Waar schrijf je dan wél over?

In dit blog schreef ik veel over financiën. Ik schreef over hoe ik mijn financiële situatie stapje voor stapje verbeterde: ik begon met een fikse studieschuld en een huis dat na de kredietcrisis flink onder water stond en op dit moment ben ik hard op weg naar financiële onafhankelijkheid. Ik ben over de helft. De tweede helft gaat sneller dan de eerste helft, want ook zonder dat daar mijn best voor doe los ik maandelijks af op mijn hypotheekschuld en groeit de waarde van mijn beleggingen. Wanneer ik niet meer zou inleggen en uitgaande van 6% rendement, zouden mijn beleggingen over 12 jaar verdubbeld zijn. En ik leg dus wél in. Dat weet u het wel.

Deze maand is een leuke maand, al was het maar vanwege PostNL. Ik investeerde enkele jaren geleden tussen de 700 en 750 euro in Post NL en mijn aandelen zijn nu bijna 2.200 euro waard. Dat is een bijna-verdriedubbeling in een paar jaar tijd. En vandaag ontving ik bijna 120 euro aan dividend over deze aandelen. PostNL keert twee keer per jaar dividend uit, dit was de eerste keer in 2021. Ook vorig jaar en het jaar ervoor en dáár weer voor ontving ik dividend van PostNL, deze aandelen hebben dus hun investering dubbel en dwars terugverdiend. Zelfs als de beurs instort blijft dat zo.

Nu het zo goed gaat, qua geld, vind ik het een beetje genant worden om daar veel over te bloggen. Ik heb vorig jaar een exorbitant inkomen gehad en dit jaar lijkt het nog hoger uit te gaan pakken. Ik besef dat ik daarmee in een luxe positie zit en het voelt oneerlijk om daar anderen mee “lastig te vallen”. Omdat ik zelfs in hele krappe jaren toch nog geld vond om een extra aflossing van mijn hypotheekschuld te doen is het voor mij nu wel héél makkelijk om te investeren in mijn financiële toekomst. Ik doe er niet eens meer zo heel erg mijn best voor en toch stijgt mijn vermogen snel. Kijk maar:

Ik vind het altijd een beetje… uhm…. typisch… wanneer mensen die veel over geld bloggen geen bedragen noemen. Ikzelf heb dat wel altijd gedaan. Maar de laatste tijd snap ik het wel beter. Het is toch een beetje genant, of zo, om zomaar te vertellen dat je bijna vier ton waard bent. En dat terwijl die enorme groei van het afgelopen jaar zo gemakkelijk leek te gaan, in tijden dat andere ondernemers het financieel zo zwaar hebben. Nu het zo gemakkelijk gaat, is het onderwerp “geld” voor mij veel minder interessant dan toen ik in 2012 mijn eerste extra aflossing van mijn hypotheekschuld deed (die grafiek start in 2015 omdat ik vóór die tijd niet zo veel bijhield. Maar in 2012 bestond mijn “vermogen” uit min 70.000 euro, gok ik. Mede dankzij een ex en een kredietcrisis…). Ook in 2014, toen ik tot op het dubbeltje budgetteerde en het juist heel moeilijk was om nog geld over te houden voor een stabiele financiële toekomst, nam ik u graag mee op mijn financiële reis. Maar inmiddels zit ik gewoon in een soort hogesnelheidstrein een boek te lezen en gaat het reizen als vanzelf….

Blijkbaar heb ik een gelukkige hand in de keuze van aandelen als PostNL. ASML, Adyen, Netflix en Microsoft deden het ook niet verkeerd namelijk. En zo heb ik nog een paar aandelen die binnen een hele korte periode meer dan verdubbeld zijn in waarde… En VWRL doet het ook prima hoor menschen, echt. Lekker gespreid, lekker veilig en ook meer waard geworden. Net zoals de fondsen in BrandNewDay. Ook gespreid en veilig en zo. Ik ben heel verstandig. Ik doe ook niet aan bitcoin en weet nog steeds niet wat “short gaan” is.

In april besloot ik om mijn maandelijkse hypotheekkosten te verhogen. zo los ik dus maandelijks extra af en nóg zijn mijn hypotheekkosten véél lager dan dat ze in 2012 waren en toen was alleen de rente. Geen centje pijn, die extra aflossingen en dan is de waarde van mijn huis ook nog eens groeiend.

