Omarm de onzekerheid!

Hoe groot je opgebouwde vermogen zou moeten zijn voor financiële onafhankelijkheid is moeilijk te berekenen. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de kosten die je dan denkt te hebben en daarnaast eventuele pensioenen, erfenissen, de hoogte van de AOW en de leeftijd waarop je die bereikt. Er zijn mensen die denken dat ze een miljoen denken nodig te hebben voordat ze stoppen met werken, ik ben niet één van die mensen. Sommigen mikken op zeven ton, ik niet. Ik doe het met minder, denk ik. Veel mensen die zich  bezig houden met FIRE lijken rijk te willen sterven, ik heb die ambitie niet.

Eigenlijk heb ik nog steeds niet echt een doelbedrag. Ik heb ook geen keistrakke strategie. Zo loste ik vorige week 3.500 euro af op mijn hypotheekschuld terwijl ik wéét dat het rendement veel hoger zou zijn als ik voor dat bedrag aandelen zou kopen (liefst in VWRL want dat is het allerverstandigste, alleen al uit recalcitrantie doe ik ook dat niet).
Ik doe immers al aan beleggen en lagere vaste woonlasten komen iedere maand terug en zijn gewoon óók fijn. Nee, ik hoor niet in het “Teamlagelasten”. Ik ben mijn eigen team. “TeamPrimaPrima”. Ik zit ook niet in de ETF-fangroep. Ik heb namelijk ook individuele aandelen en daar vind ik niets mis mee. De meeste hebben het ook prima gedaan, de laatste jaren. Leuke dividenden, dat ook.

Ik maakte een jaar geleden op de achterkant van een bierviltje dat ik voor de grap “excel” noemde, een “rekentooltje” voor mezelf, waarbij ik rekening hield met een wat mij betreft redelijk rendement uit mijn beleggingen, inflatie en een inschatting van mijn kosten. Ik kwam uit op een doelbedrag dat ik vergeten ben maar het was meer dan dat ik nu heb dus ik blijf nog maar even werken, dit jaar. En volgend jaar ook trouwens.
Ik weet nog dat ik volgens mijn bierviltjesexcel zou interen op mijn vermogen vanaf het moment dat ik zou stoppen met werken. Ik vind dat geen probleem. In het ergste geval zou ik op het moment dat ik hoogbejaard zou zijn misschien mijn huis moeten verkopen zodat ik als 98-jarige niet naar de voedselbank hoef. Maar misschien wórd ik wel nooit hoogbejaard. We gaan het meemaken.

Ik denk dat er “FIRE-mensen” zijn die vinden dat ik erg grote risico’s neem in mijn “strategie” om te zorgen voor een financieel onafhankelijkere toekomst. Ik heb geeneens een arbeidsongeschiktheidsverzekering en dat is natuurlijk vloeken in de kerk van de voorzichtigen. Ik denk echter dat veel mensen die níet bezig zijn met FIRE, vinden dat ik enórm verantwoordelijk met mijn geld omga en me goed voorbereid op de rest van mijn leven. Maar uiteindelijk doet het er totaal niet toe wat mensen ervan vinden. Het gaat erom wat ik zelf vind.
Ik kijk ook niet meer naar anderen, ik ben wel uitgeleerd over het onderwerp “FIRE-strategieën”. Ik vind dat ik een prima balans heb: ik ben ieder jaar een stapje rijker dan het jaar ervoor. Ik zit ook niet meer met geknepen billen wanneer mijn opdrachtpijplijn een half jaar opdroogt en dat is een fijn gevoel. Ik vind het allemaal wel gezegend qua strategieën en keuzes en sinds ik minder lees wat andere mensen doen, weet ik niet meer wat de huidige waarde van één VWRL is. Heerlijk. Ik heb niets met dat geobsedeerde gedrag…

Het kringetje FIRE-adepten leeft wat mij betreft iets te veel in een risico-averse bubbel: mensen hebben tienduizenden euro’s op spaarrekeningen staan voor het geval dat de diepvries, koelkast, oven, magnetrons en allebei de auto’s er tegelijkertijd mee ophouden èn het dak eraf waait. Mensen denken nauwkeurig te kunnen voorspellen hoeveel inkomen en uitgaven zij over 10 of 32 jaar zullen hebben. Nederlanders, werknemers, lijken zich niet altijd te realiseren dat hun inkomen niet “nul” wordt als zij hun baan verliezen en hebben het over “f*ck you money”, naar Amerikaans model.
Persoonlijk geloof ik er niet zo in dat al die apparaten plus het dak in één klap vervangen moeten worden en dat dat dan geen verzekeringskwestie is. Ik geloof ook niet dat werknemers geen inkomen meer hebben als ze hun baan verliezen en ik denk ook niet dat je nu al kunt voorspellen hoe je uitgavepatroon er over 20 jaar uit ziet. Ik denk dat je leven erg saai zal worden als je aan zo’n berekening zou moeten gaan voldoen.

