Een pragmatische vorm van mindfulness

Hoe ik sliep, hoe veel ik liep, hoe productief ik was….

Ik vond mindfulness altijd een beetje zweverig. Tien minuten op een rozijn kauwen en dat dan “ervaren”, nee dank ik. Ik houd niet eens van rozijnen. Genieten van het moment, right…

Dat ik ondertussen allang gestopt was met te ver vooruit kijken en daar dan vanalles voor opzij zetten, te genieten van de kleine dingen en bovendien niet blijven hangen in gedane zaken, dat was verder natuurlijk heel vanzelfsprekend. Ik heb ook geen spijt van keuzes die ik mijn leven gemaakt hebt, zelfs niet de keuzes die achteraf niet zo goed bleken uit te pakken. Van fouten leer je en die maken je tot wat je nu bent.

Eind maart startte ik met een bullet journal. In dat boekje schrijf ik niet alleen mijn plannen, afspraken, voornemens en doelen op, maar ook houd ik erin bij hoe het gaat, hoe ik werk aan die plannen en doelen en – ook – hoe het mis gaat. Een bullet journal en een blog hebben overeenkomsten. Je schrijft over hoe het gaat. Het verschil is dat een blog alleen weergeeft hoe het nú gaat, nu, vandaag. Ik maakte veel voornemens, doelen en plannen in dit blog, ik ben daar dol op. Voornemens en doelen geven me het gevoel dat ik in beweging blijf en beweging is goed. Maar ik raakte ze vervolgens regelmatig kwijt, verloor ze uit het oog. Een tijd heb ik een pagina gehad met doelen en voornemens, een pagina die ik dan vervolgens eens per maand update. Maar met iedere update zag ik niet meer wat er veranderd was.

Een bulletjournal legt het verleden vast, organiseert het heden en plant de toekomst, aldus Ryder Carroll.

Op papier. En papier is fijn. Op papier kun je niet even met de “delete-knop” wat verwijderen. Dat kun je overigens best doen hoor, alles mag in zo’n bulletjournal, ook bladzijdes eruit scheuren of tegen elkaar aan plakken. Maar ik kies er nu voor om na te denken over waaróm het me niet lukte om dagelijks aan yoga en hardlopen te doen en daarnaast minimaal 12.000 stappen te zetten in het bos. Dat deed ik niet toen ik erover blogde. Dat is een kwestie van keuzes, ik weet het. Maar zo werkt het voor mij.

Wat nog meer fijn aan een papieren bullet journal is, is dat er geen beeldscherm aan vast zit. Eenmaal op een beeldscherm is de stap naar tijdzuigende sociale media voor mij erg klein. Eenmaal op sociale media is de kans op pulp erg groot. Geef mij dan maar zo’n notitieblok. Daar staat alleen maar wat ik zelf belangrijk vind.

Best herkenbare rozen, toch?

Een ander verschil tussen een bullet journal en een blog is dat je geen publiek hebt. Nou is het mij als blogger eigenlijk nooit zo om het publiek te doen geweest. Toen ik ooit begon met bloggen, héél lang geleden, zeg maar rond het jaar 2000, wist ik niet eens dat zo’n blog ook door mensen gelezen wordt. Echt niet. Ik dacht dat het gewoon handige software was, wist ik veel. Inmiddels ben ik wel een stuk wijzer geworden en besef ik dat jij dit leest, en jij en jij en jij ook. Die interactie met lezers is leuk, maar soms betekent dat dan ook dat ik ervoor kies om bepaalde zaken toch maar niet op te schrijven. Dat kan dus wél in een bullet journal. Daar schreef ik over waarom ik ruzie met Peter kreeg, ik onderzocht waarom die man me zo irriteert en wat dat over mij zegt, over wat ik nodig vind en belangrijk vind in een samenwerking, bijvoorbeeld. Zulke zoektochten zijn heel leerzaam. En ja, ik ontdekte dus ook waarom dagelijks yoga, hardlopen en wandelen misschien iets te veel van het goede is en stelde voor de maand juni haalbaardere doelen.

In schrijf nu sinds eind maart in een bullet journal en wat ik dus een fijne bijkomstigheid vind, is dat ik in mijn journal iedere maand een nieuwe start maak. Vandaag is het de laatste dag van mei. Ik keek vanmorgen terug op deze maand:

 • Ik beschreef de maand Mei in één zin
 • Ik schreef op wat er deze maand goed ging
 • Ik schreef op wat ik leerde (van wat goed ging en wat minder goed ging)
 • Ik beschreef wat ik in de volgende maand los wil laten
 • Ik dacht na over wat ik wil meenemen uit deze maand

Dat zijn leuke en nuttige lessen.

Overigens ben ik ook aan het tekenen en knutselen geslagen in mijn bullet journal. Dat doe ik samen met Zonne. Het is fijn om samen aan de eettafel te zitten tussen de kleurpotloden, stiften, pennen, stickers en stempels. In het afgelopen weekend ontdekte ik dat ik rozen kon tekenen. Ik ben geen groot tekentalent, maar de rozen zijn wel herkenbaar als rozen en voor mij is dat goed genoeg. Los van de kwaliteit van mijn geteken en geknutsel vind ik het namelijk gewoon leuk om een “spelend en ontdekkend” kind te zijn.

En eigenlijk is dat allemaal best mindful. Maar dan wel zonder dat je tien minuten op een rozijn moet kauwen.

Heb jij al weleens een gans of een geit getekend? Ooit in je leven? Ik wel!

8 gedachten over “Een pragmatische vorm van mindfulness

 1. Na een minuut is die rozijn al niet meer te pruimen…

  Sinds een maand ben ik weer aan het bullet journal-en. Elke week een andere manier van de week presenteren, van nadenken over wat wel en niet belangrijk is. Met pen en papier bezig zijn. Ik gebruik het boekje zelfs om mijn huiswerk voor te bereiden. Terwijl dat huiswerk digitaal de deur uit gaat. Omdat papier geduldig is, maar er ook een lerend vermogen vanuit gaat.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat is toch niet echt iets voor mij denk ik. Alhoewel: ik kreeg ooit zo’n boekje waarin je vijf jaar lang dezelfde vraag moet beantwoorden. Maar ja, veel van die antwoorden variëren nauwelijks. Dus ik heb één jaar die antwoorden gegeven en nu schrijf ik al bijna 4 jaar in heel korte bewoordingen op wat ik die dag gedaan heb.

  Ben trouwens wel benieuwd naar die ene zin waarmee je mei beschreef en hoe lang (of kort) die dan is en hoeveel komma’s erin staan. 😉

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s