Klinkt blasé, sorry daarvoor. Eigenlijk ben ik namelijk wel zo’n beetje uitgeschreven over geld. Het gaat goed, het gaat makkelijk, ik houd maandelijks geld over. Niks meer om trots op te zijn of zo, ik verkoop mijn huid gewoon duur en leef onder mijn stand. Dan is er geen kunst aan om geld over te houden (sorry broodbloggers die hier heel stoer over doen…). Ik besef overigens dat best veel huishoudens een vergelijkbaar inkomen hebben, als er tweeverdieners zijn.

Maar er zijn ook heel veel gezinnen die het met veel minder moeten doen en die zijn in de minderheid. Ook dát is een besef.

En dan verder…. omdat Zonne geen Zonnetje meer is en ik dus wat “strakker” op haar privacy zit, vallen er ook veel andere onderwerpen waarover ik zou kunnen schrijven af.

Nou. Dat is waarom het hier wat stiller is, de laatste tijd. Ik bezin mij over dit blog. Ik overweeg andere onderwerpen. Ik denk na over wat het mij oplevert en wat het mij kost. Dat soort dingen.

Met liefde voor u, mijn lezers. Dát wel natuurlijk! Ik houd u dus op de hoogte, ook al duurt dat soms wat langer dan dat u van mij gewend bent.

21 gedachten over “Waar schrijf je dan wél over?

 1. Ik vind het jammer als je denkt dat over je luxe positie niet geschreven zou moeten worden omdat er ook mensen zijn die het minder hebben. Dan vallen er wel heel veel onderwerpen af, waarin altijd iemand het slechter heeft.
  Je hebt dit bereikt met hard werken en veel zakelijk inzicht en wat risico’s. Je inspireert me juist met alles wat je doet.

  Maar ook als je over andere dingen wil schrijven is dat toch leuk en goed? Ik kan me ook voorstellen dat je minder over Zonne wil schrijven. Ik hoop toch van je te kunnen blijven lezen, maar uiteraard ben jíj degene die er energie van moet krijgen.

  Veel wijsheid toegewenst!

  Geliked door 1 persoon

 2. Persoonlijk vind ik blogs over dagelijkse dingen en belevingen veel leuker om te lezen dan de zoveelste update van iemands waarde (vaak is toch een groot deel overwaarde)/bespaartip no. 100 die iedereen al beschreven heeft etc. Zo hebben wij geo-caching weer herontdekt (bedankt voor de tip van een tijd geleden), vinden wij het ook lastig om zakgeld te bepalen voor onze kinderen en vinden wij het ook leuker om op een rustige camping te staan en niet op een “bitterballencamping” in Zuid-Frankrijk.

  En ik kom ook niet elke dag langs op de site, dus ik verwacht ook niet elke dag een nieuw bericht:)

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi. Ik ben een nieuwe lezer, heb je blog pas vandaag ontdekt. Ik ben een veellezer. Ik kan zelf niet schrijven, ben zelfs niet eens goed in het voor mezelf formuleren van mijn gedachten. Maar ik lees pareltjes in jouw teksten en daar word ik wijzer van. Of ik moet er om lachen, of beamend knikken. Dus hierbij mijn complimenten. En 1 tip (ja toch): doe vooral wat je zelf leuk vindt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb jaren met veel plezier je blog gelezen, vind dat je een prettige schrijfstijl hebt, en vond je onderwerpen interessant. Het siert je, dat je nu minder over Zonne wilt vertellen. Daar waar je nu staat, dat heb je zelf voor elkaar gebokst, en daar mag je heel trots op zijn. Ik begrijp je gevoel van gêne, al had ik van jou niet verwacht dat je onderhuids toch een beetje Calvinist bent, haha. Schrijf als je er zin in hebt, waarover jij wilt schrijven, het is jouw blog. Alle goeds voor jou, Zonne en de viervoeters!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik vind dat je vooral moet bloggen over de dingen die jij interessant vind. En je mag gerust trots zijn op wat je bereikt hebt vind ik. Ha, ik snap helemaal niets van dit soort dingen en heb er ook weinig interesse in. Als ik iedere maand gewoon rondkom en een lekker bedrag op de bank heb vind ik het allemaal wel prima.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wanneer je zin hebt, schrijft je wat, anders niet.