Het is als die fruitboom bovenaan dit stukje: leuk dat er allemaal bloemknoppen in die prachtige oude boom zitten, maar dat geeft nog geen volle oogst. Er hoeft maar wat verkeerd getimede vorst of bijvoorbeeld één of andere kever langs te komen en je hebt niks.

Ik geloof dus niet in die excels. Ze zijn leuk, ze bieden houvast. Maar dergelijke houvasts zijn er – denk ik – niet in het leven. Ze kunnen wèl in de weg zitten. Het leven is namelijk allang begonnen.

En daarom maakten Zonne en ik gisteren een “roadtrip” door de Betuwe. Niet zo goed voor het milieu, ik geef het toe. Maar we gingen niet zo ver, dat scheelt.
We zagen wel mooi verliefde ooievaars op een nest en heel veel fruitboomgaarden. Zonne navigeerde als een pro en dat we ook nog een paar keer verdwaalden dat gaf niks. We picknickten ergens in het gras. Zonne maakte foto’s. Pippa durfde niet uit de slootjes te drinken, gekke hond. We zagen mooie boerderijtjes en bunkers en een fort. En we zagen heel heel veel fruitbomen, dus. De meesten waren helaas nog nét niet in volle bloei. Maar dat maakt niet uit. We gaan gewoon nóg een keertje. Over een week of twee. Want later? Later is allang begonnen!

10 gedachten over “Omarm de onzekerheid!

 1. Een mooi blog. Later is zeker allang begonnen. Leuk dat je met je dochter geniet.
  Ik heb na een lange periode van bijna geen nieuwe kleding te hebben gekochten, leuke kleurrijke kleren besteld. Nu het zonnetje schijnt, vind ik het leuk om mij leuk en vrolijk te kleden. Ik word er vrolijk van. Dus niet per se duurzaam, verstandig, zuinig etc. maar gewoon leuk.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk wel eens dat doordat we (in NL) zo gewend zijn al allerlei zekerheden en dat je je overal tegen kunt verzekeren, en dat we het over de hele linie behoorlijk goed hebben (ondanks dat er mensen zijn die op de voedselbank zijn aangewezen), dat we daardoor ook voelen hoeveel we kunnen verliezen. Als je weinig hebt, heb je ook weinig te verliezen. En als je geleerd hebt om van weinig te leven, dan heb je ook minder zekerheden nodig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Goed punt. Ik denk dat dat een rol speelt. In de FIRE chatgroepen waar ik actief ben geweest en zo nu en dan nog mee lees zitten veel mensen die nog nooit financieel aan de grond hebben gezeten.

   Geliked door 1 persoon

 3. Mooi artikel weer! Mango durfde gisteren wel uit een sloot te gaan drinken en toen viel ze erin 😉

  Een kleine opmerking: bij verlies van je baan is er inderdaad WW, maar FU money is wel weer wat anders. Als je echt zelf opzegt, heh je geen recht op WW, en bijstand is een lastig verhaal met dat koophuis en vermogen.

  Verder bewonder ik je instelling en zou ik ook wel een beetje meer mariimma willen zijn, eigenlijk. Ik probeer wel wat baby steps te nemen zo hier en daar, maar uiteindelijk moet je denk ik vooral doen wat goed voelt en bij je past.

  Geliked door 2 people

  1. Hoi Audrey,

   Ja daar heb je gelijk in, een werknemer krijgt dan geen WW. Meestal is er dan ook geen sprake van FU, maar een wederzijdse opzegging waarbij (is mijn ervaring, als werkgever) mensen vaak nog veel vakantiegeld en een extra som geld mee krijgen. Bijvoorbeeld nog een maand tot een jaar salaris waarvoor je niet hoeft te werken en daarnaast wél WW (want wederzijdse opzegging). Het komt niet zo vaak voor dat werknemers er bekaaid vanaf komen in Nederland.

   En ja eens hoor, uiteindelijk moet iedereen doen wat goed voelt en past. Er is niks mis mee om rijk te sterven, alleen persoonlijk kies ik daar niet voor.

   Like

   1. Jij was blijkbaar een goede werkgever 😉
    Mijn ervaring is anders – ik ben net een keer te vaak mijn baan kwijtgeraakt door oorzaken buiten mijzelf, terwijl ik nauwelijks geld meekreeg. Daarom ben ik HEEL blij met mijn buffer, waar ik desnoods een aantal jaren van kan leven – dat voelt ZOVEEL vrijer!

    Like

   2. Ik was helemaal geen goede werkgever, haha. Ik had te hoge verwachtingen van mijn werknemers. Maar zelfs toen er door 2 werknemers gefraudeerd werd kreeg ik ze alleen maar met een overeenkomst en doorbetaling weg. Daarom heb ik nu ook geen personeel meer.

    Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s