Hoe ik bespaarde

Sinds 2014 heb ik mijn maandelijkse privé uitgaven met 1.000 euro kunnen terugschroeven. Dit is gelukt door…..

 • Nog maar één keer per week (onder het motto “op=op”) boodschappen te doen. Dat betekent soms improviseren en niet altijd de handigste combinaties, maar daardoor gooi ik amper nog voedsel weg dat over de datum is.
 • Minder voedsel weg te gooien door vaker voedsel in te vriezen of restjes te verwerken in de maaltijd van de dag erna.
 • Minder vlees te eten: vlees meteen na aankoop in porties invriezen en zo’n driemaal per week een vegetarische maaltijd.
 • Geen kant-en-klaar voedsel, voedsel van buiten het seizoen, of voorgesneden / bewerkt / zakjes meer te kopen / bereiden.
 • Minder wegwerpartikelen te gebruiken zoals schoonmaakdoekjes.
 • Ophouden met “leuke dingen voor mezelf kopen” zoals sieraden, gezellig inpakpapier, het zoveelste notitieboekje, die kaarsen in mijn favo kleur, handige hebbedingetjes, gezellige meubels die ik niet nodig heb, even een fotocamera, een veel te dure keukenmachine die ik nooit gebruik en andere onzin.
 • Het besluit om in 2014 geen kleding te kopen voor mezelf. Dat besluit heb ik vervolgens enigszins aangepast: van het geld dat ik verdiende met verkoop van spullen via Marktplaats, “mocht” het wel. Sinds 2015 is het kleding-budget 50 euro per maand voor moeder en dochter. Tweedehands is dus nog steeds “the way to go” en gewoon geen miskopen meer.
 • Lid te worden van de bieb en daar veel gebruik van te maken, in plaats van boeken te kopen. Overigens kreeg ik onlangs ook een e-reader en ruil ik e-boeken uit. (wil je ruilen?).
 • Ik verkocht mijn auto. Uit de opbrengsten vulde ik meerdere spaarpotjes aan. Ook bespaarde ik op vaste kosten: verzekering en wegenbelasting. Overigens kocht ik twee jaar later (in 2016) toch weer een auto. Een kleintje en een goedkoopje. Inmiddels ben ik eraan gewend geraakt om véél meer met de fiets en véél minder met de auto te gaan.
 • Ik verhuurde in 2014 mijn huis tijdens mijn vakantie, waardoor mijn vakantie me eigenlijk niets kostte.
 • Ik verkocht één en ander via Markplaats. Dat kost veel tijd en levert lang niet altijd iets op dus het is moeilijk voor me om dit regelmatig te doen.
 • Ik ging niet meer vanzelfsprekend op terrasjes zitten, kant-en-klare broodjes kopen en mezelf verwennen met heerlijke traktaties. Dat doe ik nog steeds, maar minder vaak en àls ik het doe is het des te specialer!
 •  Door wat vaker de fiets te pakken bespaarde ik geld voor benzine, het is nog goed voor de gezondheid en het milieu ook!
 • Mijn meisje werd zindelijk, wat een behoorlijke luierbesparing oplevert. Ook ging ze naar school: minder hoge kosten voor kinderopvang, dus. En toen ze overstapte naar een andere school besloot ik om mijn werkuren in de (na-)middag te verruilen voor de avond, waardoor de naschoolse opvang er helemaal uit vloog.
 • Ik stapte over naar een andere leverancier van energie, sloot een andere zorgverzekering af en bij iedere verlenging blijf ik zoeken naar goedkopere opties.
 • Ik zegde abonnementen op krant en tijdschrift op.
 • Ik zegde een mobiel telefoonabonnement op (ja alweer een dubbel abonnement…) en zette mijn abonnement voor internet en tv om naar een langzamer en goedkoper alternatief.
 • Ik zegde het donateurschap van (bijna) alle goede doelen op en besloot om in plaats daarvan, spullen en/of tijd te doneren.
 • Ik vroeg alsnog toeslagen aan waarop ik recht heb en vergrootte daarmee mijn inkomsten.
 • Ik bespaarde op mijn vaste woonlasten door een deel van de hypotheekschuld bij de bank af te lossen, waardoor ik steeds minder rente betaal. Ik ging een hypotheekschuld aan bij mijn BV. Ook daarvoor betaal ik rente. Maar die rente krijg ik na mijn pensioen vanzelf weer terug.
 • Ik zette mijn meegroeihypotheek over van beleggen naar sparen en sloopte de overlijdensrisicoverzekering eruit. Door vervolgens ook nog eens jaarlijks een storting te doen, werd mijn maandelijkse inleg verlaagd van 197 euro per maand naar 45 euro per maand. Door jaarlijks het maximum te blijven bijstorten maak ik optimaal gebruik van mijn huidige, vrij hoge, hypotheekrente.
 • Ik stapte over naar een andere zorgverzekeraar en schroefde mijn eigen risico op, nadat ik onderzocht hoeveel zorgkosten ik de laatste vijf jaar heb gehad.
 • Zakelijk gezien beperkte ik zo ongeveer ál mijn vaste overhead. Daarmee bespaarde ik ontzéttend veel op mijn maandelijkse kosten, denk hierbij echt aan 2.000 euro per maand (en dat waren dan geen personeelskosten). Ik heb nu soms nog steeds zakelijke kosten, maar deze zijn bijna uitsluitend gerelateerd aan de opdrachten die ik krijg. Dat betekent dus, dat ik géén kosten heb als ik geen opdrachten heb. Hierdoor staat er voor mij véél minder druk op omzet moeten halen.

Eigenlijk is het bezuinigen vooral gelukt doordat ik nu bijhoud wat ik uitgeef. Daardoor geef ik geen of weinig geld meer uit aan impulsinkopen, wat de grootste besparing heeft opgeleverd.

Voorheen had ik eigenlijk weinig argumenten om iets niet te kopen, en kocht ik veel spullen, waaronder kleding, die ik eigenlijk niet nodig had.

Vanwege mijn lagere uitgaven kon ik sinds 2014 veel meer sparen (en hypotheekschuld bij de bank aflossen). Mijn eerste doel was om ervoor te zorgen dat ik geen restschuld zou overhouden bij een eventuele verkoop. In 2015 bereikte ik dat doel. Sindsdien spaar ik voor meer keuzevrijheid tussen wel of niet werken. Ik ervaar deze vrijheid nu al: ik werk minder en houd desondanks toch meer geld over.

 

7 reacties op Hoe ik bespaarde

 1. Marloes zegt:

  Dacht dat ik al aardig aan het downgraden was qua kosten… jij spant de kroon, chapeau!

  Like

 2. Pingback: Arm of rijk? | Mariimma

 3. Welk groente- fruitpakket heb je? Ik ben ook zoekend en las op een ander blog dat je er een van 8euro hebt? Gr.

  Like

 4. Pingback: En nu gaan we (voorzichtigjes) los: beleggen! | Mariimma

 5. Pingback: “Ik háát doemdenken”! | Mariimma

 6. Pingback: Een hond kopen, dat is niet echt frugal nee…. | Mariimma

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s