  Ik lees je graag, wat je onderwerp ook is, ik hou van je manier van denken. Ik blijf geregeld langskomen.
  Ik wens jou, Zonne en je viervoeters veel plezierige ondernemingen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik vind het geweldig dat je hebt bereikt waar je nu staat en dat wij dat mochten volgen 🤗
  Ook Zonne haar ontwikkeling vind ik hartstikke leuk maar het punt is natuurlijk wel aangebroken dat haar privacy steeds belangrijker wordt.
  Dus helemaal goed dat je dat zo aanpakt👌
  Wij zijn hier geïnspireerd door jouw blog, we sparen veel meer en hebben nu inzicht in de financiën en maken duidelijker keuzes.
  Door onze leeftijd 60, zijn we niet zo van het beleggen maar alleen al het inzicht is veel waard. ( hadden we jaren eerder moeten hebben zeggen we wel eens tegen elkaar alhoewel we het nu ook best goed voor elkaar hebben)

  Eigenlijk best gek dat het oké voelt om te bloggen over van schulden afkomen en fortuin opbouwen maar als het dan heel goed gaat dat het dan ongemakkelijk voelt
  Ik zeg; gewoon lekker bloggen waar jij je fijn bij voelt, daar is je blog voor bedoeld toch?

  Geliked door 1 persoon

 8. Je bedenkingen kan ik me goed voorstellen en je terughoudendheid over je kind siert je. Dan blijft: waarom schreef je graag en waarom schrijf je nu?
  Ik lees altijd graag bij je, juist omdat ik niet het gevoel heb dat je jezelf een aantal blogs per maand oplegt. Soms is er niks te melden en dat is ook ok.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik probeer altijd heel strak de filosofie “Don’t hate, congratulate” aan te houden.

  Je komt van een bepaald punt en je bent nu hier. Daar heb jij voor gewerkt en offers gemaakt, en in die zwaardere periode verzuchtte je wellicht “kon het maar makkelijker” en nu dat punt is gearriveerd, voelen we een soort Calvinistische schaamte (even psychologie van de koude grond hier).

  Misschien is het leuk als je een investeringsobject koopt 😉

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik heb je gemist, maar begrijp je overwegingen.
  Voor wat betreft dit blog: Voor jou is het misschien nu niet meer zo interessant (of nu dus genant), maar je loopt een paar jaar voor op ons en dan is het heel motiverend om te lezen waar je staat!
  Voor het geval je niet meer gaat bloggen wil ik je alvast bedanken voor de inkijkjes in je leven die je in de afgelopen jaren hebt gegeven!

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik ben gaan schrijven over kronkels en wat mij bezighoud. Dat kan over eten maken gaan, soms iets financieels wat me opvalt. Het is mijn blog, ik hoef niet aan een verwachting te voldoen.
  Mijn dochterlief en zoonlief zijn inmiddels ook de pubers. Het leven gaat door.

  Like

 12. Fijn om te lezen! Dit is wat mij betreft erg motiverend. Het sneeuwbaleffect bestaat, en jij bent een genieter hiervan. Het zou wat mij betreft pas gênant worden als je zou bloggen over je derde Ferrari 😀 En de disclaimer dat er ook slechte tijden kunnen volgen, waarbij je je gespaarde centjes hard nodig hebt, is er natuurlijk ook nog.

  Geniet van je weekend!
  Simone

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik zit in een vergelijkbare situatie. Die financiën gaan goed, ik zit op 90% van het geld wat ik nodig heb om financieel onafhankelijk te zijn en die laatste procenten gaan natuurlijk veel sneller dan de eerste 10%… Ik begin me meer te focussen op welke andere dingen ik in mijn leven wil bereiken cq wil veranderen om het leven nóg leuker te maken. Ik heb nu het idee dat ik de vrijheid heb om me daar op te focussen (omdat ik persoonlijk eerst vooral veiligheid wilde – zo zit ik in elkaar).

  Feitelijk is het wel een beetje jammer als de stem van de mensen die (bijna) financiële vrijheid bereikt hebben, zou ontbreken op het internet. Dus ik hoop dat je toch af en toe nog iets vindt om over te bloggen 🙂

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s