dacht ik dus dat dat een hobby was voor mensen die het leuk vinden om te tekenen, plakken en kleuren en ik ben daar helemaal niet zo’n fan van. Maar toen vond ik dit filmpje van de man die de methode bedacht heeft.

“To track the past, organize the present and plan for the future”:

En dit filmpje van hoe iemand het in de praktijk brengt:

Dat knutselen hoeft dus helemaal niet. Een bulletjournal is gewoon een agenda maar dan wat handiger en flexibeler omdat je zelf bepaalt wat je erin bijhoudt en hoeveel ruimte je wil gebruiken. Het is voor taken en afspraken maar je kunt er ook dingen in bijhouden om overzicht te krijgen, zoals bijvoorbeeld je lichaamsgewicht of hoeveel je slaapt. En als je wil kun je er ook wat dagboekaantekeningen bij voegen. Als je dat dan vervolgens toch weer niet wil, dan verander je dat weer. Er is immers geen vaste indeling zoals in de meeste planners of agenda’s.

En ja. U raadt het al. Ik had nog ergens een leeg notitieboek liggen met van die stipjes. Daar ging ik mee aan de slag. Gewoon weer eens lekker ouderwets op papier werken in plaats van op een scherm.

Vooralsnog houd ik er nu op mijn werk- en huishoudtaken in bij en daarnaast heb ik een handige pagina ingericht voor ons weekmenu (kijk maar bovenaan deze pagina). Ik vind het ook wel leuk om bij te houden wat mijn slaappatroon is en daarnaast nog wat dingetjes, daar kom ik nog wel een keertje op terug. Eerst maar eens zien hoe het bevalt. Vooralsnog vind ik het echt héél fijn om gewoon weer eens ouderwets op papier te werken in plaats van op een beeldscherm. Het leidt veel minder af, namelijk.

Vooral de momenten aan het begin en einde van iedere dag vind ik fijn: inventariseren wat de dag gaat brengen en aan het einde, resumerend met een kopje thee, hoe de dag was. Dat sloeg ik eerder blijkbaar over.

Zo zonder beeldschermen zijn dat twee fijne contemplatieve momentjes geworden.

Dus dat is nu mijn nieuwste bevlieging. In de afgelopen week hielp mijn notitieboek me om minder taken uit te stellen en ook om minder online te blijven hangen. Ik kreeg meer gedaan dan in de weken ervoor maar dat was natuurlijk ook vooral omdat ik gewoon besloot om niet meer zo veel tijd te verdoen op sociale media.

Van de weeromstuit ben ik zelfs wat gaan doedelen in de kantlijn, hier en daar. Terwijl dat toch echt niet de bedoeling was….!

Nou, u hoort wel van me of het een blijvertje is!

4 gedachten over “Een nieuwe bevlieging

 1. Ha! Hier ook fan. Maar inderdaad, zonder te kleuren, knippen en plakken. Ik was in mijn enthousiasme (of naïviteit) lid geworden van de facebookgroep, want het leek me leuk om eens te kijken hoe anderen dan deden. Maar toen bleek dat dus alleen maar over de knutselkant te gaan, en ik was juist opzoek naar nog wat tips voor het systeem zelf. Toen het pagina na pagina er over ging dat mensen hun hele bullet journal VERPEST vonden, als er een streep of punt verkeerd stond, heb ik me snel weer afgemeld en ben ik zelf gaan prutsen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Fijn om eens iemand te lezen die niet meteen 10 kleurdozen en 20 sets stickers heeft gekocht toen het onderwerp bullet journal voorbij kwam.

  je hebt de voor- en nadelen van digitaal plannen mooi opgesomd. Dat is de reden waarom ik altijd weer teruggrijp naar papier.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hahaha, ik heb precies dezelfde definitie van bulletjournals: beetje plakken en kleuren voor grote mensen onder het mom van een planning. Waarschijnlijk omdat ik daarvan de meeste voorbeelden zie. De ‘keys’ gebruik ik op m’n werk voor m’n to do list, dat werkt inderdaad prima.

  Ik ben wel fan van papieren lijstjes, maar m’n agenda is een app met maandweergave in m’n telefoon. Zeker voor repeterende afspraken vind ik het onhandig om op papier te werken.

  Ben benieuwd hoe het op termijn gaat. Succes!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ja! Ik doe dat ook sinds ruim een jaar en bevalt me heel goed! Ook boek gelezen (nee dus geen filmpje online haha) van bedenker en toen gegaan. Af en toe droodle ik veel en dan weer tijden niet, maar dingen bijhouden wel en lijstjes afvinken ook. En inderdaad begin en einde dag er even mee zitten. Word er heel blij van!

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s