Hoe het gaat met mijn financiële doelen

Eigenlijk heb ik in 2018 alle financiële doelen die ik zes jaar geleden gesteld heb, gehaald. Of .. zelfs… ik haalde dat al eerder dan in 2018, namelijk op het moment dat mijn woning niet langer meer onder water stond. Oorspronkelijk was dát namelijk mijn enige financiële doel, zes jaar geleden.

Ik zou dus gewoon hebben kunnen stoppen met mijn uitgaven in de gaten houden en nadenken en leren over beleggen, crowdfunden etcetera.

Maar hoe het soms dus gaat met doelen, in ieder geval met die van mij…: je wil vanzelf méér méér méér. Je moet immers íets met je leven, toch?
En aangezien die méér-méér-méér-neiging in dit geval Verstandiger is dan toen ik laatst voor 15.000 euro een complete glamping-uitrusting wilde kopen, ga ik er maar lekker mee door.

Wat ik al deed:

 1. Ik vergrootte mijn inkomen op het moment dat ik overstapte van BV naar ZZP. Op dat moment heb ik mijn overhead gereduceerd naar bijna nul omdat ik èn geen personeel, èn geen kantoor meer heb. Bovendien doe ik veel taken die ik eerder door mijn werknemers liet doen, zelf. Ik heb veel meer tijd voor uitvoering van projecten omdat ik nu immers geen personeel meer hoef aan te sturen en ook minder tijd hoef te besteden aan acquisitie. Zo is mijn overhead niet alleen in geld, maar ook in uren sterk gereduceerd.
  Met deze overgang van mét naar zónder personeel bespaar ik per maand echt duizenden euro’s, alleen al de huur van mijn kantoor was immers dik 1.200 euro. Ik heb weliswaar minder omzet en grotere pieken en dalen, maar houd desondanks toch meer geld over dan met die grote omzetten.
 2. Ik ging al mijn uitgaven bijhouden en daaraan koppelde ik een budget. Door het bijhouden van mijn uitgaven let ik veel beter op met name mijn variabele uitgaven (boodschappen, kleding, uitjes) en geef ik niet te veel uit.
  Ik ben vooral minder ad hoccerig geworden in mijn uitgaven en bespaar daarmee maandelijks zo’n 400 euro.
 3. Ik reduceerde veel vaste kosten door jaarlijks over te stappen naar andere leveranciers van energie, zorgverzekeraars, aanbieders van internet en telefoonabonnementen. Ook zegde ik abonnementen en verzekeringen op, zette ik een beleggingshypotheek over naar sparen, en zegde ik een dure overlijdensrisicoverzekering op voor een veel goedkoper alternatief.
 4. Ik startte met extra aflossingen op mijn hypotheeklening bij de bank. Daar gebruikte ik deels geld van de BV voor, waardoor mijn BV in feite een bank geworden is. Ik betaal rente aan mijn BV, dit kan ik gebruiken als pensioen. Daarnaast loste ik ook hypotheekschuld af met privé geld, mijn vaste lasten werden dus blijvend lager.
 5. In 2015 stapte ik in een aantal crowdfunding projecten. Deze worden netjes terugbetaald (met rente) maar omdat het me te veel tijd kostte en ik het risico toch te groot was, stopte ik daarmee.
 6. In 2016 startte ik met beleggen via mijn BV (voor pensioen) en privé en behaalde ik binnen twee jaar inmiddels 10% rendement over de totale inleg. Ik blijf jaarlijks extra beleggen.
 7. Ik verkocht mijn huis en kocht een goedkoper huis terug. Ik heb nog een hypotheekschuld maar deze is lager dan de waarde van de woning en de hypotheekrente is veel lager dan dat hij was.

 

Ik heb al mijn financiële doelen gehaald. Ik investeer nog steeds in mijn financiële toekomst en vergroot jaarlijks mijn financiële onafhankelijk, waardoor ik minder kan werken en meer kan leven.

Sparen, aflossen en beleggen hebben niet meer mijn focus.

 

 

 

8 reacties op Hoe het gaat met mijn financiële doelen

 1. Marloes zegt:

  Dacht dat ik al aardig aan het downgraden was qua kosten… jij spant de kroon, chapeau!

  Like

 2. Pingback: Arm of rijk? | Mariimma

 3. Welk groente- fruitpakket heb je? Ik ben ook zoekend en las op een ander blog dat je er een van 8euro hebt? Gr.

  Like

 4. Pingback: En nu gaan we (voorzichtigjes) los: beleggen! | Mariimma

 5. Pingback: “Ik háát doemdenken”! | Mariimma

 6. Pingback: Een hond kopen, dat is niet echt frugal nee…. | Mariimma

 7. Pingback: Leefstijlinflatie, maar dan voor FIRE-adepten…. | Struikelen

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s