Twitter

Weet je wat interessant is? Een app installeren op je laptop of telefoon die bijhoudt wat je op het internet doet. Ik deed dat een week of twee geleden, ik koos voor een extensie op mijn browser, op mijn laptop. Dat is nou namelijk precies waar ik een slag(je) wil maken qua tijdseffectiviteit. Wat ik in mijn “vrije tijd” doe, bijvoorbeeld ’s avonds tijdens televisie kijken, vind ik minder interessant. Dan ben ik immers vrij en dan mag ik het lekker zelf weten. Maar tijdens werktijd liet ik me wel af en toe verleiden, als een soort beloning voor wanneer ik een werktaak af had bijvoorbeeld. Even kijken of iemand had gereageerd op wat er eerder gezegd was in een digitale community en dan bleef ik er vervolgens veel te lang hangen. Dat begon me de keel uit te hangen en die app, die me confronteerde met hoeveel tijd ik er nu actief was, gaf me precies dat duwtje dat ik nodig had om dit gedrag eens flink aan te pakken.

Soms is het ook goed om stil te staan bij wat nou eigenlijk de meerwaarde is van online gedrag. Of eigenlijk van al je gedrag maar deze keer wilde ik het vooral over het schermgedrag hebben. Het bezoeken van sommige sites, zeker de socials, is een gewoonte en misschien zelfs verslavend. Juist dán is het goed om hierover na te denken.

Ik doe al heel lang nog amper iets op Facebook en ook op Instagram ben ik niet erg actief. Sinds een paar weken ben ik ook niet meer dan een toevallige voorbijganger van die éne online chatgroep, dat was eerder een echte tijdvreter maar sparkte lang niet altijd joy.

Wel vind ik Twitter erg leuk op het moment, gewoon als verstrooiing en onder andere omdat je je eigen bubbel kunt creëren door iedere seksist of racist te blokkeren als je daar geen zin in hebt, zonder enige uitleg. Op Twitter kun je, als je daar wél zin in hebt, juist wel weer heel gemakkelijk in gesprek gaan met een toevallige voorbijganger die een hele andere mening heeft dan jij op een bepaald onderwerp. Twitter is leuk omdat je gesprekken niet hoeft af te maken en ook omdat veel mensen op Twitter zo lekker eerlijk zijn en zich niet beter voordoen dan dat ze zijn. Ik houd ervan. Ik was overigens al weleens eerder actief op Twitter en dat ging na een jaartje of zo weer over. Dat zal nu misschien niet anders zijn. Sociale media bezoeken doen we ook uit verveling, denk ik. En in zo’n lockdown is er verveling. Bij mij tenminste wel.

Dus ik zette laatst toch maar die monitor aan op mijn laptop: hoeveel zit ik nu eigenlijk op Twitter?

Nou, eerlijk gezegd valt het me mee. Als je naar mijn hoeveelheden tweets kijkt dan lijkt het namelijk heel wat, maar onder werktijd spendeer ik er een half uur tot drie kwartier per dag. Dat lijkt natuurlijk heel veel menschen, maar tel maar eens uit hoeveel tijd je gedurende je werkdag verlummelt tijdens lunchpauzes, bij een toevallige onmoeting met een collega bij de printer of de koffie-automaat. Als ZZP’er en thuiswerker vind ik drie kwartier per werkdag iets van contact met andere mensen, ook al is het vluchtig, heel aanvaardbaar. Zeker in coronatijd.

En ja soms loop ik al twitterend door het bos. 100% niet mindful. Ik ben een mensch, ik ben niet perfect.

En soms twitter ik ook ’s avonds als ik naar Op1 zit te kijken of zo, en daar één of andere dame is die me steeds aan Juffrouw Jannie doet denken, met een bril die zit vastgegroeid aan haar hoofd.

4 gedachten over “Twitter

  1. Mmm mijn turkse ex-schoonzus zat net op1, vandaar dat ik dat een keer gekeken heb. Ze heeft dan weer geen bril geloof ik, wel twitter. Sinds Corona zit ik veel te veel op facebook, ben een beetje bang om te weten hoeveel. Ga daar toch maar eens naar kijken, want het voegt niks toe op de (middel)lange termijn.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik denk (voor mij in elk geval) dat twitterbubbeltjes in deze lockdown- en thuiswerk periode wel meer dan “uit verveling” is. Middel tegen eenzaamheid klinkt wat dramatisch maar speelt wel een rol.

    Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s